Μελέτη για την αποκατάσταση των κτιρίων της Ι.Μ Παναγίας Κρουσταλλένιας
Η Ιερά Μονή Κρουσταλλένιας χρονολογείται στη δεύτερη βυζαντινή περίοδο και κατοικείται στη σημερινή της μορφή από άνδρες μοναχούς.
Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας αποτελείται από το καθολικό, όπου εκτελούνται οι θρησκευτικές τελετουργίες, τα κελιά, από βοηθητικούς αποθηκευτικούς χώρους και τέλος από το κτίριο του Ηγουμενείου.
Μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στο Οροπέδιο Λασιθίου (έντονες βροχοπτώσεις, μεγάλο ύψος χιονιού κλπ.) σε συνδυασμό με την έντονη σεισμική διέγερση που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Κρήτης την τελευταία περίοδο, παρατηρήθηκαν φαινόμενα στατικής ανεπάρκειας στο κτίριο του Ηγουμενείου. Φαινόμενα που έχουν να κάνουν με κομμένα δοκάρια, ρηγματωμένες τοιχοποιίες, πλάκες δώματος με έντονα στοιχεία κατάρρευσης λόγω βέλους κάμψης και τέλος ανεπάρκειες σε δομικά στοιχεία ιδιαίτερα στην όψη της ανωδομής.
«Η ιστορική μονή πρέπει να αποκατασταθεί και για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην προετοιμασία και την έγκριση από την οικονομική επιτροπή, πρότασης που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είναι σημαντικά για ένα ιστορικό μοναστήρι του Λασιθίου», επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.
Το κτιριακό συγκρότημα του Ηγουμενείου έχει κτιστεί σε δυο διακριτές φάσεις. Η Α΄ φάση περιλαμβάνει το χώρο του ισογείου (ισόγειο από την νότια- ανατολική πλευρά, υπόγειο από την βόρεια- δυτική πλευρά), όπου φιλοξενεί δραστηριότητες καθημερινής λειτουργίας του Μοναστηριού, χώρο εκθεμάτων, καθώς επίσης και χώρο καθημερινής λατρείας- παρεκκλήσι.
Επίσης λόγω των εισροών όμβριων υδάτων τόσο από το δώμα, εξ αιτίας των ρηγματώσεων, όσο και από το σώμα της τοιχοποιίας, εξαιτίας των σεισμικών μετακινήσεων, παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης- αποσάθρωσης με συνέπεια στοιχεία κατάρρευσης.
Εξ αιτίας των παραπάνω προβλημάτων, σε συνδυασμό με τις ελλιπείς ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές, δημιουργούνται συνθήκες διαβίωσης απαγορευτικές για τους χρήστες του χώρου. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν: Η έλλειψη θερμομόνωσης στο δώμα του κτιρίου καθώς και στο κέλυφός του, η έλλειψη θερμομονωτικών κουφωμάτων, η οποία επιφέρει μεγάλες απώλειες στην θερμική θωράκιση του κτιρίου αλλά και η ύπαρξη απαρχαιωμένων συστημάτων θέρμανσης, η οποία καθιστά πρακτικά αδύνατη τη χρήση τους, λόγω μεγάλου κόστους λειτουργίας και μικρού βαθμού απόδοσης.
Κύριος σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η σύνταξη των απαραίτητων μελετών (Τοπογραφικών, Κτιριακών Έργων (Αρχιτεκτονική, Στατική, Μηχανολογική) Γεωτεχνικής και Τευχών Δημοπράτησης) για την αποκατάσταση των κτιρίων της Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας τα οποία χρήζουν άμεσων επισκευών.
Η εξειδίκευση της πίστωσης αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης για την υλοποίηση του υποέργου με τίτλο «μελέτη αποκατάστασης Ιεράς Μονής Παναγίας Κρουσταλλένιας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου » καθώς και την έγκριση δαπάνης και διάθεσης πίστωσης για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου για την υλοποίηση του ως παραπάνω υποέργου με προϋπολογισμό 220.931,47 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ το οποίο θα κατανεμηθεί ως εξής: 100.000 ευρώ το 2023 και 120.931,47 το 2024.
Το έργο αυτό θα συμπεριληφθεί ως υποέργο στη μεγαλύτερη παρέμβαση που αφορά τις μελέτες και τα έργα μονών, ιερών ναών, μνημείων, ιδρυμάτων και κέντρων πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου με συνολικό προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και πιστώσεις για το 2023, 220.000 ευρώ.
Πηγή: anatolh.com