Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, αμέσως μετά τον κατανυκτικό εσπερινό και παρέστησαν ακαδημαϊκοί, κλήρος και λαός, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. Στο νέο ψηφιακό δίσκο ψάλλει ο Βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής και Μουσικής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Ο ψηφιακός δίσκος περιλαμβάνει βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους από τις ακολουθίες κάποιων από τους γνωστότερους Αγίους που συνδέθηκαν με την ιστορική πόλη της Αθήνας.
Ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσιάζοντας την εκδήλωση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η ψαλτική τέχνη είναι το προαιώνιο τραγούδι του λαού μας, ορμητικό, λαμπερό, χαρούμενο ή σπαρακτικό. Είναι το τραγούδι που απηχεί χαρές, λύπες, πάθη και όλα τα ακούσια συναισθήματα του ανθρώπου» και συμπλήρωσε πως «η ψαλτική τέχνη είναι η απόδειξη της αγάπης μελοποιημένη». Ακολούθησε μία μικρή εισήγηση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Πολίτη και αμέσως μετά ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας αναφέρθηκε στην επιμέλεια και έκδοση του ψηφιακού δίσκου και τόνισε πως «γνωρίζουμε ότι η άμεση τιμή των αγίων ταυτίζεται με την μίμηση της ζωής των. Πάντως, οφείλω να ομολογήσω, ότι και η ενασχόληση με τη ζωή τους στο πλαίσιο της έκδοσης του συγκεκριμένου δίσκου ίσως κάνει και την δική μας διαδρομή προς τα έσχατα, αν όχι κάτι άλλο, τουλάχιστον πιο ενδιαφέρουσα».
Αμέσως μετά ο Βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής και Μουσικής του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής έψαλλε κάποιους από τους ύμνους που περιέχει ο ψηφιακός δίσκος. Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της προσπάθειας αυτής και τόνισε ότι «ο Χριστιανισμός, η πίστη μας, δημιούργησε και δημιουργεί συνεχώς πολιτισμό, ο οποίος έχει πολλές εκφάνσεις. Μία από αυτές είναι η βυζαντινή μουσική, η οποία πολλές φορές είναι ένα στήριγμα της πίστεώς μας μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην ζωή». Αναφέρθηκε, επίσης, στις οικονομικές απαιτήσεις που έχει ο χώρος της Βυζαντινής Μουσικής κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να επιτελέσει το έργο του και εξήρε τη συνδρομή όλων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κ. Αικατερίνη Σοφιανού, για την στήριξη αυτής της μυσταγωγικής προσπάθειας και της προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα.
Ο ψηφιακός δίσκος συνοδεύεται από ένα τρίγλωσσο (Ελληνικά, Αγγλικά, Ρωσικά) έντυπο 88 σελίδων που περιλαμβάνει τους στίχους των ψαλλομένων τροπαρίων. Την έκδοση προλογίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.