Μια διαφορετική προσέγγιση της κρίσης

  • Dogma

Στον κύκλο του χρόνου και ιδιαίτερα στις πανηγύρεις των Αγίων της Εκκλησίας μας συχνά ακούμε τα κηρύγματα των κληρικών. Πολλά από αυτά ηχούν σαν κακοπαιγμένες επαναλήψεις, οι οποίες στην κρίσιμη συγκυρία που διερχόμαστε δεν προσφέρουν ούτε καν την ελάχιστη ψυχική ανάταση.

Dogma Newsdesk

Στον κύκλο του χρόνου και ιδιαίτερα στις πανηγύρεις των Αγίων της Εκκλησίας μας συχνά ακούμε τα κηρύγματα των κληρικών. Πολλά από αυτά ηχούν σαν κακοπαιγμένες επαναλήψεις, οι οποίες στην κρίσιμη συγκυρία που διερχόμαστε δεν προσφέρουν ούτε καν την ελάχιστη ψυχική ανάταση.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις Ιεραρχών, οι οποίοι μιλώντας απλά, σύντομα, περιεκτικά για τη ζωή των Αγίων μας καταφέρνουν να μας μεταλαμπαδεύσουν ελπίδα, θάρρος και δύναμη- βάλσαμο καρδιάς στις χαλεπές εποχές της παγκοσμιοποίησης και του ΔΝΤ.

Στον εορτασμό της Αγίας Μαρκέλλας είχαμε την ευκαιρία(σ.σ:οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ, Αλέξης Παπαδόπουλος, Κοσμάς Χαραλαμπίδης και εγώ) μαζί με το χριστεπώνυμο ποίμνιο να ζήσουμε μια τέτοια εξαίρεση.

Κυριακή απόγευμα. Ο Εσπερινός είναι σε εξέλιξη. Πλήθη κόσμου εξακολουθούν να συρρέουν στον ιερό ναό της Αγίας Μαρκέλλας στο Βοτανικό. Ξαφνικά όλοι σταματούν. Κανένας δεν σπρώχνει τον άλλο. Η προσοχή τους στρέφεται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Κορωνείας, Παντελεήμονα, ο οποίος χοροστατεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την μνήμη της Αγίας, φαίνεται να τους καθηλώνει. Ο εμπνευσμένος λόγος του Ιεράρχη «φλογίζει» τα σωθικά τους, δίνοντας τους ελπίδες και νότες αισιοδοξίας στην…άγονη καθημερινότητά τους.

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας ξετυλίγει μαεστρικά τα…νήματα του βίου της Αγίας Μαρκέλλας. Με ενάργεια και περίσσια πνευματικότητα συνδέει το σήμερα, με το χθες.

Κάνει λόγο για την αναποφασιστικότητα και το θάρρος της 18χρονης Μαρκέλλας, η οποία επέλεξε να γίνει χριστιανή σε πείσμα του φανατικού ειδωλολάτρη πατέρα της. « Η μητέρα της Αγίας ήταν χριστιανή, όμως όταν ο πατέρας της πληροφορήθηκε ότι η κόρη τους βαπτίσθηκε χριστιανή, την κυνήγησε, την καταδίωξε άκαρδα.

Έστρεψε το τόξο του εναντίον της ίδιας του της κόρης.» λέει με βροντερή φωνή και προσθέτει: «Την τραυμάτισε με βέλος και όταν η Αγία Μαρκέλλα καρτερικά βρήκε καταφύγιο σε μια σπηλιά, της ζήτησε για τελευταία φορά να εγκαταλείψει την πίστη της. Η Αγία Μαρκέλλα επέδειξε θάρρος και ομολόγησε και πάλι την πίστη της στον Τριαδικό Θεό. Ο φανατικός πατέρας της, την αποκεφάλισε!»

Το παράδειγμα της Αγίας επικαλέστηκε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, Παντελεήμων, για να καταδείξει στο κατάμεστο εκκλησίασμα ότι αφενός τα προβλήματα και οι αντιξοότητες δύνανται να ξεπεραστούν με πίστη και υπομονή και αφετέρου πως χρειάζεται καρτερία στις ασθένειες και στις αναποδιές της πρόσκαιρης γήινης ζωής μας.

Και πάνω από όλα ο χριστιανός και ο νουνεχής άνθρωπος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αγώνα, σκληρό αγώνα ώστε να υπερβεί τα προσωρινά αδιέξοδα.

Αλήθεια, πόσες φορές μέσα στην απάνθρωπη και μνημονιακή τριετία της κρίσης και της σύχρονης φτωχοποίησης, δεν έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά, αναζητώντας βοήθεια εξ’ουρανού; Είτε απογοητευμένοι από τα πενιχρά έσοδα, που η κυβέρνηση φροντίζει να τα περικόψει έτι περαιτέρω, είτε από θυμό διότι μας συμβαίνουν του κόσμου τα ανάποδα, ενώ ο διπλανός μας ευημερεί. «Γιατί εγώ, γιατί πάντα εγώ;» έχουν κάποιοι από εμάς αναρωτηθεί.

Υπάρχει, άραγε, ασφαλής διέξοδος; Το απάνεμο λιμάνι; «Το θάρρος που πηγάζει από την εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού. Με αυτό το θάρρος ο άνθρωπος μπορεί να τα ξεπεράσει όλα.» είναι η απάντηση του Κορωνείας Παντελεήμονα.

Από την άλλη πλευρά, στο πρόσωπο του ειδωλολάτρη πατέρα της Αγίας Μαρκέλλας «καθρεφτίζεται» ο απάνθρωπος φανατισμός και οι συνέπειες του φανατισμού κάθε μορφής. Γι’ αυτό και ο φανατισμός είναι καταδικαστέος από την Εκκλησία.
Άλλωστε, είναι διαχρονικά γνωστό πως ο φανατισμός διχάζει τις κοινωνίες, «διαιρεί» σπιτικά, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις των ανθρώπων, οδηγεί σε έριδες και διχόνειες την Εκκλησία και σε συγκρούσεις τους λαούς.

Όπως, για παράδειγμα σήμερα γίνεται στην Αίγυπτο και στην Συρία, όπου χριστιανικά χωριά αφανίζονται από το χάρτη με αφορμή τάχα μου την εμφύλια διαμάχη. Χριστιανοί κληρικοί δολοφονούνται από ισλαμιστές μαχητές και η διεθνής κοινότητα «στρουθοκαμιλίζει» κάνοντας τα στραβά μάτια στους…λειτουργούς του φανατικού Ισλάμ. Τα…άσχημα μαντάτα-οι πληροφορίες από τη Μέση Ανατολή αναφέρουν πως οι δυο Αρχιερείς δολοφονήθηκαν- για την τύχη του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Συροιακωβίτη Ιεράρχη αφήνουν αδιάφορους τους ισχυρούς του πλανήτη μας.

Στην Αίγυπτο, οι διώξεις εναντίον των Κοπτών από μουσουλμανικές φανατικές ομάδες είναι στην… ημερήσια διάταξη. Ίσως μέσα στην καταναλωτική αφθονία του σύγχρονου κόσμου χάσαμε τον προσανατολισμό μας και την ανθρωπιά μας. Μάλλον, χρειάζεται να αναθεωρήσουμε άμεσα και οι επιλογές μας πλέον πρέπει να κινούνται με πλοηγό τον θεάνθρωπο Χριστό, όπως τον είχε η Αγία Μαρκέλλα.

Την επομένη ημέρα το πρωί, ανήμερα του εορτασμού της Αγίας επισκεφτήκαμε ξανά την ομώνυμη εκκλησία και συμμετείχαμε στην Θεία Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων. Το κήρυγμα, όμως, αυτή τη φορά πέρασε στην ευθύνη του πνευματικού του τέκνου, του ιεροκήρυκα της Ι. Μ. Ν.Ιωνίας, Αρχιμανδρίτη π.Παντελεήμονα Ραπτέα, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Αγία Μαρκέλλα είναι υπόδειγμα πίστεως, δύναμης και συνέπειας, διότι έζησε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελικού λόγου και όχι με τη φιλολογική έννοια, αλλά με την βιωματική εμπειρία. Κι αυτό της έδωσε τη δύναμη να αντεπεξέλθει τις δοκιμασίες και τις προκλήσεις της ζωής. Τελικά, βγήκε νικήτρια επιλέγοντας την αιωνιότητα από την πρόσκαιρη ζωή».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία της ιεράς εικόνας της Αγίας Μαρκέλλας στις γειτονιές της ενορίας, την οποία ακολούθησαν χιλιάδες πιστοί.

Την ιερά εικόνα κρατούσαν στα χέρια τους άνδρες του Σώματος των «Καλών Σαμαρειτών», του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ παιάνιζε η μπάντα του Δήμου Αθηναίων. Την πομπή πλαισίωναν οι μυροφόρες της Εκκλησίας συνοδευόμενες από τον δραστήριο Αρχιμανδρίτη του ιερού ναού π. Τιμόθεο.


Ζαχαρίας Γεωργούσης

TOP NEWS