Dogma

Μητρ. Λαγκαδά: Τα χρέη μας προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο

Εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης της κωμοπόλεως της Ασσήρου, ιερούργησε την πρώτη Κυριακή του νέου έτους 2016, Κυριακή προ της Εορτής των Φώτων, 03 Ιανουαρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά επίδωσε και το Οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον π. Πορφύριο Καταγκ, Μεταπτυχιακού Φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του  Α.Π.Θ., καταγομένου εκ της χώρας του Κογκό της Αφρικής και ο οποίος ανήκει στις τάξεις των αμίσθων κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, αναφέρθηκε στην σημασία της σημερινής ημέρας επισημαίνοντας ότι μας δείχνει τον δρόμο εκείνο που οδηγεί στην Θεοπτία.

Θέλουμε όλοι μας να δούμε και να γνωρίσουμε τον Θεό και Τον αναζητούμε, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις ώστε να μπορούμε να Τον συναντούμε και να Τον βλέπουμε, παραμένοντας μακριά Του και στερημένοι της παρουσίας Του και των πολλαπλών ευεργεσιών, ζώντας στην αφροσύνη της αθεΐας.

Πως θα μπορέσουμε να ζήσουμε Τον Θεό, όταν η ζωή μας είναι ταυτισμένη με την αμαρτία και την άρνηση και το μυαλό είναι θολό από λογισμούς και πειρασμούς, έχοντας μέσα μας την κακία και την αμετανοησία, τα οποία είναι τα δύο βασικά εμπόδια που δυσκολεύουν τον ερχομό προς εμάς του Χριστού.

Ο Τίμιος Πρόδρομος μας δίνει την λύση ώστε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και τα βουνά των δυσκολιών που προκύπτουν από τις αμαρτίες και τους πειρασμούς μας.

Μας θυμίζει ότι πριν από το φως είναι το σκοτάδι, όπως σκοτάδι είναι η αμαρτία μας λέγοντας μας ξεκάθαρα «Μετανοήστε». Η Μετάνοια είναι το μέσο εκείνο διά του οποίου, ανοίγει ο δρόμος για να έρθει ο Θεός στην ζωή μας και να έρθουμε και εμείς κοντά Του.

Η Μετάνοια είναι ο τρόπος της σκέψεως και της ζωής, που μας διαφοροποιεί την στάση της ζωής μας, απέναντι στον Θεό, απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στον εαυτό μας. Πρέπει, όπως οι λογιστές που κάνουν κάθε έτος τους απολογισμούς των οικονομικών και των πεπραγμένων, έτσι και εμείς θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα χρέη μας προς τον Θεό και τον Συνάνθρωπο μας και μέσα από την ειλικρινή Μετάνοια μας να τα διαγράψουμε οριστικά. Ο Θεός δεν μας δίδει δάνεια αλλά μας χαρίζει ζωή και μας δίδει συνεχώς ευκαιρίες διαγραφής των χρεών μας. Έρχεται και μας χαρίζει ότι του χρωστάμε. Γι’ αυτό και στην ζωή της Εκκλησίας έχουμε την Χάρη η οποία είναι πλούσια. Χάρις και «συγγνώμη γάρ ἐκ τοῦ τάφου ἀνέτειλε».

Όταν στην καρδιά μας υπάρχει Μετάνοια, τότε μας φέρνει  τον Χριστό, το Φως, την Ζωή, την Χαρά και την Ελπίδα, δίδοντας μας σε όλους την δυνατότητα της ζωής του καινούργιου και το αληθινού. Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης την ομιλία του, υπογράμμισε ότι η Μετάνοια ανοίγει τον δρόμο της αλλαγής του τρόπου ζωής και τρόπου σκέψεως, ώστε να έρθουμε όσο το δυνατόν κοντύτερα στον Θεό και απομακρύνοντας από εμάς ότι μας χωρίζει από Αυτόν.

Ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί προς όλους η Νέα Χρονιά να είναι ένα Έτος Μετανοίας για τον καθένα αλλά και για τον Τόπο και την Πατρίδα μας, ακόμα και γι’ αυτούς που κρατούν τα ηνία της Χώρας, να δώσει ο Κύριος, ώστε να συνέλθουν και να μετανοήσουν, αντιλαμβανόμενοι ότι Μακάριος ο λαός και το Έθνος που έχει Κύριον και Θεόν, τον Έναν και Αληθινό, τον ποιήσαντα τον Ουρανό και την Γην. Η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που έτυχε να έχει μία Θρησκεία, μία κουλτούρα και έναν Πολιτισμό, αλλά είναι η χώρα εκείνη που ευεργετήθηκε ώστε να γνωρίσει τον Έναν και Αληθινό Θεό και να ζει μέσα στην Ευλογία της Παρουσίας Του . Ας μην την λησμονήσουμε ποτέ την Ευλογία αυτή, αλλά να την αγαπήσουμε για να ζήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, αγαπημένοι και λουσμένοι από το Φως του Επιφανέντος Κυρίου και Θεού.