Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και συγχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Συμμετείχε πλειάδα κληρικών, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο, αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, καθώς και όλες οι γυναικείες μοναστικές αδελφότητες της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Αντιδήμαρχοι και πλήθος Χριστιανών.
Κατά την επικήδειο προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός ανέφερε ότι διανύουμε την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, να συμπορευθούμε με τον Χριστό στο εκούσιο Πάθος Του και να συναναστηθούμε μαζί Του, κατά ένδοξη και λαμπροφόρο ημέρα της Αναστάσεώς Του. Και ενώ βρισκόμαστε στο μέσον αυτής της περιόδου η μακαριστή, πλέον, Γερόντισσα Ευθυμία έσπευσε να εορτάσει το προσωπικό της Πάσχα, την δική της διάβαση από τα γήινα, τα εφήμερα και τα πρόσκαιρα στα αιώνια, τα άφθαρτα και τα παντοτινά.
Μνημόνευσε την πρώτη συνάντησή τους, το έτος 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος Προμυρίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, όπου, τότε, η μακαριστή ήταν Καθηγουμένη και ο ίδιος ήταν διάκονος του νέου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Από την πρώτη στιγμή διέκρινε τις αρετές της, την ηγεμονική φυσιογνωμία της, τα χαρίσματά της και την λιπαρά μόρφωσή της, τα οποία την έκαναν ξεχωριστή ανάμεσα στις μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στη συνέχεια περιέγραψε την τελευταία επικοινωνία τους, όταν επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως ο νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και με συγκίνηση πλέον την είδε στο κρεβάτι της ασθένειας και της δοκιμασίας.
Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο για την συμμετοχή του στην Εξόδιο Ακολουθία λέγοντας, ότι η μακαριστή Γερόντισσα ιδιαιτέρως τον σεβόταν και τον τιμούσε, καθώς και όσους προσήλθαν να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής της.
Ευχήθηκε η πολύτιμη παρακαταθήκη και το σπουδαίο έργο που αφήνει στην Ιερά Μονή να βρει συνεχιστές και υποσχέθηκε να εργαστεί ο ίδιος, για να πραγματοποιηθεί το όραμά της για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ώστε η ψυχή της να χαίρεται, να ευφραίνεται και να πρεσβεύει για την Αδελφότητά της και για ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία.
Επικήδειο ομιλία εκφώνησε και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος συνδεόταν με ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την μακαριστή Γερόντισσα. Μίλησε για την εγκατάστασή της ως πρώτη Καθηγουμένη της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού, τον Μάρτιο του έτους 2000, όταν με την μικρή συνοδεία της μεταφυτεύθηκε από τα ευλογημένα χώματα της Μαγνησίας, στα αγιοβάδιστα χώματα της Αιτωλίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αγώνες που κατέβαλλε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να αναδειχθεί η Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά τόπος λατρείας του Τριαδικού Θεού, να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής και να προβληθεί η μορφή του μεγάλου Αγίου Κοσμά σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από τις μελέτες και τις επιστημονικές εκδόσεις που πραγματοποίησε.
Ακολούθησε η ταφή της, πλησίον του Καθολικού της Ιεράς Μονής.