Dogma

Μητρόπολη Δημητριάδος: Εγκαίνια προγράμματος «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος»

Τα εγκαίνια του φιλόδοξου κοινωνικού τριετούς προγράμματος «Άγιος Απόστολος Θαδδαίος» πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στα παλαιά εκπαιδευτήρια «Άγιος Απόστολος ο Νέος» στο Αλιβέρι.

Στόχος του προγράμματος, που αφορά παιδιά και ενήλικες ΡΟΜΑ, από τις περιοχές του Αλιβερίου και της Αγίας Παρασκευής, είναι η σταδιακή κοινωνική ένταξη και ο προσανατολισμός στην ολοκλήρωση των υποχρεωτικών σπουδών.

Φανερά συγκινημένος από την αυθόρμητη προσέλευση παιδιών και γονέων, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό της όλης προσπάθειας, που ολοένα και περισσότερο αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία.

«Ο Θεός με οδήγησε να γνωρίσω αυτή την περιοχή», είπε. «Σ’ αυτό συνέργησαν συμπτώσεις, εγώ λέω Θεού ενέργειες, για να ζήσω στιγμές που καταλάβαινα ότι κάποια παιδιά ήξεραν να εκφραστούν, είχαν ταλέντα, δικαιούνταν και δικαιούνται να έχουν τις ίσες ευκαιρίες με όλα τα παιδιά του κόσμου. Έτσι, πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε η παρουσία μας σ’ αυτό τον χώρο, αρχίζοντας από τα εκπαιδευτήρια, που ο Θεός, τελικά, ήθελε αλλιώς να λειτουργήσουν. Αυτός ο χώρος ήταν για εκδηλώσεις ενός σχολείου και σήμερα έγινε χώρος αφιερωμένος στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια με το μικρό γήπεδο 5Χ5, φτιάξαμε την πρώτη Ακαδημία, την ποδοσφαιρική ομάδα, τον Αθλητικό Σύλλογο «Δημητριάς» και τότε ακούσαμε πράγματα, χάρις σε έναν Διευθυντή του σχολείου, που τον ευχαριστώ θερμότατα, γιατί στο πρόσωπό του βρήκαμε έναν δάσκαλο, που το λέει η καρδιά του, που γι’ αυτόν το σχολείο δεν ήταν απλά μία επαγγελματική απασχόληση και ενασχόληση, αλλά ένα πάθος ζωής, καρδιάς, να δώσει το καλύτερο δυνατό σε όλα τα παιδιά, μηδενός εξαιρουμένου. Και από εκεί και πέρα άρχισα να μαθαίνω πώς ζούνε σ’ αυτή την κοινωνία εδώ. Τί σημαίνει η οικογένεια, που δεν έχει ρεύμα, και τα παιδιά διαβάζουν με το κλεφτοφάναρο, τί σημαίνει ανέχεια, φτώχια, δυσκολίες, όλα αυτά που πολλές φορές κάνουμε πώς δεν τα βλέπουμε, γιατί έχουμε συνηθίσει να είμαστε σε μία κοινωνία ευμάρειας. Κι έτσι, πείστηκα ότι άξιζε τον κόπο κανείς να δώσει ένα κομμάτι, αν όχι όλη την καρδιά του, για να γίνει κάτι. Και κάλεσα ανθρώπους κοντά μου, και σήμερα δοξάζω τον Θεό, γιατί αυτό που συμβαίνει είναι ένας καρπός που ήρθε από την πίστη να κάνουμε κάτι καλύτερο».

Ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την προσπάθεια, που είναι προϊόν αγαστής συνεργασίας πολλών ανθρώπων, που πίστεψαν σ’ αυτό το άτυπο δίκτυο, που δημιουργήθηκε με θαυμαστό τρόπο. «Ξέρετε, αυτό που λέει ο Σαββόπουλος «οι παρέες γράφουν ιστορία», είπε ο κ. Ιγνάτιος. «Στον τόπο μας συνέβη 100%. Μια παρέα είμαστε, πλέον, χωρίς θεσμική κάλυψη, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργούμε πιο θεσμικά από τα θεσμικά. Αυτά που μας δίνουν από την Εκκλησία της Γερμανίας, λίγα είναι, αλλά σταθερά για τρία χρόνια. Κι όταν έχεις μία σταθερή βοήθεια, λες «ναι, τώρα μπορώ συστηματικά να προχωρήσω». Να βάλουμε θεμέλια για ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις επιμόρφωσης όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων, προκειμένου να υπάρχει και επαγγελματική αποκατάσταση, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν μουσικά όργανα, με την σφραγίδα ενός Ωδείου, προκειμένου τα παιδιά μας να μπουν στο  Γυμνάσιο, να φτάσουν στο Λύκειο, ακόμη και στο Πανεπιστήμιο. Τώρα μπορούμε».

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει έναν προς έναν όλους τους συνεργάτες, τους εθελοντές, τους προϊσταμένους Παιδείας, την τοπική κοινωνία, ακόμη και την Ελληνική Αστυνομία που φανέρωσε το «άλλο» πρόσωπο στα παιδιά των ΡΟΜΑ, με απώτερο σκοπό την πρόληψη και όχι την καταστολή τραγικών συμβάντων.

«Αυτό είναι το όραμα που γίνεται πραγματικότητα. Σας καλώ όλους να συνεχίσουμε, με τον ίδιο τρόπο να συνεργαζόμαστε, να συμπορευόμαστε, να συμπράττουμε. Ο Θεός ευλογεί ένα πράγμα: την πίστη και την ενότητα. Η πίστη, που κυριολεκτικά θαυματουργεί και την ενότητα, που είναι η πεμπτουσία της Εκκλησίας μας. Αυτό εμείς θέλουμε να έχουμε ως σύνθημα, αυτή την αγάπη και την προσφορά στον κάθε άνθρωπο και χαίρομαι που μέρα με την ημέρα, βρίσκω ακόμη περισσότερους να είναι κοντά μας για παρόμοια έργα. Χαίρομαι να δέχομαι συγχαρητήρια για την Ακαδημία του ποδοσφαίρου, όπου τα μικρά μας παιδιά παίζουν σε γήπεδα και είχαν γαλουχηθεί με συγκινητικό τρόπο γιατί δεν χτυπούσαν, δεν έβριζαν, ήταν αξιοπρεπείς, ήξεραν πώς να αγωνίζονται, ακόμη και πώς να χάνουν».

Στο πρόγραμμα, με υπεύθυνο τον π. Μάξιμο Παπαϊωάννου και συντονιστή τον κ. Ευστάθιο Γραμμένο, συνεργάζονται ο Σύλλογος Διάδοσης παραδοσιακής μουσικής «Ιωνία» και το «Θεσσαλικό ΙΕΚ Γιάτσος».