Μητρόπολη Φθιώτιδος: Αρχή του Τριωδίου στο Ναό του Πολιούχου Λαμίας
Στον καλλιμάρμαρο και μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου (Τελώνου και Φαρισαίου), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.
Ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος συλλειτούργησε με τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή , τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσ. Πρεσβ. π. Ιωάννη Καραμέρη και τους Διακόνους π. Ευστάθιο Κατόπη και π. Εφραίμ Πανταζίδη, ενώ τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του Ναού υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Αναργύρου Βλάχου.
Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναλύσας την ακουσθείσα Ευαγγελική περικοπή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ωμίλησε για την Κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου που μόλις άρχισε, εις την οποία η Αγία μας Εκκλησία θέτει ως βάση και θεμέλιό της, την μεγαλύτερη αρετή της ταπεινοφροσύνης.
Χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:
«Η κατανυκτική αυτή περίοδο που μόλις άρχισε, αγαπητοί μου αδελφοί, μας προετοιμάζει πνευματικά για να δεχθούμε στην καρδιά μας, τον ερχόμενον προς το πάθος Χριστό και να συμμετάσχουμε μαζί του εις την Ανάστασή του.
Θεμέλιο της πνευματικής αυτής περιόδου και ζωής είναι η ταπεινοφροσύνη. Δεν αρκεί μόνο η νηστεία και η ελεημοσύνη. Θεμέλιο της πνευματικής ζωής είναι η ταπεινοφροσύνη. Ο Τελώνης ήταν όντως αμαρτωλός άνθρωπος, αλλά είχε συναίσθηση της αμαρτωλότητός του, είχε αυτογνωσία. Η Εκκλησία θέλει τον άνθρωπο εσωτερικό, να έχει συναίσθηση της αμαρτωλότητός του, να βλέπει την ψυχή του. Δεν αφήνει ο Κύριος κανένα αμαρτωλό άνθρωπο να χαθεί, αρκεί με συναίσθηση να επιζητεί την σωτηρία του.
Πρότυπο της ταπεινοφροσύνης είναι ο Χριστός μας, η Παναγία μας και όλοι οι άγιοι και όντως οι άνθρωποι που έχουν πνευματικότητα και ταπεινότητα έχουν και χάρη Θεού και ομοιάζουν με τους αγίους.
Εύχομαι σε όλους σας αδελφοί μου, να δώσει ο Θεός δύναμη και την χάρη της ταπεινοφροσύνης, ώστε αυτή τη σπουδαία περίοδο της Εκκλησίας μας να τη ζήσουμε πνευματικά και ωφέλιμα. Καλό Τριώδιο».