Μητρόπολη Ιεραπύτνης: Τίμησε για πρώτη φορά τη μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου,

  • Dogma
ιεραπύτνης

Με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια την Κυριακή του Παραλύτου 15 Μαΐου 2022, στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας Ιεράπετρας, εορτάσθηκε για πρώτη φορά στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας η ιερά μνήμη του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, ο οποίος καταγόταν από το Ρεϊζδερέ της Μικράς Ασίας και με Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενεγράφη στις δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας.  

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενδεδυμένος τον Αρχιερατικό μανδύα, μετέφερε εν πομπή από το προαύλιο την εικόνα του τιμωμένου αγίου, την οποία τοποθέτησε σε ειδικό προσκυνητάρι του ναού, και ακολούθως χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Κατά την εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος εξήγησε την ευαγγελική περικοπή της ιάσεως του επί 38 έτη παραλύτου στην Προβατική κολυμβήθρα της Βηθεσδά, στα Ιεροσόλυμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Χριστός είναι ο ιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας, αρκεί εμείς να απαντούμε θετικά στην πρόσκλησή Του, όπως απάντησε θετικά και ο παραλυτικός του Ευαγγελίου, όταν τον ρώτησε ο Χριστός εάν θέλει να γίνει καλά. Σ

τη συνέχεια αναφέρθηκε στο συναξάρι του «εγνωσμένης οσιακής βιοτής και πολιτείας» αγίου Ιερωνύμου Σιμωνοπετρίτου, σημειώνοντας ότι γεννήθηκε το 1871 στο χωριό Ρεϊζδερέ της Μικράς Ασίας, απ’ όπου οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες πρόγονοί μας ως πρόσφυγες έφεραν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ρεϊζδεριανής στην Ιεράπετρα. Ασκήθηκε πνευματικά στην Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, όπου εγκαταβίωσε σε ηλικία δεκαεπτά ετών, έμεινε 43 ολόκληρα χρόνια και εχρημάτισε Καθηγούμενος για 11 χρόνια. Επίσης, αναφέρθηκε στη διακονία του ως Οικονόμος και πνευματικός στο Μετόχι της Μονής Σίμωνος Πέτρας «Αναλήψεως του Κυρίου» στο συνοικισμό του Βύρωνα, στην Αθήνα, όπου μαζί με τις ιερές ακολουθίες που τελούσε σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό και την ιερά εξομολόγηση, και τόνισε ότι ο άγιος επέδειξε μεγάλο έργο φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης, καθώς περιέθαλπτε και στήριζε πνευματικά και υλικά τους πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες της περιοχής. Εκεί κοιμήθηκε οσιακά στις 6 Ιανουαρίου 1957 και ετάφη, και εκ μεταθέσεως η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Μαΐου εκάστου έτους.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Πρόεδρο κ. Ευτυχία Μαρινάκη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας, καθώς «ο Σύλλογος ανέλαβε τη δαπάνη της φιλοτέχνησης της εικόνας του αγίου, που αναθέσαμε στον αγιογράφο Νικ. Γρινιεζάκη».

Όπως σημείωσε, η σημερινή Θεία Λειτουργία αποτελεί την απαρχή μιας σειράς λατρευτικών και άλλων εκδηλώσεων για την επέτειο της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και για τη διατήρηση  άσβεστης της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων, και θα ακολουθήσει η πανήγυρη της Παναγίας της Ελεούσης, η οποία φέτος επειδή συμπίπτει με το Ψυχοσάββατο θα εορτασθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου.

Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε σε όλους τη χάρη και την ευλογία του αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου και ανακοίνωσε ότι θα φιλοτεχνηθεί και η εικόνα του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία, προκειμένου να τοποθετηθεί στον ίδιο ναό και να τιμάται η μνήμη του μετά τη συμπερίληψη του στις δέλτους των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και εκείνος γεννήθηκε στα ευλογημένα και ματωμένα χώματα της αγιοτόκου Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα στο Λιβίσι.

Στην Αρχιερατική Θ. Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο προϊστάμενος της Ενορίας Αιδ/τος Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, ο συνταξιούχος Εφημέριος Σκευφ. Μιχαήλ Ξυδιανός και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Κων/νος Αστροπεκάκης, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Αγγελάκης , η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κ. Ευτυχία Μαρινάκη, η Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαρία Μαθιουδάκη-Δραγασάκη και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της περιοχής.

TOP NEWS