Το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε Μέγας Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στο Ιερό Προσκύνημα με τη συμμετοχή ιερέων από την περιοχή και εκατοντάδων προσκυνητών που προσήλθαν για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν στην Παναγία.
Στον οδικό άξονα Αιγίου – Καλαβρύτων, σε μια καταπράσινη τοποθεσία, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν δημιουργώντας το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.
Η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση, η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε Παναγία η Πλατανιώτισσα καθώς και το χωριό, το οποίο χθες και σήμερα «γέμισε» από ντόπιους και επισκέπτες που ήρθαν για να τιμήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο.
Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος: «Δοκιμάστε να δείτε τη… γλύκα τού Θεού!»
Με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια εκατοντάδες πιστών προσήλθαν το τελευταίο διήμερο και στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Αίγιο, όπου σήμερα το πρωί τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.
Στο κήρυγμά του ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο αγιόλευκτο ζεύγος, Ιωακείμ και Άννα, αλλά και στον παμμακάριστο καρπό τους, την Μαρία, που προήλθε ως προϊόν βαθειάς πίστεως και προσευχής τους προς τον Θεό. «Όταν αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας κάποιο πρόβλημα ή κάποια δυσκολία, πρέπει να ψάξουμε εμείς οι ίδιοι μήπως κάποιο δικό μας λάθος, σφάλμα, παρεκτροπή είναι η αιτία αυτού που μας βασανίζει. Αν ναι, τότε υπάρχει θεραπεία. Ποια είναι αυτή; Η Μετάνοια, η Εξομολόγηση, η συμμετοχή μας στην Θεία Ευχαριστία και κατ’ επέκταση η επανένωσή μας με τον Θεό. Το «Κύριε ελέησον» είναι η προσευχή που ακούγεται πιο συχνά στις Ακολουθίες. Αν πάλι δεν βρίσκουμε σφάλμα, τότε σκύβουμε το κεφάλι και λέμε «Κύριε, ας γίνει το θέλημά Σου», «παραδίδομαι ολόκληρος και κάνε με ό,τι θέλεις, αρκεί Εσύ να δοξάζεσαι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Και κατέληξε ως εξής: «Δοκιμάστε να δείτε την γλύκα του Θεού. Προσευχηθείτε για να σας αξιώσει ο Θεός να δείτε την γλύκα Του. Όταν την νιώσουμε, θα μπορούμε πλέον να δίνουμε τα πάντα για Εκείνον. Όταν… ερωτευθούμε τον Θεό, τότε μεταμορφωνόμαστε σε άνθρωπο του Θεού. Αυτή την… γλύκα, αυτόν τον… έρωτα μπορούμε να τα… γευθούμε μέσα από τη θλίψη και τις δοκιμασίες που μας στέλνει ο ίδιος ο Θεός. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να μην μας στέλνει τέτοιες δοκιμασίες, διότι είμαστε αδύναμοι και δεν τις αντέχουμε. Αν, όμως, μας τις στείλει, θα πρέπει να λέμε «Γενηθήτω το θέλημά Σου»! Και τότε θέλω να γνωρίζετε πως θα είμαστε κερδισμένοι. Θα πονάμε και θα χαμογελάμε! Θα μας σταυρώνουν και θα χαιρόμαστε! Διότι θα πάσχουμε από αγάπη για τον Θεό και για την αγάπη για τον Θεό!».