Η δράση θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 με 19:30 μέσω της πλατφόρμας zoom. Απευθύνεται στα μέλη του Συλλόγου, στους φίλους του Μουσείου και είναι ανοιχτή για το κοινό.
Σκοπός της ξενάγησης και του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την μεταβυζαντινή τέχνη μέσα από τα ιερά κειμήλια που εκτίθενται στο ΛΙΜΛ, να δουν την εξέλιξή της και να πληροφορηθούν για την προληπτική αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και την επεμβατική συντήρηση των ιερών κειμηλίων.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τους:
- Διευθύντρια της Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α. κ. Βίλλυ Φωτοπούλου,
- Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Νίκο Λιούπα,
- Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Επιστημών κ. Πάνο Σάπκα,
- Πρόεδρο του Συλλόγου ΛΙΜΛ κ. Εύη Παπαχατζοπούλου.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ζωντανή εικονική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία, 18ος -20ός αι. Το θεωρητικό πλαίσιο για την εξέλιξη και τους νεωτερισμούς στην εκκλησιαστική τέχνη την περίοδο αυτή θα αναπτύξει η κ. Φανή Καλοκαιρινού, Διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, Αρχαιολόγος-Λαογράφος.
Έπειτα, θα ακολουθήσει ενότητα για την προληπτική συντήρηση ιερών κειμηλίων με εισηγήτρια την κ. Σταυρούλα Νάκου, Συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν σε real time μετάδοση μέσα από το μουσείο να αλληλεπιδρούν με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο συζητώντας και απαντώντας σε ερωτήσεις on line. Κατά την εικονική ξενάγηση που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο μέρος η εμψυχώτρια θα κινείται ελεύθερα στην έκθεση του μουσείου περιγράφοντας τα εκθέματα και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βλέπουν τους χώρους, να περιηγούνται ζωντανά και να ακούν ζωντανά τις πληροφορίες. Tην σκηνοθεσία και τεχνική υποστήριξη της επιμορφωτικής ξενάγησης θα έχει ο κ. Πασχάλης Μάντης.
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες απευθυνθείτε στο τηλέφωνο του Μουσείου 2410239446. Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν έως και 150 άτομα (συνδέσεις) μέσω της πλατφόρμας zoom. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή θα είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.