Σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2017 το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ.Καλλινίκου, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ.
Προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Παροναξίας, ο Μητρ. Πειραιώς τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την παρουσία του, μια παρουσία η οποία «εξαγγέλλει το μήνυμα της ενότητος της Εκκλησίας», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.Καλλίνικος, ο οποίος επεσήμανε εξ αρχής την ιδιαιτερότητα της σημερινής ημέρας «για τα νησιά μας, αλλά και όπου υπάρχει θάλασσα».
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην συντήρηση και ανακαίνιση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς «με την έμπνευση του Μητροπολίτου και την συνδρομή ανθρώπων που αγαπούν την Εκκλησία», αναφέρθηκε στην επί του Όρους ομιλία του Κυρίου μας, τονίζοντας πως τα γήινα γεγονότα αντιστρέφονται από την Χάρη του Κυρίου στην αιωνιότητα.
Ένας λόγος Ευαγγελικός «για όλους εκείνους οι οποίοι σε αυτή τη ζωή πορεύονται σηκώνοντας το Σταυρό της πτωχείας, της στερήσεως, του πόνου, της συκοφαντίας, γιατί αυτοί εν ημέρα κτίσεως θα έχουν μισθό πολύ εν τω ουρανώ», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της Αγίας βιωτής του σημερινού εορτάζοντος Αγίου. «Ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε ένας ταπεινός, φτωχός και πονεμένος Επίσκοπος της Εκκλησίας μας, ο οποίος σήκωσε το βαρύ Σταυρό της δοκιμασίας αγόγγυστα και με υπομονή. Βάδιζε στα χνάρια του Σταυρωμένου Ιησού και γι’ αυτό απολαμβάνει τώρα την μακαριότητα της Βασιλείας του».
«Όλα αυτά έχουν αξία όταν ο άνθρωπος τα υπομένει ‘’ένεκεν του Υιού του ανθρώπου’’. Αυτό ήταν το χαρακτηριστικό της ζωής του Αγίου Νικολάου. Όλη του η ζωή ήταν Χριστοκεντρική. Υπέμεινε τον πόνο και την εκούσια στέρηση και πτωχεία παραδίδοντας τη μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του στους πτωχούς», συμπλήρωσε.
Επισημαίνοντας πως «όλη η ζωή του Αγίου Νικολάου ήταν μια πορεία Σταυρική», ανέφερε πως «ήταν η καλλιέργεια των αρετών που κατέστησε τον Άγιο Νικόλαο δοχείο του Παναγίου Πνεύματος και φορέα των αρετών του».
Μιλώντας ιδιαίτερα για τις αρετές αυτές τόνισε πως υπήρξε πραγματικός «Κανόνας πίστεως» που αποτελεί «συνάντηση και εμπειρία του Θεού». Παρέδωσε τον εαυτό του στο Θεό και αυτό το βήμα αποτελεί για εμάς κανόνα, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως ομολόγησε τον Ιησού Χριστό με γενναιότητα.
Τόνισε επίσης πως ο Άγιος Νικόλαος υπήρξε και «‘’Εικόνα πραότητας’’, έχοντας όχι απλώς την θεωρεία, αλλά την εμπειρία του Θεού στη ζωή Του. Αυτή η εμπειρία της Αγάπης του Θεού, ενέπνευσε τον Άγιο στην αρετή της πραότητος». «Ο πράος άνθρωπος ξέρει να κατανοεί τις ελλείψεις των άλλων και να θεραπεύει τις αδυναμίες τους, όχι με κάποια αίσθηση υπεροχής, αλλά υπομονετικά και αγαπητικά, θυσιάζοντας το δικό του θέλημα. Βέβαια δεν σημαίνει ότι χάνεται ο δυναμισμός του, όταν προσβάλλεται η πίστη του» θυμίζοντας τον την στάση του Αγίου στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.
Τέλος, ανέφερε πως υπήρξε και ‘’εγκρατείας διδάσκαλος’’, δίνοντας σε όλους εμάς ένα σπουδαίο μάθημα ψυχικής καθαρότητος. Όλη η ζωή του Αγίου υπήρξε ένας συνεχής αγώνας κατά των παθών μέσω της ασκήσεως και της εγκρατείας. Δεν επιζητούσε την ψευδαίσθηση της ανέσεως που προσφέρει η αμαρτία, αλλά διατηρώντας πάντοτε το μέτρο και την διάκριση αξιοποιούσε κάθε δυνατότητα να ασκηθεί πνευματικά, απορρίπτοντας όλα εκείνα που προσφέρουν πρόσκαιρη και εφήμερη απόλαυση, επιλέγοντας την εκούσια στέρηση και την έντονη σωματική, πνευματική άσκηση».
Αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς για την πρόσκληση, επεσήμανε πως «τόσο εδώ, στο πρώτη λιμάνι της χώρας, όσο και στα νησιά της Μητροπολιτικής μας περιφερείας, την Νάξο, την Πάρο και την Αντίπαρο, το πρόσωπο του Αγίου Νικολάου τιμάται όλος ιδιαιτέρως, αφού έχει συνδεθεί λόγω θαυματουργικής επεμβάσεως με την θάλασσα και τους ναυτικούς μας. Η Εικόνα του αιώνες τώρα συνοδεύει τους ναυτικούς μας… και το πρόσωπό του αποτελεί την μεγάλη παρηγοριά κατά τις φουρτούνες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται. Τα θαύματα του Αγίου που διηγούνται οι ναυτικοί μας, αναρίθμητα».