Dogma

Μητσοτάκης: «Πηγή αστάθειας στην Αν. Μεσόγειο η Αγκυρα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εγχώρια ζητήματα, τονίζοντας πως «θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023» και «η κυβέρνησή μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε σε κάθε τοποθέτησή του πως επιθυμεί μια άτυπη ρεβάνς επί αμερικανικού εδάφους για όσα είχαν συμβεί λίγους μήνες πριν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τη μεγάλη απήχηση που είχε η ομιλία του. Εξ ου και ο Τούρκος πρόεδρος επιδόθηκε τις τελευταίες ημέρες σε ένα μπαράζ δυσφήμησης της Ελλάδας με επίκεντρο το μεταναστευτικό.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ταξίδεψε στις ΗΠΑ για τη Συνέλευση του ΟΗΕ, χωρίς καμία διάθεση να ανοίξει νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα απαντούσε στις προκλήσεις. Οπερ και εγένετο.

Ο κ. Μητσοτάκης –που σήμερα το βράδυ θα μιλήσει και στη Συνέλευση του ΟΗΕ– έδωσε σκληρές απαντήσεις στον Τούρκο πρόεδρο. Αρχικά κατά τη διάρκεια δείπνου που παραχώρησαν προς τιμήν του οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί «μπούλινγκ» από την Αγκυρα, παραπέμποντας για τα υπόλοιπα στη σημερινή ομιλία του στον ΟΗΕ.

Αργότερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg, σε ερώτηση σχετικά με την προκλητική στάση της Τουρκίας και τα όσα ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως το «να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο ζήτημα της μετανάστευσης είναι απλώς εξωφρενικό», γιατί «η Τουρκία είναι αυτή που, πολύ ανοιχτά και πολύ δημόσια, εργαλειοποιεί τους μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθώντας να τους ενθαρρύνει, να τους στείλει στα ελληνικά σύνορα, προσπαθώντας να τους ωθήσει στην Ευρώπη». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η Ελλάδα διασώζει «δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα» και παράλληλα υπερασπίζεται τα σύνορά της όπως έχει υποχρέωση να κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας πως έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής κατά της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο όταν διεξάγουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός σε αντίθεση με τον Τούρκο πρόεδρο επανέλαβε πως είναι ανοιχτός σε συνάντηση μαζί του. «Είναι το πεπρωμένο μας από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται αυτό το διάστημα να συναντηθεί μαζί μου. Εχω πει ότι είμαι πάντα ανοιχτός για συζήτηση και πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί σημαντικά η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθά κανέναν, νομίζω, ούτε τον εαυτό του, αν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εγχώρια ζητήματα, τονίζοντας πως «θα έχουμε εκλογές την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού του 2023» και «η κυβέρνησή μας παραμένει πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις και στοχεύουμε σε μια ακόμη απόλυτη πλειοψηφία». Τέλος, μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέφερε πως «ο πόλεμος δεν πάει καλά για τη Ρωσία» και «πιστεύω πως ο πρόεδρος Πούτιν θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά είμαι πεπεισμένος πως δεν θα τα καταφέρει», σχολίασε. Σχετικά με τις συνέπειες στην ενέργεια που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το αν τελικά η Ε.Ε. καταφέρει να επιβάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται.

Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο οποίος καταστράφηκε την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όμως ανοικοδομήθηκε με μεγάλη συμβολή της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και το επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά ως εκκλησία. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους ξενάγησε στον χώρο.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/