Η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, σε συνεργασία με τους Δήμους της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής παρουσίασαν μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, φόρος τιμής στην Αγιοτόκο γη της Μικράς Ασίας και στον πλούσιο μουσικό πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων.
Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων από τραγούδια, ερμηνείες, ήχους και χορούς από τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη υπό την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη. Τραγούδια και χορούς που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τα οποία με την πολυμορφία τους και την δύναμή τους έκαναν ακόμη πιο πλούσιο τον ελληνικό μουσικό πολιτισμό.
Η ηθοποιός Δήμητρα Στογιάννη, οι ερμηνευτές Ζαχαρίας Καρούνης, Σοφία Παπάζογλου, Χαριτίνη Πανοπούλου, υπό τους ήχους μίας εξαιρετικής ορχήστρας υπό την επιμέλεια του Θωμά Κωνσταντίνου, καθώς και ένα πλήθος χορευτών, μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών και προσφυγικών σωματείων της περιοχής, παρουσίασαν ένα εξαιρετικό μουσικοχορευτικό υπερθέαμα, ταξιδεύοντας το ενθουσιώδες κοινό σε ένα όμορφο νοσταλγικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεωδώρητος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, οι βουλευτές κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης και κ. Ιωάννης Γκιόκας, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης με μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, κληρικοί από Ιερές Μητροπόλεις της Αττικής, ο Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των εκδηλώσεων αυτών, που σκοπό έχουν να προάγουν τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής και να αναδείξουν την ορθόδοξη πνευματικότητα.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο οποίος αφού μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου, στη συνέχεια ανέγνωσε το «Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος (24-26/6/2022)».
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της μνήμης που υπερασπίζεται δυναμικά το πλούσιο ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων Μικρασιατών. Στη συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τους καταξιωμένους ερμηνευτές και μουσικούς, καθώς και όλους συνέβαλαν στην οργάνωση των τριήμερων εκδηλώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γαβριήλ απηύθυνε θερμότατες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που έθεσε υπό την αιγίδα της τις τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης, τους αγίους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους, τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, την Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, τον Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννη Βούρο, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαο Μπάμπαλο και τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκά Χριστοδούλου για την αγαστή συνεργασία, την ηθοποιό Δήμητρα Στογιάννη, τους ερμηνευτές Ζαχαρία Καρούνη για την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια, Σοφία Παπάζογλου και Χαριτίνη Πανοπούλου, τους μουσικούς Θωμά Κωνσταντίνου για την επιμέλεια της ορχήστρας, Γιώργο Κωτσίνη, Χρήστο Δαλιάνη, Στέφανο Δορμπαράκη, Στέλλα Βαλάση, Γιάννη Πλαγιανάκο και Μανούσο Κλαπάκη, το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Κέντρου Εκκλησιαστική Διακονίας Οινοφύτων, το χορευτικό «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού» του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας: «οι Αλησμόνητες Πατρίδες», το Λύκειο Ελληνίδων ΠτΧ Νέας Ιωνίας, το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας, τον χορευτικό όμιλο «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, τη χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού ΟΠΑΝ Ν. Ιωνίας, τη χορωδία του Συνδέσμου Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, τον κ. Δημήτριο Εφραίμογλου για την προσφορά παραδοσιακών χαλιών, τον κ. Βασίλειο Κυριακόπολο και την εταιρεία «ISM» για την ασφαλή φύλαξη του σταδίου, τον κ. Γεώργιο Τσιακαλάκη και την εταιρεία «Κάβα Νέκταρ» για την πολύτιμη συνδρομή του στις εκδηλώσεις, την κ. Κατερίνα Βάλβη για την αμέριστη βοήθειά της στις παραδοσιακές φορεσιές, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Ηλία Καρατζά, υπεύθυνο γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, την κ. Αναστασία Παπαγεωργίου για την οργάνωση της παραγωγής, τον κ. Παναγιώτη Δούρο και τον κ. Ευστράτιο Αδάμη για τον συντονισμό των εκδηλώσεων μνήμης.
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας. Το Σάββατο 25 Ιουνίου και ώρα 21:00 θα παρουσιασθεί μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στην ξεχωριστή Δόμνα Σαμίου από τους συνεργάτες και μαθητές της Κατερίνα Παπαδοπούλου και Ζαχαρία Καρούνη, όπου θα συμμετάσχει η Χορωδία του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής (ΚΣΔΜ) «Δόμνα Σαμίου».
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 20:30, όπου το θεατρικό εργαστήρι «Καμεράνο» και οι νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως θα παρουσιάσουν το επετειακό πολυθέαμα «ΕΞΟΔΟΣ». Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης εορτής με ήχους και τραγούδια της Σμύρνης και της Πόλης, αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια, που επηρεάσθηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό ηχόχρωμα.
Η είσοδος στις τριήμερες εκδηλώσεις Μικρασιατικού πολιτισμού είναι δωρεάν για το κοινό.
Φωτογραφίες: Τριανταφυλλιά Περράκη