Μνήμη της Μικράς Ασίας στη Λέρο (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές, εκπαιδευτικοί, πολλοί απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, πολυμελής ομάδα των Πολιτιστικών Συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου με παραδοσιακές στολές, και αρκετών πιστών.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, στον ενοριακό Ιερό Ναό Θείας Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Λέρου, εορτάσθηκε «Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 ετών από της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Μνήμη της Μικράς Ασίας» και σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που εξέδωσε ο Ιερός Ναός, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου κ. Παϊσίου, συλλειτουργούντος του  Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένων υπό των ιερέων πρωτ. Νικοδήμου Φωκά, Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου του Ιερού Ναού, του π. Σεβαστιανού Καζηλιέρη και του π. Δημητρίου Μπίλλη.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές, εκπαιδευτικοί, πολλοί απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, πολυμελής ομάδα των Πολιτιστικών Συλλόγων ΚΕΠΕΑΛ «Άρτεμις» και Μικρασιατών Λέρου με παραδοσιακές στολές, και αρκετών πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε Εθνικό Μνημόσυνο, παρουσία του Ιερού Κλήρου της νήσου, μετά το πέρας του οποίου κλήρος, άρχοντες και λαός, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής ανάτασης, απήγγειλαν τον εθνικό ύμνο.

Αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Επίτροπος και Εφημέριος του Ιερού Ναού πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Νικόδημος Φωκάς, έκανε σχετική ομιλία, μετά το πέρας της οποίας παρουσίασε παλαιά Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, από τα Μύλασσα της Μ.Ασίας, η οποία θα τίθεται προς προσκύνηση στον Ι. Ναό.

Η Εικόνα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, από τα Μύλασσα της Μ.Ασίας

Τέλος ενεχείρισε στον Μητροπολίτη και τον Θεοφιλέστατο από ένα εκδοτικό έργο-μελέτη του Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, στο παρακείμενο πνευματικό κέντρο του Ναού ο πρωτοψάλτης Ελευθέριος Χατζηλάρης και υιός του Ιωάννης, παρουσίασαν μικρασιάτικους σκοπούς και τραγούδια, με την συνοδεία βιολιού και κιθάρας, οι οποίοι και καταχειροκροτήθηκαν.

Ο Ιερός Ναός τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό του ήταν κατάλληλα διαμορφωμένος και σημαιοστολισμένος με σημαίες μεσίστιες, μαύρες κορδέλες, λάβαρα, και αφίσες εις μνήμην των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή.

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-βίντεο:  Γεώργιος Ι.Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

TOP NEWS