Επιλέχθηκε η Ιερά Μονή να κλείσει αυτό τον κύκλο των «Παράλληλων Εκδηλώσεων» για δύο λόγους: Πρώτα και κύρια γιατί ήδη έχουμε εισέλθει στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οπότε πρέπει να καταδειχθεί η ωφέλεια της μοναστηριακής διατροφής για την υγεία, πέραν του ότι είναι ἡ κατ’ εξοχήν περίοδος νηστείας, εγκράτειας, μετάνοιας, και εντατικού πνευματικού αγώνα.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου με την σημερινή αδελφότητα ξεκίνησε την πορεία της το 2000, όταν έρχονται οι πρώτες μοναχές από τα Μεσόγεια της Αττικής. Το μοναστήρι σήμερα, στο οποίο είναι ηγουμένη η Γερόντισσα Θεοδέκτη, έχει μοναχές από 13 Εθνότητες. Ο χρόνος στο μοναστήρι μοιράζεται μεταξύ της λειτουργικής μοναστικής ζωής, προσευχής, μελέτης, προσφοράς, φιλοξενίας και εργασίας. Η μοναστική ζωή επιπλέον περιλαμβάνει και αφοσίωση στις παραδοσιακές εκκλησιαστικές τέχνες, όπως αγιογραφία, ψαλτική, ψηφιδωτό, βιβλιοδεσία και άλλα.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την περίπτωσή μας είναι να αναφερθεί η ενασχόληση της Μονής με βιολογικές και οικολογικές καλλιέργειες καθώς και την κτηνοτροφία, δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο και επιδόσεις οι μοναχές. Καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με βιολογικές συνθήκες. Οι γεωργικές εργασίες στις οποίες επιδίδονται καθημερινά οι μοναχές, είναι με τον παραδοσιακό τρόπο, εμπλουτίζεται δε η κτηνοτροφία με τη δημιουργία φάρμας.
Δίνουν όμως και μεγάλη σημασία στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με την πλούσια παραγωγή τους όχι μόνον έχουν λύσει το διατροφικό τους πρόβλημα, καθώς τρέφονται αποκλειστικά από ότι παράγουν στο κτήμα, αλλά πωλούν συνάμα τα προϊόντα τους στον χώρο της Μονής, σε βιολογικές αγορές και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της μεγάλης τους οικογένειας.
Επίσης διαθέτουν και φωτοβολταϊκό πάρκο, ακολουθώντας μορφές πράσινης ενέργειας.
Ακόμη ένα σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο των μοναχών, σχετικά με την καλλιέργεια, είναι η παραγωγή σπόρων τους οποίους διαθέτουν αφιλοκερδώς στον χώρο της Μονής, το πρώτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου με μια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, εμπειριών και προϊόντων.
Η έναρξη των «Παράλληλων εκδηλώσεων», έγινε την περασμένη Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, πάντα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου της Πόλης.
Παρουσιάστηκε το βιβλίο, «…και στην κορφή κανέλα», Μυρωδιές και γεύσεις της Πόλης, της Ξούλας Χαλκούση, από τις Εκδόσεις Τσουκάτου.
Δύο εικαστικοί, η Έλλη Μέλη και η Γεύσω Παπαδάκη, Πολίτισσες και οι δύο, παρουσίασαν με ένα μοναδικό τρόπο το βιβλίο, μέσα από ένα διάλογο μεταξύ τους, επικαλούμενες συχνά κείμενα της συγγραφέως.
Η επόμενη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο μιας ακόμη συνεργασίας, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού της Άνω Γατζέας, και έτσι έγιναν γνωστές και στο κοινό του Βόλου, που δεν το επισκέφθηκε στην Άνω Γατζέα.
Η γνωριμία του Βολιώτικου κοινού έγινε με μια πολύ κατατοπιστική και περιεκτική ομιλία του Χάρη Σιούρα, χημικού μηχανικού, μεταποιητή και εμπόρου ελαιών.
Η Αθηνά Αργυροπούλου ιδρύτρια του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση της δεκάχρονης πορείας του, ενώ προβλήθηκαν και οι 3λεπτες ταινίες του Μουσείου με θέματα το «πριν και το σήμερα», την παρουσίαση των δράσεων και την προβολή των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων.
Το πρόγραμμα των «Παράλληλων εκδηλώσεων» συνεχίστηκε και την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου, για την ανάδειξη Σκιαθίτικης Τοπικής Κουζίνας. Η Σταματίνα Χονδρονικολή, Διαιτολόγος του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και μέλος της ΕΛΛΕΤ, ανέπτυξε εμπεριστατωμένα και γλαφυρά το θέμα: «Η διατροφή της Σκιάθου, στο πέρασμα του χρόνου», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κέρασμα από Σκιαθίτικα γλυκά και λικέρ.
Η έκθεση «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», και που συμπληρώνεται με την θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο: «Γεύσεις Μαγνησίας, Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», το οποίο αποτελεί και την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον», παρατείνεται και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς ήταν αίτημα κοινού και κυρίως Σχολικών μονάδων, που δεν πρόλαβαν να την επισκεφθούν.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης της προσεχούς Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου, θα παρατίθενται βιολογικά εδώδιμα είδη που παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τις αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Μετά το τέλος των ομιλιών, οι αδελφές της Ιεράς Μονής θα έχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν μικρό μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.