Το πρωί ο κ. Μπαλτάς, όπως ειχε προγραμματιστεί, ξεναγήθηκε στη Ροτόντα από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και τον προϊστάμενο της εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Σταμάτη Χονδρογιάννη.
Η επίσκεψη έγινες με αφορμή την απόδοση του μνημείου στο κοινό, χωρίς τις σκαλωσιές, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την προσθήκη σύγχρονου εκκλησιαστικού εξοπλισμού στο χώρο.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπαλτάς μετά την ξενάγησή του στους δημοσιογράφους, «Η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο της Ελλάδας με βαθιά Ιστορία, κάτι πολύ μεγαλύτερο από συμπρωτεύουσα. Το μνημείο της Ροτὀντας τα συνοψίζει όλα αυτά. Η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική, συνθέτει αντί να διαιρεί τις αρχές της πόλης και της χώρας. Το μνημείο αυτό είναι πολυθρησκευτικό και πολυπολιτισμικό. Ιστορικά και μορφολογικά υπάρχει μια απόφαση που δεν είναι λάθος, να δίνεται 12 φορές το χρόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά όλες τις υπόλοιπες μέρες είναι ανοιχτό για όλες τις εκδηλώσεις που θα κάνουν οι φορείς της πόλης με δικές τους πρωτοβουλίες και δυνάμεις. Πιστεύω ότι η Ροτόντα μαζί με τη γύρω περιοχή θα αναδειχτεί σε ένα νέο ιστορικό κέντρο της πόλης, συνθέτοντας την τεράστια κληρονομιά με το σύνολο των πολιτισμών».
Στη συνέχεια αναφἐρθηκε στο θέμα της τοποθέτησης σταυρού στη στέγη της Ροτόντας λέγοντας ότι «δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού. Η απόφαση για τη χρήση του μνημείου μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς είναι απόφαση του ’99. Προφανώς από εδώ και πέρα το μνημείο που έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά πολιπολιτισμικά, από εκθέσεις έως διαλέξεις και φωτογραφικές εκθέσεις».
Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, με βάση την ιστορία του μνημείου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».