Ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε την Μητρόπολη Αργολίδος, για να τελέσει τα θυρανοίξια στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Ανυφί Ναυπλίας και για να εγκαινιάσει το νέο Βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως στο Ναύπλιο.
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου κτίστηκε με δαπάνες του Αδριανού Δήμα, κατοίκου της περιοχής, στη μνήμη του γιου του, που μερικά χρόνια πριν έχασε την ζωή του σε τροχαίο, στο σημείο όπου χτίστηκε η εκκλησία.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε σε μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του Ναυπλίου σε μία ειδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος Επιδαύρου, τοπικοί άρχοντες, πολιτευτές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο που επιτελεί η Τοπική Εκκλησία, και στην καλή συνεργασία που έχει με το Δήμο.
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο κ. Βασίλειος Χαραμής ως εκπρόσωπος της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ναυπλίου και στη συμβολή του στην παιδεία, αφού στο Ναύπλιο ιδρύθηκε το πρώτο σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης. Μίλησε, ακόμη, για την αξία της παιδείας και τη σημασία της εκπαίδευσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στα σχολεία.
Στη συνέχεια εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και τον παρακάλεσε να μεριμνά για τους νέους συνεχώς. «Μακαριώτατε, σε μία εποχή που όλες οι πόρτες είναι κλειστές κρατάτε την πόρτα της Εκκλησίας ανοιχτή» είπε ο μαθητής και στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος για την προσφορά του στους νέους.
Ο Αρχιεπίσκοπος στον χαιρετισμό του μίλησε με λόγο πατρικό και συμβούλευσε τους γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα καθοδηγούν, διότι είναι το μέλλον μας. «Αν τα παιδιά μας δεν κάνουν την επανάστασή τους σε αυτήν την ηλικία θα την κάνουν στα 28. Και η επανάσταση στη μικρή ηλικία είναι φυσιολογική, ενώ σε μεγάλη ηλικία δεν είναι» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και παρομοίασε τα παιδιά με τα γάργαρα νερά των βουνών λέγοντας πως «αν βάλουμε κανάλια στο νερό θα έχουμε καρπούς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Η ορμή και ο ενθουσιασμός τους είναι φυσιολογικά. Δε μπορούμε να τα εμποδίσουμε, γιατί στον ενθουσιασμό τους κρύβεται το αύριο. Επομένως, όλοι μαζί, χρειάζεται να συνεργαστούμε να κάνουμε κανάλια, ώστε η ορμή των παιδιών να γίνει δημιουργική».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για την σημασία συνεργασίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία για την παιδεία και την εκπαίδευση. «Όταν οι συνεργάτες του Καποδίστρια του ζήτησαν να τους πει τι Υπουργεία και τι Γραμματείες θα δημιουργηθούν για την Παιδεία και την Εκκλησία εκείνος τους απάντησε: Είστε ανόητοι. Είναι ποτέ δυνατόν να χωριστεί η Παιδεία από την Θρησκεία; Είναι δύο χώροι που έχουν την ίδια πηγή φωτός».
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε, επίσης, ότι «πάντα στο κέντρο του χωριού ήταν η Εκκλησία, το σχολείο, η κοινότητα και γύρω-γύρω πεζούλια, όπου μαζεύονταν οι πιστοί μετά τη Θεία Λειτουργία, ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα τους και πώς θα τα αντιμετωπίσουν. Σήμερα γεωγραφικά, τα Σχολεία είναι μακριά από την Εκκλησία. Υπάρχει, όμως, και απόσταση των σχέσεων. Αρχίζει ο χωρισμός αυτών των δύο πραγμάτων. Κι αυτό πρέπει πολύ να το σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Η Υφυπουργός Παιδείας, είναι μία καταξιωμένη επιστήμονας και έχει κάνει μεγάλες σπουδές. Δε σημαίνει βέβαια, ότι όποιος έχει κάνει σπουδές μπορεί να λύσει και τα προβλήματα. Θυμηθείτε, την ημέρα του αγιασμού των σχολείων, το Ευαγγέλιο λέει να μεγαλώνετε στη Σοφία των γραμμάτων, αλλά και στη Σοφία που κατέρχεται άνωθεν. Εκεί που συναντώνται τα δύο είδη σοφίας δημιουργείται ο χαρισματούχος άνθρωπος. Μπορεί να έχουμε εκπαιδευτικούς, μεγάλους επιστήμονες, που έχουν στέρηση πνευματικότητας και δε μπορούν να βοηθήσουν ούτε τον εαυτό τους, ούτε το περιβάλλον.
Η Υφυπουργός, λοιπόν, είπε ότι πρέπει να ξαναγράψουμε την ιστορία, διότι δεν είναι αληθινή. Πρέπει να βρούμε δύο πλευρές της ιστορίας, την ιστορικότητα και την εθνότητα. Και το εθνικό δε μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει η σειρά των γεγονότων. Με τα λόγια του διευθυντή νωρίτερα, σκέφτηκα, όταν ο Κολοκοτρώνης και όλοι αυτοί οι ήρωες έλεγαν «αγωνίζομαι και πεθαίνω για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία» αυτό ήταν ιστορικότητα ή εθνότητα; Αυτόν τον αγώνα τον έκαναν για να τους γράψει η ιστορία κάποτε; Όταν ο Αθανάσιος Διάκος σουβλιζόταν και έλεγε «Γραικός γεννήθηκα και Γραικός θα πεθάνω», τα έλεγε όλα αυτά επειδή σκεπτόταν ότι θα έρθει κάποιος ιστορικός να τα γράψει; Δεν είχε καμμία σχέση με τα ιδανικά του; Με την πίστη του και τον αγώνα του; Είναι ευκαιρία από αυτόν τον χώρο απόψε, από γονείς και παιδιά να τεθεί το ερώτημα -και να μας απαντήσει η Υφυπουργός- αν οι πατέρες και όσοι αγωνίσθηκαν το έκαναν για την ιστορία ή για την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και κάλεσε τους πιστούς να μην τους πιάνει πανικός και απελπισία. «Είναι μία από τις πολλές κρίσεις που έχει περάσει η πατρίδα μας. Θα μπορέσουμε με τον αγώνα και με τη διόρθωση των λαθών μας, όπως είπε νωρίτερα ο Δήμαρχος, να ξαναρχίσουμε. Να γίνουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε. Αυτός ο τόπος να βρει το δρόμο του» συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρθηκε στην συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία λέγοντας πως «έχουμε ένα σημείο που συναντώμεθα. Κάνουμε έναν αγώνα για τον ίδιο σκοπό, για τον άνθρωπο. Πολιτεία και Εκκλησία ενδιαφερόμαστε για το καλό, την επιτυχία, την καλλιέργεια του ανθρώπου».
Ο Μητροπολίτης Αργολίδος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στη μέριμνα της Μητρόπολης για τους νέους, αλλά και στην καλή συνεργασία της Εκκλησίας, με τις Τοπικές Αρχές και τους εκπαιδευτικούς.
Στη συνέχεια τελέσθηκαν τα εγκαίνια του νέου Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος στο Ναύπλιο.
Πηγή: Ecclesia
Φωτογραφίες: eurokinissi – Βασίλης Παπαδόπουλος