Ν. Δένδιας: Ενίσχυση των συμμαχιών στη ΝΑ Ασία
Χθες, στην επίσκεψή του στο Βιετνάμ, ο κ. Δένδιας διαπίστωσε για ακόμη μία φορά την κοινή αντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Βιετνάμ, όπως και η Ελλάδα, αποτελεί εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της απαρέγκλιτης τήρησης της σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς βρίσκεται σε παρατεταμένη αντιδικία με την Κίνα, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί με την πολιτική της τις θαλάσσιες ζώνες των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ (nine-dash-line).
Βασίλης Νέδος
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, και δη χθες στο Βιετνάμ και σήμερα στην Καμπότζη για τη σύνοδο υπουργών των χωρών ASEAN, αντικατοπτρίζει τη βούληση της Αθήνας να διεθνοποιήσει σε όσο περισσότερες χώρες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα λόγω του αναθεωρητισμού και της ιδιότυπης αντίληψης περί διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.
Χθες, στην επίσκεψή του στο Βιετνάμ, ο κ. Δένδιας διαπίστωσε για ακόμη μία φορά την κοινή αντίληψη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ιδιαίτερα στον τομέα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το Βιετνάμ, όπως και η Ελλάδα, αποτελεί εκ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών της απαρέγκλιτης τήρησης της σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς βρίσκεται σε παρατεταμένη αντιδικία με την Κίνα, η οποία ουσιαστικά αμφισβητεί με την πολιτική της τις θαλάσσιες ζώνες των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ (nine-dash-line). Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για το θέμα αυτό το 2016, έπειτα από προσφυγή των Φιλιππίνων, την οποία πάντως η Κίνα δεν αναγνωρίζει.
Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Βιετνάμ, Νγκουέν Σουάν Πουκ, και τον πρωθυπουργό Παμ Μιν Τσιν, ενώ συνομίλησε με τον ομόλογό του Μπουί Θαν Σον. Διπλωματικές πηγές υπενθυμίζουν ότι της μετάβασης Δένδια στο Βιετνάμ είχαν προηγηθεί η επίσκεψη του αντιπροέδρου της χώρας στην Αθήνα τον Νοέμβριο και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες εστιάστηκαν αρχικά στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, συγκεκριμένα μέσα από τη διεύρυνση του εμπορίου σε τομείς όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, έγινε διακριτή αναφορά στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, που περιγράφεται ως πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Και σημείωναν ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των κρατών-φίλων της UNCLOS».
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/