Σημαντικοί στόχοι μας αποτελούν, πέραν των άλλων, η καθιέρωση ή η επαναφορά «θεσμών», στο πλαίσιο των οποίων κυρίαρχη θέση θα έχει η απόδοση τιμής σε πολίτες και φορείς για το έργο τους. Στη διάρκεια του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2015», «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», επαναφέραμε τον επιτυχημένο θεσμό των παρελθόντων ετών, την «Ναυτική Εβδομάδα», που είχε σταματήσει να διοργανώνεται από το 2009.
Η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο 2015», πραγματοποιήθηκε μετά από πολλά χρόνια αδράνειας του θεσμού αυτού, με μεγάλη επιτυχία από κάθε πλευρά. Η επιτυχία αυτή, αλλά και η παρότρυνση φορέων και πολιτών μας επέβαλε να διοργανώσαμε και τις επόμενες χρονιές 2016 και 2017, την «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο», με περισσότερες συνεργασίες, μεγαλύτερη ποιότητα και πρωτοτυπία θεμάτων, προσέλευση κοινού και αρχών. Πλέον η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο» έχει καθιερωθεί. Προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας, αλλά και για να ικανοποιήσουμε και τι επιθυμίες πολλών συμπολιτών μας, παρουσιάσαμε κατά την διοργάνωση των περασμένων ετών τη συμμετοχή των: Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, Μπάντας του Λιμενικού Σώματος, Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» της Κέρκυρας, Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, Διεθνές Μουσικό – χορευτικό συγκρότημα «Encardia», Παιδική Χορωδία «Παραμυθία» του Ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς της επαρχίας Καλούγα Ρωσίας, με τη συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος του συνθέτη Χρίστου Τσιαμούλη. Ακόμη συμμετείχαν με επιτυχία: τοπικά μουσικά σχήματα, Χορευτικά συγκροτήματα, το Μουσικό Σχολείο Βόλου και πολλά σχολεία της Α΄ & Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αθλητικοί και προσκοπικοί φορείς. Στις εκδηλώσεις αυτές παραβρέθηκαν Υπουργοί, πολιτικοί παράγοντες, υψηλά κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Στρατιωτικών και Θρησκευτικών Αρχών. ‘Έτσι μετά τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του 2015, του 2016 και του 2017, την επανακαθιέρωση του θεσμού, επανερχόμαστε και φέτος με την
«Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο για το 2018»
Η «Ναυτική Εβδομάδα» για το 2018 Θα πραγματοποιηθεί στην παραλία του Βόλου, στον προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και σε άλλους χώρους, από τις 11 έως 17 Ιουνίου 2018. Και στη φετινή διοργάνωση, όπου τιμώμενη πόλη θα είναι η Μασσαλία της Γαλλίας, συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β.), την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Β. Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, την Εφορία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, Σωματεία Προσκόπων, Ναυταθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς φορείς.
Προγραμματίσαμε και αποδέχθηκαν να συμμετέχουν πολλοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου, περιλαμβάνει δε πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων κοινωνικών φορέων, ναυταθλητικών σωματείων, χορευτικών συγκροτημάτων, χορωδιών κ.ά. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία όλων και η συνέργεια με τόσους σημαντικούς φορείς του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης, του αθλητισμού και του πολιτισμού θα προσδώσει έναν υπερτοπικό χαρακτήρα στο θεσμό. Η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018» θα πραγματοποιηθεί ξανά στην παραλία του Βόλου, στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής και παρακολούθησης των δράσεων από όλους τους πολίτες.
Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018», είναι αφιερωμένες στην πόλη της Γαλλίας, τη Μασσαλία, την Ελληνική αποικία που γέννησε τον Παύλο Μελά, έγινε το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις! Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ., με άγνωστη την ακριβή ημερομηνία ίδρυσης. Σύμφωνα με θρύλους, ο Πρωτέας είχε φύγει από την πατρίδα του Φώκαια προκειμένου να ανακαλύψει στην Μεσόγειο θέσεις κατάλληλες για την ίδρυση εμπορικών κόμβων.
Η Μασσαλία, πρώτο λιμάνι της Γαλλίας και τρίτο στην Ευρώπη, χτισμένη σε έξι λόφους και δεκαέξι γειτονιές, είναι η πολυαγαπημένη του Νότου. Εκεί όπου καταλήγουν όλοι το καλοκαίρι, για το ονομαστό φεστιβάλ, τις πολλές παραλίες, τα μικρά νησιά και θέρετρα και τα σημαντικά αξιοθέατα. Πολυπολιτισμική, βρέθηκε στο κέντρο στην κορυφή του διεθνούς ενδιαφέροντος το 2015 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με ατελείωτες εκδηλώσεις και ολοκαίνουργιες υποδομές, αξιολογότερη των οποίων είναι το ολοκαίνουργιο Μουσείο των Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (MuCEM), το σημαντικότερο στο είδος του στην Ευρώπη, έργο του Γαλλοαλγερινού αρχιτέκτονα R. Ricciotti.
Ιδιαιτέρως τιμούμε τον μεγάλο φιλέλληνα Ροζέ Μιλιέξ (1913-2006), Γάλλο ακαδημαϊκό δάσκαλο, συγγραφέας και θερμός υποστηρικτής των ελληνογαλλικών σχέσεων, που γεννήθηκε το 1913 στη Μασσαλία. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το 1936. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου φυγάδευσαν Έλληνες καλλιτέχνες με το πλοίο «Mataroa» για τη Γαλλία, προσφέροντάς τους ταυτόχρονα υποτροφίες. Ο Ροζέ Μιλιέξ ήταν μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1982, μέλος της Ακαδημίας της Μασσαλίας από το 1986 και επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Η δράση του υπήρξε επίσης το ίδιο σημαντική και στην Κύπρο, μαζί με τη σύζυγό του Τατιάνα Γκρίτση – Μιλιέξ, όπου υπηρέτησε για 12 χρόνια μεταξύ άλλων και ως Πολιτιστικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία. Τιμήθηκε με τους τίτλους του αξιωματούχου του Τάγματος της Λεγεώνος της Τιμής (Officier de La Legion d’ Honneur), του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα (Chevalier des Palmes Academiques), του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ είχε παρασημοφορηθεί και με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στις 6 Ιουλίου 2006.
Οι αναβαθμισμένες δράσεις και εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος, ευελπιστούμε να προσδώσουν επιπλέον κύρος στην «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο για το 2018», έτσι ώστε να υπάρχει και μια διάδοση των δράσεων από τη Μαγνησία σ’ όλη την Ελλάδα.
Συνεχίζουμε και φέτος να υλοποιούμε το όραμά μας, με τη διοργάνωση της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018». Πάντοτε προσπαθούμε να έχει μια εκτεταμένη αναφορά στην Μεσόγειο Θάλασσα και κάθε χρόνο να γίνεται ειδική αναφορά σε μια Μεσογειακή περιοχή. Στον πολιτισμό της, στη μουσική, την εικαστική έκφραση, του παραδοσιακούς χορούς κ.ά. Έτσι μετά την περσινή διοργάνωση, που ήταν αφιερωμένη στον Ελληνισμό της Κάτω Ιταλίας (MAGNA GRAECIA), συνεχίζουμε το 2018 με την Μασσαλία της Γαλλίας.