Νέα Χρονιά, νέες ελπίδες στη Συρία

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»

Η απαρχή της νέας χρονιάς 2025 έφερε νέες ελπίδες στο λαό της Συρίας, παράλληλα με το φόβο και τη διστακτικότητα που επικρατεί στους κατοίκους, μιας και η νέα διοίκηση της Χώρας, όσο και αν προσπαθεί να διατηρήσει ένα πιο ευρωπαϊκό και φιλάνθρωπο προφίλ, στην ουσία, δύσκολα μπορεί να απεμπλακεί από το τζιχαντιστικό παρελθόν της και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία της.

Οι ορθόδοξοι ναοί στη Χώρα λειτούργησαν κανονικά την περίοδο των Χριστουγέννων, με την προσέλευση των πιστών να είναι εμφανής, όπως, παράλληλα, διάχυτη ήταν και παραμένει και η επιφυλακτικότητα και η καχυποψία των κατοίκων για την ειλικρίνεια των προθέσεων των νέων ανθρώπων της διοίκησης. Μιας διοίκησης που, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να διενεργηθούν εκλογές και το λιγότερο τρία χρόνια για να ψηφιστεί νέο Σύνταγμα, το οποίο και, πιθανότητα, θα μπορέσει να διασφαλίσει τις θρησκευτικές ελευθερίας των ορθοδόξων της περιοχής, αλλά και να εναρμονίσει την περαιτέρω συμβίωση τους με τους ντόπιους μουσουλμάνους.

Η Δ.Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, διά της συνεδρίας της από 9ης Δεκεμβρίου 2024, ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα, ώστε να επέλθει η ειρηνική μετάβαση από το παλαιό καθεστώς στο νέο στη Συρία και να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία των ορθοδόξων της περιοχής. «Η Συρία έμει­νε στην ιστο­ρία για τη δι­α­θρη­σκευ­τι­κή ανε­κτι­κό­τη­τα και την αρ­μο­νι­κή συμ­πό­ρευ­ση των Χρι­στι­α­νών με την αρα­βι­κή κοι­νό­τη­τα και τις ισ­λα­μι­κές Αρ­χές. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εύχεται και προσεύχεται να μη διασαλευθεί αυτή η ειρηνική και εποικοδομητική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά να εξακολουθήσει να υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ο οποίος ήταν η βάση αυτής της αρμονικής σχέσης. Επίσης, απευθύνει έκκληση τόσο προς την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τάχιστα πρωτοβουλίες για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή, την προστασία του άμαχου πληθυσμού, την αποτροπή της ανθρωπιστικής τραγωδίας, καθώς και τη διασφάλιση της παρουσίας του παλαιφάτου Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αντιοχείας και των Χριστιανών στην περιοχή», ανέφερε η Ανακοίνωση της Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Μια έκκληση που απηύθηναν εν συνόλω σχεδόν, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, καλώντας τους «ισχυρούς» της γης να τερματίσουν τις πολεμικές συρράξεις στη Συρία.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, με τη σειρά του, κάλεσε τους πιστούς να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να μη σπεύδουν να ενημερώνονται για ζητήματα της θρησκευτικής τους ελευθερίας παρά μόνον από τις Ανακοινώσεις που το ίδιο το Πατριαρχείο εκδίδει.

Ο Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Εφραίμ, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μετάβασης των τζιχαντιστών στη Δαμασκό, λίγο πριν αυτοί καταλάβουν την εξουσία, σε τηλεοπτική εκπομπή στο MEGA CHANNEL, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ηρεμία επικρατεί στο Χαλέπι μετά τις ταραχώδεις πρώτες μέρες της κατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές. Οι αντάρτες δε δείχνουν μέχρι τώρα εκδικητικές τάσεις απέναντι στους χριστιανούς και δε μας έχουν πειράξει καθόλου. Είχαμε δυσκολίες τις πρώτες ημέρες, αλλά τώρα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς θα μείνουμε εδώ, με το ποίμνιο που υπάρχει ακόμη. Συνεχίζουμε. Δε μας είπαν τίποτα αυτοί, ούτε να φύγουμε, αντιθέτως μας είπαν να συνεχίσουμε, να παραμείνουμε εδώ. Δόξα τω Θεώ, πέρασε η δεύτερη Κυριακή, κάναμε τη λειτουργία μας κανονικά, δε μας έχουν πειράξει καθόλου», ανέφερε ο μητροπολίτης.

Ερωτηθείς για το σύνολο των Χριστιανών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Χαλέπι, ο κ. Εφραίμ σημείωσε: «Είμαστε περίπου 2.000 οικογένειες οι ελληνορθόδοξοι χριστιανοί στο Χαλέπι. Άλλες τόσες τις πρώτες μέρες έφυγαν, θα ξαναγυρίσουν μάλλον, τώρα που έγινε αυτό σε όλη τη Συρία και είδαν ότι δε μας πειράζουν, ίσως να γυρίσουν».

Ο φόβος και η αγωνία όλων δεν έγκειται στην απαγόρευση τέλεσης των λατρευτικών αναγκών των Χριστιανών και δη των Ορθοδόξων, κάτι που αν και τις πρώτες ημέρες φαινόταν πιθανό, τώρα πλέον έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά. Άλλωστε, μια τέτοια κίνηση θα αποκάλυπτε το στυγνό φονταμενταλιστικό προφίλ των εξτρεμιστών κατακτητών της Δαμασκού και της ευρύτερης συριακής γης, κάτι που, τουλάχιστον αυτή τη χρονική συγκυρία, ούτε οι ίδιοι οι τζιχαντιστές θα ήθελαν να επιδείξουν.

Αντίθετα, ο φόβος των Ορθοδόξων εστιάζει στην ποιότητα της ελευθερίας που θα τους παραχωρηθεί από τη νέα διοίκηση, ώστε οι πιστοί να μπορούν απρόσκοπτα να εκφράζουν την ομολογία τους και να συμμετέχουν στη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας παρακολουθεί τις εξελίξεις με σοβαρότητα, προσπαθώντας να διατηρήσει τις ισορροπίες για το καλό του χριστιανικού ποιμνίου του, ενώ, ταυτόχρονα, πιέζει όπου και όπως μπορεί ώστε να «προλάβει» τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις.

Υπό το φόβο, λοιπόν, και την καχυποψία για την αυθεντικότητα των λεγομένων και των πράξεων των εκπροσώπων της νέας διοίκησης, οι ορθόδοξοι πιστοί της Συρίας υποδέχθηκαν το νέο έτος 2025, ελπίζοντας να ανατείλει και γι΄αυτούς μια νέα απαρχή και ένα νέο ξεκίνημα, όπου θα επικρατεί η ελπίδα και η χαρά, ενώ ο φόβος δεν θα έχει θέση ανάμεσά τους!

TOP NEWS