Dogma

«Ο Άγιος Παΐσιος όπως τον έζησα»

Καθήλωσε με την αμεσότητα και την απλότητα του λόγου του στην κατάμεστη αίθουσα της Σχολής Γονέων – Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης την Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, ο ομιλητής κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής, φυσικός και Αγιογράφος με την διάλεξη που έδωσε με θέμα: «Ο Άγιος Παίσιος όπως τον έζησα».

Ο κ. Ρακοβαλής ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας συγχαρητήρια στην Σχολή Γονέων για την προσφορά της και ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμμετοχή του, προτρέποντάς τον ταυτόχρονα να προσευχηθεί για την έκβαση της ομιλίας του, γιατί, όπως τόνισε, αισθανόταν δέος και φόβο να αναφερθεί σε έναν Άγιο παγκόσμιας φήμης και ο οποίος θεωρούνταν Άγιος ενώ ήταν ακόμη εν ζωή. Ανέφερε ότι πλήθος κόσμου τον επισκέπτονταν συνεχώς και ότι έφευγαν αναπαυμένοι λόγω της Χάρης του Θεού που ενεργούσε. Τόνισε ότι ήταν πηγή όχι μόνο πνευματικής αλλά και αληθινής ευωδίας.

Αγαπούσε τους ανθρώπους και συμμεριζόταν τον πόνο τους. Είχε το διορατικό χάρισμα, καθώς έβλεπε το περιεχόμενο από τις καρδιές των ανθρώπων, ακόμα και εκείνων που δεν τους είχε συναντήσει ποτέ. Ταυτόχρονα είχε το χάρισμα να προβλέπει το μέλλον και έδινε συμβουλές στους πιστούς που τον επισκέπτονταν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Τον χαρακτήρισε «Θεοφόρο» αφού κοντά του οι άνθρωποι ένιωθαν ότι είναι μέσα στην αγκαλιά του Θεού. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ευεργεσία του Αγίου ήταν η μεταστροφή των ανθρώπων που δεν πίστευαν στην ύπαρξη του Θεού. Το πρόσωπό του, όμως, είχε τέτοια λαμπρότητα και αγιότητα που αλλοίωνε τις ψυχές των ανθρώπων και τις γέμιζε με ειρήνη και χαρά. Σύμφωνα με τον κ.Ρακοβαλή που είχε την ευλογία να τον γνωρίσει από κοντά, ο Άγιος ήταν ένα δώρο του Θεού στον σημερινό άνθρωπο για να μας διδάξει με την ταπείνωσή του ότι ο σκοπός της ζωής του ανθρώπου είναι να κερδίσει την αιώνια ζωή. Και αυτό θα γίνει αν ο άνθρωπος αποβάλλει τα πάθη που σκοτεινιάζουν την ψυχή του και εμποδίζουν το Θεό να αναπαυθεί. Τόνισε ότι ο προορισμός των ανθρώπων είναι να γίνουν Άγιοι, όπως ο ίδιος ο Χριστός δίδαξε: «Άγιοι γίνεσθε ότι Εγώ Άγιος ειμί».

Επίσης, αναφέρθηκε και στις προφητείες του Άγιου για την Ελλάδα τονίζοντας ότι η ορθόδοξη πίστη είναι ο πολύτιμος θησαυρός που θα σώσει τους Νεοέλληνες. Μίλησε για την διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους Άγγλους και τους Αμερικάνους, τη διάλυση της Τουρκίας, τη δημιουργία κράτους από τους Αρμένιους και τους Κούρδους, αλλά και την επιστροφή της Κωνσταντινούπολης στα ελληνικά χέρια.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συμβουλές του Άγιου για την εγκράτεια και την αγνότητα πριν από το γάμο, ώστε να μην πληγώνονται οι ψυχές και δυσκολεύονται να εμπιστευθούν και να αγαπήσουν. Έκανε λόγο για τον αυξημένο αριθμό εκτρώσεων και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Έθιξε το θέμα της μαγείας και της ειδωλολατρίας που έχει μεγάλη διάδοση στην σύγχρονη εποχή και ανέφερε τις συμβουλές του Αγίου να αποφεύγουν οι νέοι εναλλακτικές μορφές άσκησης, όπως η γιόγκα και οι πολεμικές τέχνες καθώς πρόκειται για ενέργειες δαιμονικές και δίνουν δικαιώματα στον διάβολο.

Επίσης, ανέφερε την θέση του Αγίου στο θέμα της ομοφυλοφιλίας που την θεωρούσε πάθος που μπορεί να ξεπεραστεί σε αντίθεση με την επιστήμη που πιστεύει ότι ο άνθρωπος έτσι γεννιέται. Όσον αναφορά το δεύτερο μέρος έγιναν ερωτήσεις για τις θέσεις του Αγίου στο θέμα της ομοιοπαθητικής, που δεν την υποστήριζε και των ονείρων, που θεωρούσε ότι είναι καλό να μην ερμηνεύονται για τι δεν μπορεί να γνωρίζει ό άνθρωπος αν είναι από Θεού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Βουλευτού της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου, Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Α. Μυστρίδης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Δ. Συριανίδης, ο κ. Κ Μανιουδάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών οι «Σταυραετοί», ο κ. Δημηνάς Επίτιμος Πρόεδρος της Σχολής Γονέων και πλήθος κόσμου. Αναμνηστικό βιβλίο για την Κατερίνη δόθηκε στον ομιλητή από τον κ.Μυστρίδη και το αναμνηστικό δώρο της Σχολής από τον Πρόεδρο κ. Κ. Κορομπίλη.

Η επόμενη και τελευταία εκδήλωση της Σχολής Γονέων Κατερίνης για την περίοδο 2016-2017 θα πραγματοποιηθεί στις 13-3-2017 με ομιλητή τον πατέρα Ανδρέα Κονάνο, Καθηγητή και Θεολόγο και θέμα «Γάμος…Απόλαυση ή Μαρτύριο;»