Στις σχέσεις Εκκλησίας Κράτους και στην ανάγκη για συνεργασία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Πρέβεζα, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον εορτάζοντα ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πρεβέζης, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος και Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει στην Πρέβεζα ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεων Βολιώτης, ενώ στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικών Συλλόγων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και στις μεταρρυθμίσεις, όπως θα λέγαμε σήμερα, της εποχής τους. Τόνισε «πως σήμερα καλούμαστε να προβληματιστούμε σε ένα θέμα που ακούγεται συχνά. Ποια είναι η σχέση του ηγεμόνα με τον χώρο της Εκκλησίας. Πολλές φορές συγχέεται το θέμα της εξουσίας με την πνευματική ζωή». Επεσήμανε, άλλωστε, πως «στην διδασκαλία του Χριστού είμαστε ισότιμοι όλοι» και ανέφερε πως σε έναν διάλογο του Χριστού με τους μαθητές του, τους εξήγησε το μαρτύριο και το πάθος, λέγοντας πως έρχεται το τέλος. Δυο μαθητές, ο Ιωάννης και ο Ιάκωβος τον πλησιάζουν και του ζητούν τώρα που θα γίνει Βασιλιάς να πάρουν και αυτοί κομμάτι από την εξουσία Του. Ο Χριστός τους εξηγεί, ότι στον δικό Του χώρο δεν ήρθε για να Τον υπηρετούν, αλλά για να υπηρετήσει, να διακονήσει. Επομένως, αυτός που θέλει να γίνει πρώτος θα ξεκινήσει από την διακονία και από εκεί θα εξαρτηθεί η πορεία του. «Η εξουσία, η δύναμη, είναι στη ζωή των ανθρώπων, αλλά όχι στην ζωή διακονίας του Χριστού» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος.
Προσέθεσε, βέβαια, πως «η εξουσία και η δύναμη δεν είναι κακές, αλλά έχει σημασία ο τρόπος που τις ζει ο καθένας» και εξήγησε πως «όσοι παρακολουθούμε την πορεία αυτού του τόπου βλέπουμε εκτροπές. Ο ένας χώρος να προσπαθεί να μπει στον χώρο του άλλου. Υπάρχουν, όμως, και περίοδοι που έχουμε καλή συνεργασία». Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά της Εκκλησίας μετά την απελευθέρωση της πατρίδας λέγοντας πως τότε, όμως, δεν υπήρχε εξουσία, αλλά μόνο συνεργασία. «Τότε που η Εκκλησία προσέφερε όλη την περιουσία της για να μην χρειαστεί το Κράτος να δανειστεί από δυνάμεις του εξωτερικού, ήμασταν ενωμένοι. Και σήμερα είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Το ξέρουμε όλοι, όχι από αυτά που ακούμε, αλλά από αυτά που ζούμε. Και ίσως στην επαρχία να μην είναι τόσο εμφανές το πρόβλημα, αλλά στην Αθήνα το βλέπουμε καθημερινά. Χιλιάδες ανασφάλιστοι, άνεργοι και άστεγοι. Και το τεράστιο έργο που γίνεται στην Ελλάδα γίνεται με την βοήθεια του λαού».
Ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας στις φωνές που κάνουν λόγο για έλλειψη ανθρωπιάς και ανθρωπισμού τόνισε πως «οι πρόσφατες εικόνες των Ελλήνων με την προσφορά τους στους μετανάστες μαρτυρούν ότι η ανθρωπιά σε αυτόν τον τόπο ζει. Η Εκκλησία, εξάλλου, έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει τον άνθρωπο να του δώσει το πνευματικό νόημα της ζωής, αλλά και να σταθεί πλάι του στα προβλήματά του». Μιλώντας για τον διαχωρισμό Εκκλησίας Κράτους ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «για την εκκλησία δεν υπάρχει πρόβλημα. Το έθνος θα ταλαιπωρηθεί. Ήδη έχει αρχίσει να ταλαιπωρείται με το πρόσχημα των μεταρρυθμίσεων για ελευθερία σε όλα και για σεβασμό στα δικαιώματα των ανθρώπων. Πού σταματούν, όμως, αυτά τα δικαιώματα; Κάποιοι έχουν και κάποιοι άλλοι όχι;». Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να παλεύουν και να αγωνίζονται, διότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν ιδέα από Ορθοδοξία και παραδόσεις και κάνουν εισηγήσεις για μεταρρυθμίσεις, για να μην μείνουμε, όπως λένε, προσκολλημένοι στο παρελθόν, αλλά να γίνουμε Ευρωπαίοι. Ποιες ευρωπαϊκές χώρες, όμως, ζηλεύουμε σήμερα; Ποιος προκάλεσε τον πόλεμο και αναγκάστηκαν οι μετανάστες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους; Εμείς οι Ευρωπαίοι. Και όταν ζήτησαν βοήθεια τους αφήσαμε απέξω και δεν τους δεχόμαστε. Είμαστε υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουμε, αλλά ο δικός μας Έλληνας μας καλεί να βγάλουμε τις εικόνες και τον Χριστό από τα σχολεία και τις μορφές των ηρώων της επαναστάσεως, για να μην σκανδαλίζονται οι ξένοι;» αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «σκοπός της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας είναι ο άνθρωπος. Συνεπώς, καλούμαστε να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε. Δεν είμαστε εναντίον κανενός. Τους σεβόμαστε όλους, αλλά όχι εις βάρος αυτής της ταλαίπωρης πατρίδας και της Εκκλησίας. Αυτός ο τόπος θαυματούργησε όταν ήμασταν ενωμένοι και ταλαιπωρήθηκε και καταστράφηκε όταν αφήσαμε τους ξένους να κάνουν κουμάντο». Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τους Μητροπολίτες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την συνεργασία, τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις μεταδόσεις και ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο να προσεύχεται για την Πρέβεζα και τον λαό της.
Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πρεβέζης επισημαίνοντας πως είναι δύσκολα αυτά τα χρόνια για την πατρίδα και την Ορθοδοξία και έχουμε ανάγκη για συνεργασία. «Ευχηθείτε η μεγάλη συνάντηση που θα γίνει στην Κρήτη να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελετίου.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως «αυτός ο τόπος είναι γεμάτος δόξα, αγώνες και αγωνίες. Οι Πόντιοι είναι ένα κομμάτι αυτού του τόπου. Από όσα ξέρω και έχω διαβάσει πρόκειται για έναν δυνατό λαό που από τη στάχτη ξαναγίνονται δυνατοί».
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος