Ο Αρχιεπίσκοπος και Αντιπρόεδρος Ινδονησίας: Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα
Την κοινή θέση να σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα και να απελευθερωθούν οι απαχθέντες εξέφρασαν κατά την συνάντηση που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας της Ινδονησίας κ. Ma’ruf Amin.
Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας της Ινδονησίας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον κ. Ma’ruf Amin και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο Ιησούς διδάσκει την αγάπη ως μέσο συνύπαρξης, συμπόρευσης και συνδημιουργίας. Η αγάπη, η οποία προσφέρεται από τον Θεό πρέπει να μοιραστεί μεταξύ των ανθρώπων. Στην αγάπη δεν υπάρχουν διακρίσεις. Στην εποχή του Χριστού οι Σαμαρείτες ήσαν «οι άλλοι», ήσαν «οι ξένοι». Από αυτούς τους άλλους όμως προέκυψε «ο αληθινός πλησίον». Σήμερα μολονότι οι χιλιομετρικές αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί, υπάρχουν ακόμη αποστάσεις ιδεολογικές, πνευματικές, θρησκευτικές. Αυτές οι αποστάσεις παύουν να υφίστανται μέσα από τα διαχρονικά λόγια του Ιησού. Οι άνθρωποι όταν έχουν καλή προαίρεση μπορούν να έρχονται κοντά και να έχουν αγάπη». Ακόμη, επεσήμανε, ότι η σημερινή επίσκεψη του Αντιπροέδρου σηματοδοτεί μία ευκαιρία γνωριμίας και εμβάθυνσης μεταξύ των δύο λαών πέραν του τουρισμού.
Μίλησε για τον πολιτισμό και την ιστορία των δύο λαών και τόνισε τον σεβασμό της Ινδονησίας σε όλες τις θρησκείες και επεσήμανε: «Σήμερα δεν καλούμαστε απαραίτητα να θυσιαστούμε αλλά να αλληλοπεριχωρηθούμε. Να αποκτήσουμε ενσυναίσθηση, κατανόηση και αλληλεγγύη. Ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, ως δύο βιβλικές θρησκείες, έχουν μία κοινή αφετηρία του ενός Θεού, του Θεού της αγάπης, του Θεού που προσεγγίζει την ανθρώπινη ατέλεια και την ανθρώπινη αδυναμία με αγάπη και κατανόηση. Θεωρώ Εξοχώτατε, ότι κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια, θα δούμε ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία μας χωρίζουν». Σε άλλο σημείο ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Η Εκκλησία του Χριστού και το Ισλάμ, καλούνται σήμερα να καθοδηγήσουν αγαπητικά τους ανθρώπους σε πνευματικά μονοπάτια αμοιβαίου σεβασμού και να συμπορευθούν έναντι των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος».
Κατόπιν, ο Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και δήλωσε ευτυχής που η πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη γίνεται στην Ελλαδα, σε μια χώρα με πλούσιο πολιτισμό. Αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο λαών και τόνισε πως το σύνθημα της χώρας του είναι «η ενότητα στην διαφορετικότητα». Παράλληλα, επεσήμανε: «Ελπίζω πως η σημερινή συνάντησή μας θα συμβάλει στην εμβάθυνση του πνεύματος αλληλεγγύης και συνεργασίας των λαών» τονίζοντας πως η Ινδονησια ειναι η τέταρτη χώρα σε πληθυσμό στον κόσμο με κατοίκους που μοιράζονται διαφορετικές θρησκείες. Επίσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις επιδρομές κατά Ορθόδοξου Μοναστηριού στην Γάζα και υπογράμμισε ότι η θέση της Ινδονησίας είναι σαφής, καταδικάζει κάθε επίθεση εναντίον αμάχων και εγκαταστάσεων δημοσίου συμφέροντος. Εξέφρασε, ακόμη, την αγωνία πως εάν αφήσουμε αυτά τα γεγονότα να εξελιχθούν χειρότερα θα επέλθει αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πρέπει αμέσως να παύσουν οι εχθροπραξίες και να επιτραπεί η ασφαλής διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ινδονησίας και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται για μια θρησκευτική σύγκρουση, αλλά χρειάζεται μια συνεισφορά όλων -και των θρησκευτικών ηγετών- για να αποφευχθεί η σύγκρουση».
Αμέσως μετά, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα προβλήματα της εποχής και σημείωσε ότι από την πλευρά της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να εχουμε καρπούς απο αυτες τις συζητήσεις. Έκανε λόγο για τους Έλληνες και τους πρόσφυγες ισλαμικής θρησκείας τονίζοντας πως οι σχέσεις μας είναι άριστες, ενώ αναφέρθηκε και στο τμήμα Ισλαμικών Σπουδών που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας για την κατάσταση στην Γάζα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις επισκέψεις που δέχθηκε τις προηγούμενες μερες από γονείς παιδιων που έχουν απαχθεί, καθώς και από καθηγητές του Πανεπιστημίου του Ιράν με υψηλές πολιτικές θέσεις. «Αναφερθήκαμε σε όλα αυτά τα γεγονότα μιλήσαμε για την ιστορία των δύο χωρών και κλείνοντας τις συζητήσεις έθεσα την σκέψη ότι θα ερωτηθούμε, ασφαλώς, από τον λαό μας τι συζητήσαμε. Πρέπει να τονίσουμε, πέρα από τις επιστημονικές τοποθετήσεις, ακόμη τέσσερα σημεία. Πρώτον να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσει ένας διάλογος. Να απελευθερωθούν αμέσως οι απαχθέντες, που δε ξέρουμε πού βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι. Και βέβαια, από όλες τις πλευρές να μη χρησιμοποιούνται παιδιά και άμαχος πληθυσμός σαν προπομποί, μπροστά. Και τέλος, αποστολή όλων μας, πέρα από τις έρευνες τις επιστημονικές, πρέπει να είναι και η επιμονή να μεσολαβούμε για την ειρήνευση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας». Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Μακαριώτατος ευχήθηκε ο Θεός να δώσει ειρηνική λύση.
Στην αντιφώνησή του ο Αντιπρόεδρος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο, διότι με τις σκέψεις του επιβεβαιώνει ότι οι δύο λαοί μοιράζονται την οπτική της αλληλοκατανόησης των ανθρώπων και των θρησκειών και επεσήμανε ότι εντός του Υπουργείου Θρησκευμάτων της χώρας του υπάρχουν αρμόδιες Διευθύνσεις για κάθε θρησκεία και έχουν θεσπίσει ένα όργανο, ώστε να αποτραπεί ο θρησκευτικός φανατισμός που οδηγεί σε ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες.
Παρόντες στην συνάντηση από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καραμούζης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Παντζαρίδης, ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε. της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιωάννης Τσούρας και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χάρης Κονιδάρης.
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης