Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.Ο Αρχιεπίσκοπος αρχικά καλωσόρισε τον Αιδ. Δρ. Jerry Pillay, τον ευχαρίστησε για την επιθυμία του να τον επισκεφθεί και του ευχήθηκε καλή διαμονή για τις ημέρες που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ευχαρίστησε για την υποδοχή και αφού παρουσίασε τους τομείς δράσης και ενδιαφέροντος του ΠΣΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δύο μεγάλους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση. Για την Ουκρανία ανάφερε ότι: «Το Συμβούλιο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία στρογγυλής τράπεζας διαλόγου ανάμεσα στη Ρωσική και την Ουκρανική Εκκλησία».
Μιλώντας για τον πόλεμο της Γάζας αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην περιοχή και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τις προσπάθειες του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών για ειρήνευση και σε άλλα σημεία του πλανήτη όπως το Σουδάν, την Μιανμάρ και την Κολομβία.
Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Αιδ. Δρ. Jerry Pillay για την επίσκεψή του και τόνισε: «Όλα όσα αναφέρθηκαν για τις πολεμικές συγκρούσεις, τον πόλεμο και τα απότοκα του, με τις πολλές και ποικίλες διαιρέσεις είναι ιδιαιτέρως οδυνηρά. Όσος μόχθος και να χρειασθεί, όσο επίπονο και αν είναι, θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι προκειμένου να βοηθήσουμε στην επικράτηση της ειρήνης και της θεραπείας των τραυμάτων και της καταστροφής που αφήνει πίσω του ο κάθε πόλεμος. Βιώνοντας όλα αυτά δημιουργείται ένα ερώτημα για το που βαδίζει ο κόσμος, για την ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των λαών και την ανυπαρξία του διαλόγου ως μέσου επίλυσης των διαφορών και παράλληλα διαπιστώνουμε ότι δυνατότητα να ακουστεί η φωνή μας είναι περιορισμένη. Χρειάζεται προσπάθεια, ώστε να μην δημιουργούνται διαιρέσεις, οι οποίες είναι μια πικρή εμπειρία που μετά την εκδήλωση της δύσκολα θεραπεύεται».
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Κώστας Παππάς
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης