Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα (18/1) το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Α.Α Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης. Παρευρέθηκαν κληρικοί της Ι.Α.Α για την έναρξη των νέων προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τίτλους «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο», «Επιμόρφωση νέων στελεχών και εθελοντών Εκκλησίας σε ζητήματα αιχμής (υποψηφίων-νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών)» και «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική – βιοηθική)». Επίσης παρόντες ήταν κληρικοί και λαϊκά στελέχη που ολοκλήρωσαν επιτυχώς, τον προηγούμενο κύκλο προγραμμάτων, οι οποίοι παρέλαβαν τις μοριοδοτούμενες πιστοποιήσεις συμμετοχής τους.
Ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ως Πρόεδρο του Ι.Π.Ε., τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς και τα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε για την έμπρακτη εμπιστοσύνη τους στο έργο του Ιδρύματος και όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθως έκανε την παρουσίαση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως ως Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) της Εκκλησίας -Απολογισμό Έργου – Σχεδιασμό νέων δράσεων και στόχων. Από τη σύστασή του έως σήμερα το Ι.Π.Ε. έχει πραγματοποιήσει 590 τμήματα στα οποία συμμετείχαν πλέον των 16.000 επιμορφούμενων με την μορφή της δια ζώσης και της εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης. Διαθέτει πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης Moodle που παρέχει εκπαίδευση με σύγχρονη και ασύγχρονη μορφή, πιστοποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών και Μητρώο Συντονιστών, αποτελούμενο από μέλη εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα στις νέες μορφές εκπαίδευσης ενηλίκων από το Ε.Κ.Δ.Δ.Α. και καταρτισμένο προσωπικό στην διαχείριση και υποστήριξη συγχρηματοδοτούμενων έργων. Μέχρι σήμερα έχει συνάψει 80 Σύμφωνα Συνεργασίας με Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων και στις 13 περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας, ενώ οι ευρύτερες επιμορφωτικές ανάγκες των διακονούντων σε φορείς της Εκκλησίας και της Πολιτείας, σε συνδυασμό με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο του έργου του Ι.Π.Ε., οδήγησαν σε ευρύτερες συνεργασίες και στη σύναψη συμφώνων με: Υπουργεία – Κυβερνητικούς Φορείς, Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Εκκλησιαστικούς Φορείς και πολλούς άλλους φορείς.
Επιπρόσθετα το Ι.Π.Ε. διαθέτει πιστοποιητικά Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας και βρίσκεται σε εναρμόνιση με το ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (Κανονισμός 2016/679 ΕΕ και ν.4624/2019). Για το επόμενο διάστημα έχουν δρομολογηθεί περισσότερα από 40 τμήματα σε Ιερές Μητροπόλεις ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη πρόσκληση στις καινούριες θεματικές ενότητες που θα διδαχθούν με μεικτό τρόπο.
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων:
«Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο» ,
«Επιμόρφωση νέων στελεχών και εθελοντών Εκκλησίας σε ζητήματα αιχμής (υποψηφίων-νέων κληρικών και λαϊκών στελεχών)»
«Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική – βιοηθική»
και της στοχοθεσίας τους ώστε μέσα από την γνωριμία και την κατάρτιση των κληρικών και λαϊκών στελεχών με τις βασικές αρχές διοίκησης και οργάνωσης της Εκκλησίας, συμβουλευτικής και ζητημάτων βιοηθικής να μετατραπεί η κάθε ενορία σε σημαντικό κύτταρο διακονίας, κοινωνικής προσφοράς προς τον άνθρωπο και σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας
Στη συνέχεια έκανε αναφορά για την πορεία της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με MIS 5094994 στο πλαίσιο της οποίας έχουν ψηφιοποιηθεί 40 ναοί και παρεκκλήσια και έχουν καταγραφεί, περισσότερα από 2.500 κειμήλια. Επιπλέον ολοκληρώθηκε το ψηφιακό αποθετήριο και τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί το Ψηφιακό Μουσείο, στο οποίο θα εναποτεθεί ο πλούτος των κειμηλίων της Ι.Α.Α προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στο ευρύ κοινό διερεύνησης της Εκκλησιαστικής Ιστορίας του τόπου μας. Το έργο αποσκοπεί στην ανάδειξη, διατήρηση και εκπαιδευτική αξιοποίηση του κειμηλιακού πλούτου, στην γνώση των κειμηλίων και στην ασφαλή και σωστή διαφύλαξή τους.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του αναφέρθηκε στο προγραμματισμό για τα έτη 2023 – 2027 που αφορά τόσο στη διάχυση των υπαρχόντων επιμορφωτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, όσο και στην δημιουργία νέων θεματικών ενοτήτων και στην ένταξη και υλοποίηση νέων έργων .
Έπειτα ο Μακαριώτατος στον χαιρετισμό του προς τους συμμετέχοντες απηύθυνε εγκάρδιες πατρικές ευχές και αναφέρθηκε στη συμβολή του Ι.Π.Ε. στο ποιμαντικό και πνευματικό έργο του. Μίλησε για τις δυνατότητες και τα εφόδια που αποκτούν μέσα από τα πιστοποιημένα προγράμματα και τόνισε την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας της Εκκλησίας και των μελών Της. Τους συνέστησε να αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας και να στοχεύουν σε νέες δυνατότητες, θέτοντας στόχους για την διακονία τους, διατηρώντας την παράδοση μέσα από την Αλήθεια του Ευαγγελίου. Τόνισε εμφατικά την ανάγκη της συνεργασίας με το ανάλογο όραμα προς τους νέους και τη διαρκή επαγρύπνηση μας. Έχοντας ως στόχο τον επανευαγγελισμό, τη συνεργασία και την δημιουργικότητα, το Ι.Π.Ε με την στήριξη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υποστήριξη της ποιμαντικής των ποιμένων στο αύριο της Εκκλησίας.
Στη συνέχεια τέλεσε την ακολουθία της βασιλόπιτας ο Πανοσ. Αρχιμ. Βαρνάβας Θεοχάρης με τον Αρχιδιάκονο π. Ιωάννη Μπούτση.
Ο Αρχιεπίσκοπος επέδωσε τις βεβαιώσεις μαζί με την ευλογία της βασιλόπιτας στους ιερείς της Ι. Α. Α. και τα λαϊκά μέλη.