Dogma

Ο Αρχιεπίσκοπος στην παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος-Η Βιογραφία ενός Ήρωα»

Στην επίσημη παρουσίαση της έκδοσης «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος-Η Βιογραφία ενός Ήρωα», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Αίθουσα της Παλαιάς Βουλής παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ρεπορτάζ για το ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Στην κατάμεστη αίθουσα το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και φορέων, ενώ παραβρέθηκε και ο κ. Μανόλης Γλέζος. Η πολύχρονη έρευνα, καθώς και η συγγραφή των κειμένων οφείλονται στους Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ), Κωνσταντίνο Λαγό, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων, και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ. Η έκδοση περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και την αλληλογραφία του Κ. Περρίκου με την οικογένειά του μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ, η οποία φέρνει στο φως βήμα-βήμα την κορύφωση του δράματος, αλλά και μαρτυρίες από την γνωριμία του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημο Γραικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος ως πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτη θέλησε να μοιραστεί με τους παρευρισκόμενους γεγονότα που του είχε εξιστορήσει ο ίδιος. «Μου διηγούνταν συνέχεια για την επικοινωνία και την σχέση του με τον Κωνσταντίνο Περρίκο. Το τελευταίο βράδυ πριν την εκτέλεση δε μπορούσε να φύγει από δίπλα τους. Παρόλο που δε μπορούσαν να έχουν επικοινωνία, έμεινε εκεί κοντά τους. Έλεγε συνέχεια ότι ήταν ήρωας. Πατριώτης. Τον θαύμαζε και τον καμάρωνε». Ο Αρχιεπίσκοπος θυμήθηκε, επίσης, ότι σε ένα τραπέζι με τα παιδιά της κατασκήνωσης, οι νέοι ρώτησαν τον μακαριστό, ο οποίος ήταν γερασμένος πια, περίπου 90 ετών, ποια συμβουλή θα μπορούσε να τους δώσει και εκείνος απάντησε ότι πρέπει να μάθουν για τον Κωνσταντίνο Περρίκο. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την εκδήλωση μνημόσυνο για την μνήμη του Κωνσταντίνου Περρίκου, αλλά και για τον μακαριστό Νικόδημο, ο οποίος στάθηκε κοντά τους εκείνες τις ώρες και μαζί τους πήγε στην Καισαριανή.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο Καθηγητής Ιστορίας Τάσος Σακελλαρόπουλος, ο Πλοίαρχος Μιχάλης Καριάμης και ο Σμήναρχος Παντελής Βατάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο εκδότης Χρήστος Τακιδέλης, ο πρόεδρος του Ομηρείου, Ηλίας Σμυρνιούδης και ο κ. Μανόλης Γλέζος. Αποσπάσματα από το βιβλίο ανέγνωσε η Δρ. Κατερίνα Παλιού, εντεταλμένη περιφ. Σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων, ενώ συντόνιζε ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Θωμάς.

Ο Κωνσταντίνος Περρίκος γεννήθηκε το 1905 στην Καλιμάσια Χίου. Το 1925 γράφτηκε στην δύναμη της Στρατιωτικής Σχολής Αεροπλοΐας. Υπηρέτησε επί σειρά ετών ανακατατασσόμενος και προήχθη στον βαθμό του Αντισμηνάρχου επ’ ανδραγαθία.

Στις 4 Φεβρουαρίου 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή λόγω εθνικής δράσεώς του κατά τη γερμανική κατοχή και ιδιαίτερα για την ανατίναξη του Γερμανικού Διοικητηρίου επί της οδού Γλαδστώνος.