Καταρχάς, η εκλογή των νέων Μητροπολιτών στις χηρεύουσες Μητροπόλεις Γλυφάδας, Περιστερίου και Σιατίστης, φαίνεται πως τελικά δε θα είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί. Τα βέλη του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την εκλογή του Σαλώνων ως Μητροπολίτη Γλυφάδας, έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία…
Τα πρόσωπα στις Μητροπόλεις Γλυφάδας – Περιστερίου – Σιατίστης
Ο Γενικός Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος Αβραμιώτης, νομικός και θεολόγος, ήταν – μέχρι χθες τουλάχιστον – ο επικρατέστερος για τη Μητρόπολη Γλυφάδας, έχοντας μάλιστα «εξασφαλισμένη» τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου.
Άλλωστε η επί μακρόν ενασχόλησή του με τα Οικονομικά της Εκκλησίας, τον καθιστούν άριστο γνώστη των περί της εκκλησιαστικής περιουσίας και συνεπώς έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να χειριστεί ζητήματα υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος όπως τα αποκαλούμενα «φιλέτα της Βουλιαγμένης». Στα συν προσμετράται και το γεγονός ότι καθώς θα χρειαστεί να διατηρήσει και την υπάρχουσα θέση του, απαιτείται η Μητρόπολή του να βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.
Ωστόσο, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας στο γνωμοδοτικό του σημείωμα φαίνεται πως έχει αντίθετη άποψη! Εξ’ ου και έσπευσε να σημειώσει τους κινδύνους που θα δημιουργήσει η εκλογή ως Μητροπολίτη ενός Τιτουλάριου Μητροπολίτη ή Επισκόπου, ο οποίος έλαβε τη θέση αυτή ως «υψηλώ τω τίτλω», αναλύονατς παράλληλα το νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέτοντας το ρητορικο ερώτημα: «Οι υπό την ισχύ του νέου Καταστατικού Χάρτη Τιτουλάριοι Επίσκοποι και Μητροπολίτες έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε Ιερά Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος; Για να δώσει την ακολούθως τη χαρακτηριστική απάντηση: «Κατά το πνεύμα αλλά και το γράμμα τη διατάξεως του άρθρου 25 παρ. 2 του Καταστατικού Χάρτη, η απάντηση είναι αρνητική, καθόσον η διάταξη αναφέρεται στους Τιτουλάριους Επισκόπους και Μητροπολίτες κατά την έναρξη της ισχύος του (τότε) νέου Καταστατικού Χάρτη, δηλαδή στις 31 Μαΐου και όχι στους μεταγενέστερους της ημερομηνίας αυτής. Για αυτό και σε όλες τις εκλογές Μητροπόλεων (Πειραιώς, Κεφαλληνίας, Λευκάδος και Ιθάκης) στις οποίες συμμετείχαν οι 4 ανωτέρω, προ τις 31/5/1977, Τιτουλάριοι ήταν κανονικές, ενώ οι νυν υπάρχοντες Τιτουλάριοι Επίσκοποι και Μητροπολίτες δεν δύνανται να είναι εκλόγιμοι κατ΄εξαίρεσιν σε Ιερά Μητρόπολη της Ελλάδος».
Το θέμα τώρα είναι αν οι Ιεράρχες θα συνταχθούν με την επιλογή του Αρχιεπισκόπου και θα δώσουν στον Επίσκοπο Σαλώνων την ευκαιρία να αποδείξει, ότι πέραν από καλός τεχνοκράτης που ξέρει να προΐσταται επιτυχώς σε μια υπηρεσία, είναι και άξιος Ποιμενάρχης.
Χωρίς προς το παρόν εκφρασμένες αντιδράσεις προκρίνεται για τη θέση του Μητροπολίτη Περιστερίου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ένα ακόμα πρόσωπο που χαίρει τις απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου. Αυτός δεν είναι άλλος από τον νυν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπο Μεθώνης Κλήμης Κοτσομύτη, θεολόγος και φιλόλογο. Λέγεται ότι ο Επίσκοπος Μεθώνης έχει ζητήσει από καιρό να λάβει Μητρόπολη εντός Αττικής και η επιθυμία του μάλλον θα … πραγματοποιηθεί.
Όσον αφορά στις Μητρόπολη Σιατίστης λέγεται ότι είναι ισχυρή η υποψηφιότητα του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Καστορίας Αρχιμανδρίτη Αθανασίου Γιαννουσά, στενού συνεργάτη του Μητροπολίτη Καστορίας, ο οποίος είναι και ο τοποτηρητής της Μητρόπολης μετά την εκδημία του Μακαριστού Σιατίστης Παύλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιεραρχία πρόκειται να εκλέξει και πέντε βοηθούς Επισκόπους για τις θέσεις των οποίων ακούγονται σημαντικά ονόματα. Καταρχάς του πνευματικού τέκνου του Οσίου Παϊσίου, Αρχιμανδρίτου Φιλόθεου Θεοδωροπούλου, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείον Αρχείου της Ιεράς Συνόδου. Επιπλέον για τη θέση των βοηθών Επισκόπων ακούγονται τα ονόματα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης Κορίνθου Αρχιμανδρίτη Αγάπιου Δρίτσα , του Πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Νικαίας Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παναγόπουλου, αλλά και ενός μέλους της της Μητρόπολης Μαντινείας.
Η προωθούμενη συμφωνία με την Πολιτεία
Οι εκλογές, όμως, δε θα είναι ο μοναδικός… πονοκέφαλος των Ιεραρχών… Η προωθούμενη συμφωνία με την Πολιτεία… πλέει σε… θολά νερά μετά την «ολοκλήρωση» του διαλόγου της Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου με τον Υπουργό Παιδείας.
Ένας διάλογος που επί της ουσίας απλά ανέδειξε ακόμα περισσότερο το βαθύ χάσμα που υπάρχει αναφορικά με τη μισθοδοσία των κληρικών. Η δήλωση – κλειδί του Αρχιεπισκόπου: «χωρίς τη συγκατάθεση των κληρικών δε θα γίνει τίποτε» , φαίνεται πως δίνει τον τόνο του κλίματος της Ιεραρχίας, καθώς το κατηγορηματικό «ΟΧΙ» που έχουν εκφράσει οι Κληρικοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφ’ ενός μεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη από πλευράς Εκκλησίας, αφ’ ετέρου προκαλεί αυξανόμενο προβληματισμό στο Μαξίμου.
Μάλιστα οι κληρικοί, συμπεριελαβμανομένων εκείνων της Εκκλησίας της Κρήτης, έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, ενώ το «έρχονται και εκλογές» του εκπροσώπου τους Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ήταν αν μη τι άλλο, αρκετά… ηχηρό… Κάθετα αντίθετο με την αλλαγή της μισθοδοσία των κληρικών είναι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που «ισχυροποιεί» περαιτέρω την κόκκινη γραμμή από την πλευρά της Εκκλησίας.
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση έχει θέσει τη δική της κόκκινη γραμμή, η οποία δυσκολεύει περαιτέρω τα πράγματα… Το Μαξίμου έχει κατηγορηματικά τονίσει ότι αν δεν γίνουν δεκτά όλα σημεία της προωθούμενης συμφωνίας, τότε θα απορριφθεί συνολικά…
Αναμένεται, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικοινωνιακή διαχείριση των κόκκινων γραμμών και από τις δύο πλευρές! Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι στο «πακέτο» της συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται και το φλέγον θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας….
Φωτογραφία αρχείου: Χρήστος Μπόνης