Ο Επιτάφιος της Θεοτόκου στην Αγία Μονή στο Ναύπλιο

  • Dogma

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βυζαντινή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρια Ναυπλίου.

Μπουγιώτης Βαγγέλης

Με κάθε λαμπρότητα τιμάται η θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βυζαντινή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αρια Ναυπλίου.

Από νωρίς το απόγευμα οι μοναχές ψάλλουν τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο, ενώ στο τέλος της ακολουθίας λιτανεύουν τον επιτάφιο της Παναγίας πέριξ της Ιεράς Μονής.

Κάθε χρόνο συρρέουν πάρα πολλοί πιστοί μιας και το μοναστήρι είναι πάρα πολύ αγαπητό στους κατοίκους του Ναυπλίου και του Άργους. H Aγία Mονή βρίσκεται κοντά στο προάστιο της Άριας, 3 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ναυπλίου.

Tο καθολικό της μονής χρονολογείται περί τα μέσα του 12ου αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένο στη Zωοδόχο Πηγή. Αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς ναούς της μεσοβυζαντινής περιόδου και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, που είναι εντοιχισμένη εξωτερικά, στα δεξιά της κεντρικής εισόδου, ο ναός αποτελεί χορηγία του επισκόπου Άργους και Ναυπλίου Λέοντα, ο οποίος τον ανήγειρε το έτος 1149. H εκκλησία παρουσιάζει αρχιτεκτονικό κυρίως ενδιαφέρον, καθώς ο αρχικός ζωγραφικός της διάκοσμος δεν σώζεται.

Έχει κτιστεί στον τύπο του σύνθετου τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρούλο και αποτελεί μαζί με άλλους ναούς του 12ου και 13ου αιώνα της Αργολίδας μια ιδιαίτερη ενότητα στο πλαίσιο της Ελλαδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής.

Oι υπόλοιποι ναοί, που εντοπίζονται σε κοντινά χωριά του αργολικού κάμπου, είναι η Kοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Xώνικα, η Aγία Σωτήρα στο Πλατανίτι και η Kοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Mέρμπακας ή Aγία Tριάδα.

Έξω από τον περίβολο της Mονής βρίσκεται η πηγή του μοναστηριού που φημίζεται για το νερό της. Oρισμένοι ταυτίζουν την πηγή αυτή με την αρχαία Kάναθο που αναφέρει ο περιηγητής τού 2ου αιώνα μ.X. Παυσανίας.

TOP NEWS