Η νέα αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Παναγίας Άνω Ξενιάς, υπό τον καθηγούμενον αυτής αρχιμ. π. Νεκτάριο Υφαντίδη, με πολλή ευγένεια, ετοίμασε μια σεμνή εκδήλωση προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου, που όπως και ο ίδιος τον αποκάλεσε και νέο κτήτωρ της μονής.
Ο Σεβασμιώτατος μαζί με τα μέλη της τότε συνοδείας του και της νέας αδελφότητος, αλλά και πολλών ακόμη κληρικών, συλλειτούργησαν στο παλαίφατο καθολικό της ιεράς μονής, που από όλα τα πέριξ διαμερίσματα της Θεσσαλίας, ακόμη και από την περιοχή της Φθιώτιδος και την περιοχή των Φαρσάλων, τόσο με ιδιωτικά οχήματα όσο και με πούλμαν, προσήλθαν να τιμήσουν τον από χρόνων πνευματικό τους πατέρα.
Παρούσα στην ιερά μυσταγωγία ήταν και η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, με την οποία ο Σεβασμιώτατος συνδέεται από ικανών χρόνων.
Στην ομιλία του κατά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Νεκτάριος, αναφέρθηκε στις δυναμικές προσωπικότητες των μυροφόρων γυναικών, του Νικοδήμου και του Ιωσήφ από Αριμαθαίας, για την τόλμη την οποία διέθεσαν την εποχή του φόβου και του τρόμου των Ιουδαίων.
Υπογράμμισε, ότι στην εποχή του φόβου, η οποία προέρχεται από την λεγόμενη παγκόσμια δικτατορία, μόνον η Εκκλησία και τα μέλη της μπορούν να τολμήσουν προκειμένου να ανακάμψει η κατηφορική πορεία της Πατρίδας μας. Ανέφερε μάλιστα και μια από τις τελευταίες υποθήκες του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ότι χρειάζεται να υπάρξει αντίσταση για να επέλθει η ανάκαμψη.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στο ευρύχωρο αρχονταρίκι της Ιεράς Μονής, την σεμνή τιμητική εκδήλωση για το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου, άνοιξε ο αδελφός της Ιεράς Μονής ιερομόναχος Μάξιμος, ο οποίος και προσκάλεσε την Υφυπουργό να κάνει χαιρετισμό. Η κ. Ζέττα Μακρή, μίλησε εγκάρδια για την σπάνια προσωπικότητα του κ. Νεκταρίου και εξήρε το εκλεκτό έργο του, τόσο για την εποχή της ηγουμενίας του στην ιερά μονή, όσο και στην πολυεπίπεδη προσφορά του στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, αρχιμ. π. Γεώργιος Γιαννιός, καθώς ο ίδιος λόγω απουσίας του δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.
Σε ένα σημείο του χαιρετισμού του ο κ. Ιγνάτιος, ανέφερε πως η προσωπική επέτειος του κ. Νεκταρίου, είναι και επέτειος της ιεράς Μονής, καθώς η δική του αφιέρωση ήταν προάγγελος της αναγέννησης της μονής, την οποία αφ΄ ης στιγμής ανέλαβε τα ηγουμενικά ηνία και ανοικοδόμησε εκ βάθρων, ώστε δικαίως σήμερα να ονομάζεται νέος κτήτωρ της μεγάλης αυτής μονής της επαρχίας μας.
Ίσως την ημέρα εκείνη της κουράς του, κανείς να μην φανταζόταν ότι ο νέος αυτός μοναχός που λάμβανε το όνομα Νεκτάριος, θα γίνει αυτός που θα ηγηθεί της μονής, θα της δώσει νέα πνοή, νέα ζωή και μια λαμπρή πορεία.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο αρχιμ. π. Χερουβείμ Βελέντζας, πρώτο πνευματικό παιδί του Σεβ. κ. Νεκταρίου, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής προσωπικού της Ιεράς Συνόδου.
Μίλησε με αρκετό συναίσθημα από στήθους, τόσο για την προσωπικότητα του γέροντος του ως διδασκάλου πνευματικού ως τον ακριβή τηρητή της μοναχικής τάξεως και ζωής, όσο και για τον αγώνα τον οποίο με όλη την αδελφότητα μαζί έκαναν. Ο ίδιος μαζί με την αδελφότητα εκοπίασε, προκειμένου να ανοικοδομήσουν εκ της τέφρας την ιερά μονή Άνω Ξενιάς.
Ευχαρίστησε τον Γέροντα του και εκ μέρους των υπολοίπων αδελφών, για τα όσα τους προσέφερε στην εποχή της νεότητος των.
Δεύτερος ομιλητής ήτο ο καθηγούμενος της Ιεράς μονής, αρχιμ. π. Νεκτάριος Υφαντίδης,ο οποίος μίλισε περί της σημασίας του μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο, και την παρακαταθήκη την οποία ανέλαβε, η συνέχεια της οποίας αποτελεί για τον ίδιο μεγάλη ευθύνη και τιμή
Ο Ηγούμενος της Μονής π. Νεκτάριος, προσέφερε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για όσα προσέφερε, αλλά και για την συνεχιζόμενη ακόμη προσφορά του στην Ιερά Μονή, ένα εγκόλπιο που εικονίζει την εικόνα της Παναγίας Ξενιάς.
Στο τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο τιμώμενος μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, με λόγους ανάμνησης από εκείνη την πρώτη ημέρα της μοναχικής του κουράς, αναφερόμενος στον απαράκλητον τόπο, αλλά τον καθοσιομένον και καθαγιασμένον από την χάριν της Παναγίας μας.
Αναφέρθηκε στα έργα, την ζωή, την πτωχείαν, τις στερήσεις, αλλά και τις μεγάλες ευλογίες οι οποίες τους συνόδευαν, ως ανταμοιβή της Παναγίας στον κοπιώδη αγώνα, έως την ημέρα που πάλι η Παναγία μας, θέλησε να τον οδηγήσει στην διακονία της Εκκλησίας, από τη θέση του Επισκόπου.
Στο τέλος, διενεμήθησαν αναμνηστικά και πασχαλινά αυγά από το Σεβασμιώτατο κ. Νεκτάριο, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης.