Ο Κερκύρας Νεκτάριος στους Παξούς για την εορτή των Αποστόλων
Η εορτή των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, και των συν αυτοίς αγίων Γαίου και Κρήσπου, μαθητών του Αποστόλου Παύλου, εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια στη νήσο των Παξών, και ιδιαίτερα στον ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων παρά τον Γάιον, τη λεγομένη Χώρα των Παξών.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, μετέβη δια την κατ’ έτος εορτή του πολιούχου της Πόλεως Γαίου στους Παξούς, όπου χοροστάτησε, λειτούργησε και ομίλησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Μετά του Σεβασμιωτάτου, συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Νεκτάριος Ρούσσης και π. Ιεζεκιήλ Βλαχόπουλος, οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Αθανάσιος Αρώνης και π. Ιωάννης Σαλβάνος και οι διάκονοι του Σεβασμιωτάτου, π. Ανδρέας και π. Δοσίθεος.
Ο Ιερός Ναός είναι του 17ου αιώνος, και η παράδοση των Παξών αναφέρει ότι ο Κορίνθιος μαθητής του Αποστόλου Παύλου Γάιος και ο Κρήσπος, κήρυξαν τον Χριστιανισμό στο νησί, καθώς και ότι ο Γάιος ή ο Κρήσπος τελείωσαν εκεί τη ζωή τους.
Από τον Γάιο έλαβε το όνομα της και η πρωτεύουσα του νησιού. Αναφέρεται δε, ότι ο Γάιος είναι θαμμένος κάτω από το Άγιο βήμα του Ναού των Αγίων Αποστόλων.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του, έλαβε αφορμή από την Προς Κορινθίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος τρόπον τινά απολογείται για την μαρτυρική αποστολική ζωή του.Τα ναυάγια, τις φυλακές, τις εξορίες, τους ραβδισμούς και τους φυλακισμούς, για τα οποία μόνον μπορεί να καυχηθεί.
Ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε στο εκκλησίασμα τι ήταν η ζωή των Αποστόλων που τους απέστειλε ο Κύριος μας, ο Ιησούς Χριστός, λέγοντάς τους μετά την Ανάσταση του, «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντας αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν»
Ο κάθε Απόστολος, επέλεξε ένα γεωγραφικό τμήμα της γνωστής τότε οικουμένης, προκειμένου να κηρύξει το Ευαγγέλιο.
Ο Απόστολος Πέτρος, πέραν της Παλαιστίνης, έφτασε μέχρι τη Ρώμη, όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού αλλά και μαρτύρησε.
Ο Απόστολος Παύλος, αν και νεότερος των άλλων Αποστόλων, έλαβε την Αποστολική του διαδοχή, από τον ίδιο τον Ιησούν Χριστόν, όταν ηρπάγη εις τον τρίτον ουρανό και του απεκάλυψε όλα τα μυστήρια της θεότητος.
Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, ως πρότερον της μεταστροφής του, ήτο ζηλωτής των πατρώων παραδόσεών του, και μετά την μεταστροφή του εις Χριστόν, τον ίδιον ζήλον ή και περισσότερο, διέθεσε για να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Αναστάντος Ιησού Χριστού, δια την σωτηρία του ανθρωπίνου Γένους.
Είναι ο πρώτος Απόστολος, ο οποίος μετά το όραμα το οποίο είδε εις την Τρωάδα, τον μακεδόνα να τον προσκαλεί «διαβάς εις Δυτικήν Μακεδονίαν βοήθησον ημίν», επάτησε πρώτος το πόδι του επί Ευρωπαϊκού εδάφους.
Εμείς ιδιαίτερα ως Έλληνες, είμαστε ευγνώμονες στον Απόστολο των Εθνών, που δημιούργησε εν μέσω πολλών δυσκολιών και διωγμών, τις Εκκλησίες των Φιλίππων, των Θεσσαλονικέων, της Βεροίας, των Αθηνών, της Κορίνθου.
Το δυνατό κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου, ήταν εκείνο που μπόρεσε να κάμψει του Φιλοσόφους των Αθηνών, ώστε εις τον Άρειο Πάγο να του πουν αυτοί οι Φιλόσοφοι να επαναλάβει το κήρυγμα του, για να μπορέσουν να αντιληφθούν το βάθος της διδασκαλίας του Αποστόλου, και να τον ακολουθήσει ο Διονύσιος Αρεοπαγίτης, ώστε να γίνει ο πρώτος Επίσκοπος Αθηνών, μετά την κατήχηση του από τον Απόστολο Παύλο.
Ευγνώμονες είμαστε και εμείς, η μεν Κέρκυρα να δεχθεί τους δύο μαθητάς του Αποστόλου Παύλου, Ιάσωνα και Σωσίπατρο, ώστε να θεμελιώσουν την Αποστολική Εκκλησία της Κέρκυρας, και των μαθητών του Αποστόλου Γαίου και Κρήσπου, ώστε να θεμελιώσουν την Εκκλησία των Παξών.
Η Ευγνωμοσύνη μας στους Αγίους Αποστόλους, από εμάς τους συγχρόνους Χριστιανούς, θα εκφραστεί εάν ανανεώσουμε το κήρυγμα των Αγίων Αποστόλων στη ζωή μας, και γίνουμε οι σύγχρονοι μαθητές των Αγίων Αποστόλων, στην ολοένα μεταβαλλόμενη εποχή στην οποία και ζούμε, ώστε να μη χάσουμε την πολύτιμη παρακαταθήκη της πίστεως εις τον Ιησούν Χριστόν.