Με δωρεές παρακείμενων ακινήτων ο χώρος πήρε και τη μορφή χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων με τη λειτουργία κινηματοθεάτρου από το ιστορικό «Αναγνωστήριο Αγιάσου» αλλά και χειμερινού και θερινού κινηματογράφου. Κι αυτά παράλληλα με τη λειτουργία του χώρου ως τόπος συνάντησης και διασκέδασης.
Σημείο αναφοράς του κήπου της Παναγίας είναι ένας γερο πλάτανος ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών. Γύρω στο 1830 ένας κυκλώνας έσπασε τα ψηλότερα κλαδιά του, στη θέση των οποίων με την πάροδο του χρόνου βλάστησαν άλλα. Τα τελευταία χρόνια ξανάγιναν εργασίες κλαδέματος για να κοπούν τα γερασμένα κλωνιά του.
Στη σκιά των κλαδιών του πλάτανου αυτού αναπαύτηκαν και διασκέδασαν με τους κατοίκους του νησιού Πρωθυπουργοί, βασιλιάδες και Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πατριάρχες και άλλοι επώνυμοι. Ας σημειωθεί εδώ ότι η φήμη και η ιστορία του κήπου της Παναγίας δεν άφησε ανεπηρέαστα τα Λεσβιακά Γράμματα και τις Τέχνες αφού έγινε πηγή έμπνευσης για λογοτέχνες, ζωγράφους και λογής καλλιτέχνες.
Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο κήπος της Παναγίας σταμάτησε να λειτουργεί και σταδιακά απαξιώθηκε. Πριν λίγους μήνες η χρήση του χώρου συνοδευόμενη από επισκευαστικά και άλλα εκσυγχρονιστικά έργα αποφασίστηκε από το Μητροπολίτη Μυτιλήνης.
Το έργο δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε από ιδιώτη επενδυτή ο οποίος και επαναλειτουργεί από την ερχόμενη Πέμπτη τον κήπο της Παναγιάς με σεβασμό στην ιστορία του, στη θρησκευτική και πολιτιστική του αξία.