Ο Λαγκαδά Ιωάννης για την έννοια του πλησίον
Εις την Ιερά Μονή Αναστάσεως του Κυρίου – Εμμαούς, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, το πρωί της Κυριακής 12 Νοεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται από την Εκκλησία μας, η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου.
Μεταξύ των ευλαβών προσκυνητών που προσήλθαν εις το Καθολικό της Ιεράς Μονής, για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, ήταν ο Βουλευτής των Αν. Ελλ. κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο Ομότιμος Καθηγητής της Νευρολογίας και Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου δια την Νόσον του Alzheimmer και λοιπών εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου και μελέτης του Γήρατος της Μητροπόλεως Λαγκαδά, κ. Σταύρος Μπαλογιάννης, καθώς και πολλά μικρά παιδιά που με υποδειγματική τάξη παρίσταντο καθ΄ όλη την διάρκεια του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, η οποία είναι γνωστή ως την «Παραβολή του καλού Σαμαρείτη», υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων «ότι η έννοια του πλησίον δεν περιορίζεται μόνο στην ερμηνεία μέσα από την συγγένεια και την φιλία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή σχέσεως των ανθρώπων, αλλά ταυτίζεται με τον κάθε άνθρωπο απροσωπόληπτα.
Στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου είναι ο ίδιος ο Κύριος και στο πρόσωπο του κάθε εμπεριστάτου βρίσκεται ολόκληρο το ανθρώπινο γένος που αποτελεί σε μικρογραφία το πρόσωπο του κάθε δοκιμαζομένου. Θα πρέπει να έχουμε μέσα μας, την αληθινή εκείνη αγάπη, η οποία ομοιάζει με το φως του ήλιου, που φωτίζει, θερμαίνει και χαρίζει ζωή σε όλους τους ανθρώπους. Ο Κύριος θέλει να σκεπτόμαστε με το Πνεύμα εκείνο της Αγάπης και της Διακονίας του αιωνίου Μηνύματος και Θελήματος Του, και όχι με νομικά κριτήρια ή με τον τύπο και το γράμμα», τόνισε σε άλλο σημείο του λόγου ο Σεβασμιώτατος.
«Στην πορεία της ζωής του κάθε ανθρώπου έρχονται οι «ληστές», οι «δοκιμασίες» και οι «πειρασμοί του διαβόλου, για να μας απογυμνώσουν από ότι μας χάρισε ο Θεός. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να έχει την διάθεση να κατανοήσει ότι στο πρόσωπο του αμαρτάνοντος θα πρέπει να δούμε εκείνον που θα πρέπει να αγαπήσουμε, στο πρόσωπο του πεπτωκότος θα πρέπει να δούμε εκείνον το οποίο θα οδηγήσουμε σε θεραπεία και τέλος, όταν συναντάμε στην ζωή μας εμπεσόντας εις τους ληστάς, να μην στρέφουμε το κεφάλι μας από την άλλη πλευρά και να τους περιφρονούμε, αλλά να θυμόμαστε ότι υπάρχει το πανδοχείο, υπάρχει η θεραπεία, υπάρχει η Εκκλησία. Το μόνο που οδηγεί τον άνθρωπο εκτός θεραπείας είναι η ακοινωνησία με τον Θεό και τον άνθρωπο.
Όπου υπάρχει η απροσωπόληπτος αγάπη η οποία υπερβαίνει την φυσική ή την ιδιοτελή αγάπη εκεί νιώθει κανείς την χαρά του πλησίον του και βλέπει αυτό μεγαλείο που έχει το βίωμα της προσπάθειας και της βοηθείας μας προς εμπερίστατο και πληγωμένο αδελφό μας.
Καταλήγοντας το λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στους σήμερα τιμώμενους Αγίους, ευχόμενος προς την Ηγουμένη της Μονής Φιλοθέη Μοναχή και την συνοδεία αυτής καθώς επίσης και προς όλο το εκκλησίασμα τα Χρόνια Πολλά.
Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής προς όλους τους παρισταμένους Μοναστηριακό Κέρασμα κατά την διάρκεια του οποίου ακούσθηκαν επίκαιροι λόγοι και νουθεσίες πνευματικές.