Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας (ΦΩΤΟ)
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Εφημέριος του Ναού, π. Γεώργιος Παναγιόπουλος, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο Διάκονος Δημήτριος Λαγούδης.
Τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας επισκέφθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία.
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Εφημέριος του Ναού, π. Γεώργιος Παναγιόπουλος, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο Διάκονος Δημήτριος Λαγούδης.
Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα και εξήγησε ότι μέσα σε αυτό βλέπουμε να συγκρούονται η πίστη με την απιστία. Ο πατέρας του νέου αναζητά τον Χριστό και επειδή δεν τον βρίσκει αμέσως, απευθύνεται στους μαθητές Του, γιατί θέλει την άμεση λύση στο πρόβλημά του και νομίζει ότι οι μαθητές είναι το ίδιο όπως και ο Διδάσκαλος. Το θαύμα όμως τελεσιουργείται, όταν η πίστη του πατέρα συναντά την παντοδυναμία του Χριστού.
Ο άνθρωπος πάντοτε αμφιταλαντεύεται μεταξύ πίστης και απιστίας. Η πίστη είναι δωρεά του Θεού. Δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα. Ο άνθρωπος αποδέχεται την δωρεά του Θεού, αλλά εξαρτάται από εκείνον, αν η πίστη θα ριζώσει μέσα του, αν θα καρποφορήσει και αν θα τελειωθεί.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν αναπτύσσουν προσωπική επαφή με την Εκκλησία και τον Χριστό. Στέκονται σε αυτά που ακούνε, στα λίγα που διαβάζουν και διδάσκονται. Δεν νοιώθουν την ανάγκη να κοινωνήσουν με τον Θεό. Θεωρούν την πίστη ως ένα ατομικό γεγονός, αλλά αυτή η πίστη δεν σώζει. Ο Χριστός φανερώνεται στα μυστήρια της Εκκλησίας και κατεξοχήν σε αυτό το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ανέφερε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος κατοίκων και παραθεριστών του Μύτικα, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Κατούνα Ξηρομέρου για να συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρυσόστομου Πατούλα με τίτλο «Ο άνθρωπος με την ενδόμυχη φωνή».
Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Γεώργιος Πιτσινέλης, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο κ. Διονύσιος Μπερερής, Συγγραφέας – Σχολικό Σύμβουλος. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Δημοσιογράφος – Συγγραφέας κ. Πάνος Σόμπολος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητοί αδελφοί,
Με χαρά, αποδεχθήκαμε την πρόσκληση για τη σημερινή παρουσίαση του νέου βιβλίου, του πολύγραφου Αιτωλοακαρνάνα συγγραφέα κ. Χρυσόστομου Πατούλα. Με καταγωγή από την Κατούνα, κατοικεί στην Αθήνα, αλλά ποτέ δεν αποκόπηκε από τη γενέτειρα γη του, στην οποία επιστρέφει πάντα και τιμά και με την εφημερίδα «ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ», που εκδίδει.
Το βιβλίο αυτό, μέσω του ήρωα του, αποτελεί έναν ύμνο στην ηθική τελειότητα, στους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς και τους ανάλογους τρόπους δράσης, αλλά κυρίως στην αφυπνισμένη και ζώσα συνείδηση, τη φωνή του Θεού στον έσω άνθρωπο. Αναφέρεται στον αγώνα του χοϊκού ανθρώπου, που με τρόπο έντιμο, με καθαρότητα, ειλικρίνεια, ηθική σκέψη και ζωή, παλεύει μέσα στις «μικρότητες και ασυλλόγιστες συμπεριφορές των συνανθρώπων του».
Μέσα από τα γεγονότα του βιβλίου, αναδεικνύεται η Θεάρεστη Ανθρωπιά, η αλήθεια. Επακολουθεί η επιβράβευση με την επιτυχία των στόχων και σκοπών του ήρωα.
Το διήγημα ή καλύτερα το μυθιστόρημα, κατά το συγγραφέα, αποτελεί σάλπισμα και αφύπνιση για την κοινωνία. Μέσα από τον κακοτράχαλο και κοπιώδη δρόμο της ηθικής καλλιέργειας και της ασυμβίβαστης στάσης του ήρωα στη ζωή, «κεντιέται» με μαεστρία ο «καμβάς» των πνευματικών ανατάσεων.
Η μεταφορά της συνείδησης ως ενδόμυχη φωνή, έχει παρακινήσει πολλές αξιόλογες πράξεις για το κοινό καλό. Αποτέλεσε αντικείμενο πολλών εξεχόντων παραδειγμάτων σε όλη την τέχνη. Ο τίτλος του συγκεκριμένου βιβλίου οδηγεί ακριβώς σε αυτό. Γράφει ο συγγραφέας σε κάποιο σημείο του βιβλίου του, τα λόγια της ενδόμυχης φωνής: «Στην ανθρωπιά και την αγάπη αξίζει να δίνεις και όχι να παίρνεις, τότε μόνο θεωρείται αγάπη, διότι δεν κρύβεται πίσω της ίχνος ιδιοτέλειας. Ζήσε το σήμερα με μέτρο και λογική …».
Κάθε πνευματικό έργο, που προτείνει τρόπους υπέρβασης της ανθρώπινης αδυναμίας και ουσιαστικής προσέγγισης του Θείου, καθώς και παρακίνηση για αγώνα εναντίον όλων των αντίθεων δυνάμεων, αποτελεί συνετό βοηθό μας, καθώς υμνεί την κρυστάλλινη και αδιάφθορη συνείδηση, τον τίμιο, ειλικρινή και θεάρεστο τρόπο ζωής, στην εποχή του εγωκεντρισμού και του δικαιωματισμού, που διανύουμε.
Στον περίφημο «Ειρηνικό Γ’» λόγο Του, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφέρει: «Θερμός είναι ο ζήλος, πράο το πνεύμα, φιλάνθρωπη η αγάπη … μακρόθυμη η ελπίδα. Ο ζήλος εξάπτει, το πνεύμα καταπραΰνει, η ελπίδα υπομονεύει, η αγάπη συνδέει … Εάν η αγάπη υπάρχει, παραμένει ή εάν έχει κλονισθεί, σταθεροποιείται ή τέλος, εάν έχει φύγει, επανέρχεται….»[1]. Μόνο με το Θεό μπορεί ο άνθρωπος να επιτύχει στον αδυσώπητο αγώνα για την κατάκτηση των στόχων του. Μόνο τότε, με τον επιτυχή εναγκαλισμό των αξιών και των αρετών, που ο Δημιουργός τελικά του χαρίζει, οδηγείται στη σωτηρία του σώματος και της ψυχής, στην αγκαλιά του Θεού του, ήρεμος και γαλήνιος, όπως ο ήρωας μας, που πληρώνει μεν ακριβά με τη ζωή του, φεύγει δε, «σωσμένος» για τον ουρανό.
Ευχαριστούμε το συγγραφέα για αυτή την πνευματική ευκαιρία, την προσφορά του στην κοινωνία, και στη γενέτειρά του Αιτωλοακαρνανία, αξίζει να το μελετήσουμε όλοι».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Χρυσόστομος Πατούλας απένειμε τιμητική πλακέτα στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του και τιμώντας το μέχρι σήμερα ποιμαντικό του έργο.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/yrqroKbQZ4nux19fA
[1] Παπαδόπουλου Στυλιανού, «Μιλάει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, 1991