Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό και διπλωματικό υπόβαθρο της δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας που είχε ως σκοπό να φέρει την ειρήνη στην Ευρώπη, ύστερα από τους πολέμους που συντάραξαν την κεντρική Ευρώπη, για αυτό και ήταν εναντίον κάθε νέας επαναστάσεως.
Ο κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε επίσης σε μια μεγάλη και ξεχασμένη μορφή της Επαναστάσεως του 1821, τον Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, χαρακτηρίζοντας τον ως την αγνότερη και ηρωικότερη μορφή της Επαναστάσεως που θυσίασε όλη την μεγάλη περιουσία του για τον αγώνα και πέθανε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου, καθώς όπως σημείωσε ήταν εκείνος που τροφοδοτούσε υλικά και οικονομικά τον αγώνα και στο τέλος έδωσε και την ίδια του τη ζωή.
Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμαρχο Αγρινίου τονίζοντας «το μουσείο δίνει τη δυνατότητα να δούμε αυτή την «τρέλα» στην πράξη, με τη σύγχρονη τεχνολογία και βλέποντας αυτήν την «τρέλα» να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την ενότητα της κοινωνίας».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος παρουσίασε την αξία του Ψηφιακού Μουσείου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.
Το Ψηφιακό Μουσείο συγκεντρώνει και παρουσιάζει αρχειακό υλικό, κειμήλια και πηγές μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται ο ρόλος της Δυτικής Ελλάδας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αξιοποιούνται σύγχρονες ψηφιακές, οπτικοακουστικές και διαδραστικές τεχνολογίες (βίντεο προβολές, διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακές αναπαραστάσεις, εικονική πραγματικότητα, ολογραμματική μεικτή πραγματικότητα, συστήματα ακουστικής και πολυμεσικής ξενάγησης, κλπ.) που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη μέσα από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις ιστορικών εκθεμάτων της εποχής.
Την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου επισκέφθηκε το Κτίριο Χρυσόγελου στο Μεσολόγγι. Πρόκειται για ένα εμβληματικό τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείου Πολιτισμού με την κατασκευή του να τοποθετείται περί το 1880.
Τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου υποδέχθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα Μαρία Σαλμά, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κα Ειρήνη Καραθανάση και η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Υπεύθυνη του Κτιρίου Χρυσόγελου κα Αποστολία Πάστρα.
Η κα Πάστρα ξενάγησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου στις δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στο κτίριο. Την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο Ζωγράφος: Ιεροφάντης ή Διαχειριστής;» που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου στα 1826. Η έκθεση πραγματεύεται και προτείνει μια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση του ιστορικού θέματος της Εξόδου και πραγματοποιείται σε συνεργασία του Τομέα Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Η δεύτερη έκθεση είναι μια θεματική έκθεση γλυπτικής του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος με τίτλο «1821 Επανάσταση κατά πάσης δουλείας» προς τιμήν της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Ο Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την άρτια παρουσίαση των εκθεμάτων και τους πολλαπλούς συμβολισμούς που εμπνέουν. Ευχαρίστησε την κα Σαλμά και τους συνεργάτες της για την πρόσκληση και την υποδοχή, καθώς και την κα Πάστρα για την κατατοπιστική και αναλυτική ξενάγηση και χαρακτήρισε τις δύο αυτές εκθέσεις ως μια έξοδο από το ποικιλότροπο σκοτάδι στο φως και από την διάσπαση στην ένωση. Έγινε δε και ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προσωκρατική φιλοσοφία, την κλασική μεταφυσική και τα σύγχρονα ρεύματα στην τέχνη, σε σχέση με την βυζαντινή αγιογραφία.
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου επισκέφθηκε το Σελίβειο Γηροκομείο Μεσολογγίου το οποίο ιδρύθηκε το 1964 με δωρεά δύο επιφανών Μεσολογγιτών, των Σελίβου και Γιαïτση. Οι εγκαταστάσεις του Σελίβειου Γηροκομείου βρίσκονται μέσα σε χώρο έκτασης 7 στρεμμάτων και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων Β.Δ. του Μεσολογγίου. Περιλαμβάνονται το κεντρικό κτίριο στέγασης, χωρητικότητας 75 κλινών, προαύλιος χώρος, Ιερός Ναός, καθώς και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος που αποτελεί μια πρότυπη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Επί των ημερών του μακαριστού Μητροπολίτου Κοσμά ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου και δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα προσθέσει άλλες 25 κλίνες.
Τον Μητροπολίτη υποδέχθηκε η Διευθύντρια κα Θεοδώρα Κουτσαγγέλη μαζί με το προσωπικό του ιδρύματος, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Μητροπολίτη για την οργάνωση και την λειτουργία του Γηροκομείου και τον ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του και στους κοιτώνες, στους οποίους μίλησε με τους τροφίμους.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την λειτουργία του Σελιβείου και τόνισε στην Διευθύντρια και τις εργαζόμενες ότι επιτελούν ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό έργο, καθώς η τρίτη ηλικία έχει ιδιαίτερα προβλήματα και ευαισθησίες. Τόνισε επίσης ότι ο κάθε τρόφιμος φέρει επάνω του τη δική του ιστορία και χρειάζεται σεβασμό και φροντίδα. Χάρηκε δε ιδιαίτερα για την ποιότητα του προσωπικού που είναι απαραίτητη σε μια τέτοια ευαίσθητη εργασία.