«Ο νταής ή ο μάγκας δεν είναι νταής ή μάγκας, αλλά δειλός»

  • Dogma

Μαθητική ημερίδα, με στόχο την καταπολέμηση της βίας στο σχολείο με τίτλο «Νεανικές καρδιές… γεμάτες φως. Επίλυση προβλημάτων χωρίς βία» πραγματοποιήθηκε χθες, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Την ημερίδα, που παρακολούθησαν 500 μαθητές και 80 καθηγητές, συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Με τους μαθητές συνομίλησαν οι π. Σεβαστιανός Ζερβός, υπεύθυνοςτου συμβουλευτικού σταθμού ψυχολογικής υποστήριξης της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, δρ Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, διδάκτωρ Μουσικοπαιδαγωγός, υπαστυνόμος Γεώργιος Σκόνδρας, Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, Μαρία-Σοφία Βάίτση, εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου, δρ Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ τον συντονισμό της ημερίδας είχε η δρ Αρετή Τζανετοπούλου, σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι θεατρικές ομάδες του ΓΕΛ Αγριός με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Αλέκα Μούρτζη παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο, ενώ παρουσιάστηκε και ένα μουσικό δρώμενο από τον εκπαιδευτικό του Μουσικού Σχολείου Βόλου κ. Αντώνιο Βασιλειάδη.Την εκδήλωση έκλεισε
ο σεβ. μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της ημερίδας, απευθυνόμενος προς τα παιδιά τόνισε πως «είστε στην πιο όμορφη ηλικία, σε εσάς εξαρτιούνται όλα αυτά που ακούσατε… Γυρίστε στο σπίτι ή στην τάξη σας και κουβεντιάστε όλα αυτά που ακούσατε σήμερα… Αγαπήστε και κρατήστε το Φως, γιατί η ζωή είναι Φως, μην την αφήσετε να γίνει σκοτάδι και πιστέψτε με ο νταής ή ο μάγκας δεν είναι νταής ή μάγκας, αλλά δειλός… Αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν τους αρχηγούς στους φίλους τους ασκώντας βία και αυτοί δειλοί είναι». Τέλος, ο σεβασμιότατος κάλεσε τα παιδιά να κρατήσουν το φως και τη χαρά στη ψυχής τους: «Εσείς θα φυλάξετε την ειρήνη… 0 Χριστός αυτήν την ειρήνη έφερε στον κόσμο, αλλά δυστυχώς εμείς επιλέγουμε το σκοτάδι, δεν είστε για το σκοτάδι, αλλά για το Φως, γιατί Φως είστε…».
1ο Γυμνάσιο Βόλου
Από το 1 ο Γυμνάσιο βόλου, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος στα Μελισσάτικα, βρέθηκε το Ιδμελές συμβούλιο του 1ου Γυμνασίου Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Νεανικές καρδιές… γεμάτες φως. Επίλυση προβλημάτων χωρίς βία». Τους μαθητές συνοδέυσαν οι εκπαιδευτικοί Καρατζόγλου Αναστασία και Χρυσούλα Κολί- τσα, φιλόλογοι ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό του σχολείου, η ψυχολόγος Καρα- τζούνη Μαρία-Άννα και η κοινωνική λειτουργός Μαυροβου- νιώτη θεοφανώ. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία με βιωματικό τρόπο να συνειδητοποιήσουν την έκταση του προβλήματος της ενδοαχολικής βίας, ενημερώθηκαν για τις νομικές επι
πτώσεις του άυΐίγιηρ, ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα μη βίαιης επικοινωνίας, αντιλήφθηκαν πόσο απαραίτητη είναι στην εποχή μας η ανάπτυξη ενσυναίσθησης και δεσμεύτηκαν ως οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Γυμνασίου να αποτελέσουντους πολλαπλασιαστές καλών πρακτικών για την υπόλοιπη μαθητική κοινότητα του σχολείου. Η ημερίδα αυτή θα αποτελέσει οπωσδήποτε εφαλτήριο για περαιτέρω δράσεις του σχολείο με αρμόδιους φορείς εντός και εκτός του σχολείου καθώς θα συνδέεται άμεσα με τον άξονα εσωτερικής αξιολόγησης «σχολείο και κοινότητα», αλλά και τον όμιλο «συμμορίες ανηλίκων» που λειτουργεί στο σχολείο μας. Εξάλλου το 1 δμελέςτου 1 ου Γυμνασίου Βόλου κάθε χρόνο επισκέπτεται την Εισαγγελία Ανηλίκων στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος. Συνδιοργάνωση Ιερά Μητρόπολη καιΔΔΕ Μαγνησίας. Εισηγητές Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, π. Σεβαστιανός Ζερβός, υπεύθυνοςτου συμβουλευτικού σταθμού ψυχολογικής υποστήριξης της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, δρ Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, διδάκτωρ Μουσικοπαιδαγωγός, υπαστυνόμος Γεώργιος Σκόνδρας, Σύνδεσμος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου, Μαρία-Σοφία Βα’ίτση, εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου, δρ Σωκράτης Σαβελίδης, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Θεσσαλία 18/10/2024

TOP NEWS