Dogma

Ο Τρίκκης εγκαινίασε Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Τον αγιασμό των εγκαινίων του Μουσείου, που βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Ναού, τέλεσε ο  κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Πατέρες του Ναού, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Θεσσαλονίκης και πλήθους πιστών.

Ένα Εκκλησιαστικό Μουσείο κόσμημα απέκτησε η Ενορία της Αγίας Μαρίνας άνω Τούμπας της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, αφιερωμένο στον προσφυγικό Ελληνισμό, μιας και η πλειοψηφία των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής προέρχεται από πρόσφυγες.

Νωρίτερα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της Αγίας Ελένης της Σινωπίτιδος, Ιερό Παρεκκλήσιο της οποίας λειτουργεί στον Ναό της Αγίας Μαρίνας.

Τον αγιασμό των εγκαινίων του Μουσείου, που βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Ναού, τέλεσε ο  κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος από τους Πατέρες του Ναού, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Παν. Αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της Θεσσαλονίκης και πλήθους πιστών.

«Το νεόδμητο εκκλησιαστικό μουσείο, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα, ως έμπνευση και ως δημιουργία αγγίζει και έχει ως πηγή του την βυζαντινή κληρονομία. Το μεγαλείο του έργου αυτού, που κάνει τον κάθε επισκέπτη, τον κάθε πιστό και καλοπροαίρετο άνθρωπο, να νιώθει την έμπνευση της δημιουργίας και της αρχοντιάς, την οποίαν ασκεί στις ψυχές μας, οφείλεται στο ότι αντλεί από τη μυστική πηγή της βυζαντινής ελληνορθοδόξου παραδόσεως του έθνους μας, και είναι εμποτισμένο και εμβαπτισμένο μέσα στα ζωοποιά της ρείθρα» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Τρίκκης και συνέχισε: «Όταν κανείς θα εισέρχεται στο μουσείο αυτό, που το κοσμούν οι αλησμόνητες αυτές εικόνες, θα του δημιουργείται μια αληθινή αυθεντική συγκίνηση, αλλά και ιερή κατάνυξη, μέσα σ’ ένα υποβλητικό βυζαντινό χώρο αυτοκρατορικού μεγαλείου, μέσα σ’ ένα «φῶς ἱλαρόν ἁγίας δόξης», μέσα σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα, όπου απλώνεται η γαλήνη και η ψυχή του επισκέπτη «πνεύματος πληροῦται Ἁγίου». Οφείλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες από τα τρίσβαθα της καρδιάς μου προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τον Ποιμενάρχη μας, τον εργαζόμενο στο έργο του Χριστού, για την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια του Εκκλησιαστικού Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, καθώς και τους ιερείς αυτού του ναού, με τους οποίους συνεργάστηκα 14 ολόκληρα χρόνια».

Τις ευχές και τις ευλογίες του Παναγιωτάτου κ. Ανθίμου μετέφερε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε περιεκτικά στα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην οφειλόμενη τιμή των Ελλήνων σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν ξανά να χτίσουν στη νέα πατρίδα τους, κουβαλώντας τα ιερά και τα όσιά τους.

Ο Εφημέριος του Ναού Πρωτ. π. Αθανάσιος Καρανταΐδης, εκ μέρους του Προϊσταμένου του Ναού Παν. Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Πέτικα, των Εφημερίων Παν. Αρχιμ. Διοδώρου Μαρκατιά και του Πρωτ. π. Νικολάου Στόκα, τόνισε στον δικό του χαιρετισμό: «Ο ιερός ναός Αγίας Μαρίνας είναι μία προσφυγική ενορία και έχουμε την μεγάλη ευλογία στο ναό μας να βρίσκεται το πρώτο και μεγαλύτερο κειμήλιο η τίμια κάρα της Αγίας νεομάρτυρος Ελένης της από Σινώπης του Πόντου, καθώς και μία αξιόλογη συλλογή από φορητές εικόνες, ιερά σκεύη και λειτουργικά βιβλία τα οποία μετά την συντήρηση και αποκατάστασή τους παραδίδουμε σήμερα στους απογόνους των ανθρώπων που τα έφεραν αλλά και στις επερχόμενες γενιές, με τη μορφή εκθεμάτων στο εγκαινιαζόμενο χώρο του πνευματικό μας κέντρο με την ονομασία «εκκλησιαστικό μουσείο προσφυγικού ελληνισμού».

Στην επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή ευχόμαστε το μουσείο αυτό να αποτελέσει φόρο τιμής στους πρόσφυγες προγόνους μας και λήθης αντίδοτο για εμάς και τα παιδιά μας.

Για το έργο αυτό κοπίασαν πολλοί άνθρωποι τους επιτρέψτε μου από το βήμα αυτό να ευχαριστήσουμε:

Την γυναικεία ιερά μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πανοράματος, καθώς και το γυναικείο ιερό ησυχαστήριο Γενεσίου της Θεοτόκου, επίσης Πανοράματος για στη συντήρηση και αποκατάσταση των ιερών εικόνων και των λειτουργικών βιβλίων.

Την κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Παντοκράτωρ» για τη μελέτη, επιμέλεια και διαμόρφωση του χώρου και συγκεκριμένα τους: Δημήτρη Αλ Κλιφ, Γεωργία Νταλαμπύρα, Κατερίνα Κατσή και Νικόλαο Σταματούρογλου.

Τον συντηρητή Αθανάσιο Αλεξίου για τη συντήρηση φορητών εικόνων.

Τον κύριο Κων/νο Τερψίδη για την πολυεπίπεδη βοήθειά του και για όσα κοινά οράματα μας συνδέουν.

Τις γραφικές τέχνες «smart typo» και την Δήμητρα Κάτση προσωπικά για τη γραφιστική επιμέλεια των εντύπων».

Τέλος χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κα Βούλα Πατουλίδου, ο εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ενώ σχετική ομιλία εκφώνησε ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τερψίδης.

Χρήστος Καναρόπουλος

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ