Ο Ζάμπιας Ιωάννης στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
Με τις ευχές του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννης, βρίσκεται στην Βυζαντινή πόλη της Θεσσαλονίκης για συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (ΠΑΠ), στην 23η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., στην οποία συμμετέχουν 120 Ορθόδοξοι Βουλευτές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες μέλη της Δ.Σ.Ο. από 27 χώρες, με θέμα: «Θεμελιώδεις παγκόσμιες αλλαγές – Ορθόδοξη άποψη».
Στην εναρκτήρια τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της διοργανώτριας πόλης, την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης κήρυξαν με χαιρετιστήριες ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Naryshkin. Εκτός των Προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Ρωσίας, χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της ΔΣΟ κ. Popov, ο Γενικός Γραμματέας της και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κα. Κόλλια-Τσαρουχά, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης. Επίσης, χαιρετιστήρια μηνύματα απέστειλαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος και η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κα. Matviyenko.
Η Γενική Συνέλευση θα ασχοληθεί εκτενώς με τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης, των διωγμών των Χριστιανών και των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, της φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών και των εξελίξεων στην Ευρώπη μετά το Βρετανικό «Brexit». Ο Σεβασμιώτατος Ζάμπιας κ. Ιωάννης, ανέγνωσε το χαιρετιστήριο μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου προς τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση, στο οποίο ο Μακαριώτατος αναφέρει ότι «χαιρετίζομεν τάς ἐργασίας τῆς εἰκοστής τρίτης ἐτησίας Γενικῆς Συνελεύσεως τῆς Διακοινοβουλευτικῆς Συνελεύσεως Ὀρθοδοξίας, τῆς συγκληθείσης ἐν Θεσσαλονίκη, πρός ἐπεξεργασίαν τῆς, ὑπαγορευομένης ὑπό τῆς Όρθοδόξου παραδόσεως, ἐνδεδειγμένης στάσεως τοῦ πληρώματος τῆς Ἐκκλησίας ἔναντι τῆς ἐνεστώσης ἀνά τόν κόσμον πραγματικότητος, τῆς χαρακτηριζομένης ὑπό διαρκῶν, ῥιζικῶν, ἐνίοτε δέ καί ἀνατρεπτικῶν διά τήν ἀξίαν τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καί τῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων άλλαγῶν.
Ἡ ἀπαξία αὐτή τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου καί τῶν ἀνθρωπίνων σχέσεων εἶναι ἀπότοκος τῆς ἀποθεώσεως τοῦ ἰδίου θελήματος, τῆς ἀποθεώσεως τοῦ ἀνθρωπίνου ἐγώ. Ἡ Ἀποκάλυψις κατέστη θρησκεία, ἡ πίστις κατέστη ἀγών σωτηρίας προσωπικῆς καί ἡ προσωπική κοινωνία μετά τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ ὑπερτιμήθη πρός ὄφελος τῆς ἀτομικῆς μονώσεως ἐντός τειχῶν ἀσφαλείας καί αὐταρκείας ἐπιφανειακῆς καί φαινομενικῆς. Ἡ ἀπουσία προσωπικῆς κοινωνίας μετά τοῦ συνανθρώπου ὡς εἰκόνος τοῦ Θεοῦ ἐπῴασεν τήν ἀκρισίαν καί τήν ἀκρασίαν. Ἡ θρησκειοποίησις τοῦ κοσμικοῦ φρονήματος ἀποζητεῖ τόν ἐξοβελισμόν ἀπό τῶν συγχρόνων κοινωνιῶν τοῦ θελήματος τοῦ Θεοῦ καί τήν θεώρισίν του ὡς ζητήματος αὐστηρῶς ἀτομικοῦ. Ποία ἡ ἀπόκρισις τῆς Ὀρθοδοξίας, ὡς θεωρίας καί πράξεως, ἔναντι τῆς προκλήσεως αὐτῆς τῶν καιρῶν; Διαπύρως προσευχόμεθα ὅπως καί ὑμεῖς δημιουργικῶς ἐμπλουτίσητε διά τῆς ὑμετέρας συσκέψεως καί ἀνταλλαγῆς ἀπόψεων αὐτήν τήν προβληματικήν, τήν ἐκπορευομένην ὑπό τῆς ἐνεστώσης ῥευστότητος καί τῆς ἐπιχειρουμένης ἀνατροπῆς αἰωνίων καί θεμελιωδῶν ἀνθρωπίνων ἀξιῶν. Ἐπευλογοῦμεν δέ τάς ἐργασίας τῆς Συνελεύσεως ὑμῶν, εὐχόμενοι πλήρην ἐπιτυχίαν εἰς αὐτάς καί διατελοῦμεν μετά πολλῶν πατρικῶν εύχῶν καί Πατριαρχικῶν εὐλογιῶν».
Με την ιδιότητα του Συνδέσμου μεταξύ της ΔΣΟ και του ΠΑΠ, ο Σεβασμ. κ.Ιωάννης, στις εργασίες που θα λάβουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, θα αναφερθεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία και την πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τον Εξοχότατο Πρόεδρο του ΠΑΠ κ. Roger Nkodo Dang και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη κ.κ.Θεόδωρο, κατά την ιστορική συνάντησή τους στην έδρα του ΠΑΠ στην Νότιο Αφρική τον Οκτώβριο του 2015, για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στις μονοθεϊστικές θρησκείες, που θα συμβάλει στον διάλογο των πολιτισμών και στην δημιουργία κλίματος θρησκευτικής ανεκτικότητας και αλληλοκατανόησης στην Αφρικανική Ήπειρο και στην ανάδειξη, με θετικό τρόπο, θεμάτων συνεργασίας μεταξύ των Λαών. Όλοι αναγνωρίζουν την επιτακτική και αμεσότατη ανάγκη έναρξης της εν λόγω σπουδαιότατης πρωτοβουλίας, διότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες και οι καιροί και τα παγκόσμια γεγονότα το επιτάσσουν. Είναι ανάγκη από «την θεωρία να περάσουμε στην πράξη». Με μεγάλη ελπίδα και προσμονή αναμένεται να οριστεί από την παρούσα Γενική Συνέλευση ο τόπος και ο χρόνος έναρξης του διαλόγου. Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπό την σεπτή καθοδήγηση του εμπνευσμένου Προκαθημένου του Πατριάρχου κ.κ.Θεοδώρου, μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο στον διάλογο αυτό και να προβάλει στην Αφρικανική Κοινότητα τις ακατάλυτες αξίες του σεβασμού, της ανεκτικότητας και της αγάπης στο ανθρώπινο Πρόσωπο, όπως άλλωστε το πράττει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια, στην γη της Αφρικής.