Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», που κυκλοφορεί πανελλαδικά κάθε Πέμπτη.
Aυτές τις μέρες, οι ενορίες σε όλη τη χώρα παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν για να απαλύνουν τον πόνο στα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών αλλά και στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας. Οι ναοί, από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε χώρους προσευχής, αιμοδοσίας και συγκέντρωσης βοήθειας.
Πριν ακόμη η επίσημη Εκκλησία αποστείλει τις σχετικές εγκυκλίους, οι πιστοί ανάλαβαν πρωτοβουλίες οι οποίες ανέδειξαν το άλλο πρόσωπο της κοινωνίας, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν ακολουθούσε τις «άνωθεν παραινέσεις».
Μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα των Τεμπών, οργανωμένα ή μεμονωμένα, εκατοντάδες άτομα έσπευσαν να δώσουν αίμα, ειδικά στη Λάρισα, όπου οι ανάγκες ήταν αυξημένες.
Στην περιοχή, σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, εκτός των άλλων, συναντήθηκε με συγγενείς επιβαινόντων στις μοιραίες αμαξοστοιχίες.
Την περασμένη Κυριακή σε όλους τους ναούς της χώρας χιλιάδες πιστοί προσευχήθηκαν για τα θύματα της φρικτής σύγκρουσης των τρένων.
Εκτός της μεγάλης κινητοποίησης για το δυστύχημα στα Τέμπη, όλες αυτές τις μέρες, οι ενορίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση βοήθειας για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.
«Η Εκκλησία, διά των χριστιανών μας, εκδήλωσε ακόμη μία φορά την έμπρακτη συμπαράστασή Της στους αναγκεμένους συνανθρώπους μας με την συλλογή και αποστολή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, εκφράζουσα με τον τρόπο αυτό την ανιδιοτελή και απροσωπόληπτη αγάπη και φιλανθρωπία Της, προς τον «αλλόφυλο» και «ετερόθρησκο»», έγραψε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.
Συγκινητική ήταν η πρωτοβουλία της Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας, η οποία ήδη απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια προς τους δοκιμαζομένους της Τουρκίας και της Συρίας: «Μας συγκίνησε βαθύτατα ο ακριτικός μας λαός της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, ο οποίος, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, εξεδήλωσε ολοπρόθυμα τα φιλανθρωπικά αισθήματά του (εξάλλου γνωρίζει καλά τι σημαίνει σεισμός και τι επιφέρει, αφού τον έζησε την 30η Οκτωβρίου 2020)», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου της Μητρόπολης.
Ξεχωριστή θεωρείται η συγκέντρωση βοήθειας από τους κατοίκους του Καστελόριζου, ένα νησί το οποίο οι Τούρκοι έχουν στοχοποιήσει πολλές φορές. Οι κάτοικοι, σχηματίζοντας μία ανθρώπινη αλυσίδα, ξεκίνησαν να φορτώνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε φορτηγά. Επόμενη στάση το λιμάνι, όπου τοποθετούν τα είδη πρώτης ανάγκης σε καραβάκι με προορισμό την τουρκική πόλη Κας. «Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου». Με αυτό το μήνυμα οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού συνόδευσαν τα πακέτα βοήθειας που απέστειλαν στην Τουρκία.
Ανάλογης σημασίας είναι και η πρωτοβουλία των τεσσάρων μητροπολιτών της Θράκης, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή εξέδωσαν ανακοίνωση μέσω της οποίας έκαναν έκκληση στους πιστούς: «Απευθύνουμε έκκληση στους Χριστιανούς των Επαρχιών μας και καλούμε να εκδηλώσετε έμπρακτα το Ευαγγελικό καθήκον και την ενεργή συμπαράστασή σας στους πληγέντες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.
Κατ’ αρχήν, παρακαλούμε να εντείνετε τις προσευχές μας στον Θεό, ώστε να ανακουφίσει τον πόνο των πληγέντων από την απώλεια των συγγενών τους. Στη συνέχεια, επειδή η αγάπη την οποία μας δίδαξε ο Χριστός, σύνορα δεν γνωρίζει, οφείλουμε να συμπαρασταθούμε αλληλέγγυοι στους γείτονές μας που ζουν αυτήν την τραγωδία, παραμερίζοντας έτσι κάθε διάκριση θρησκείας και εθνικότητος».
Όλες αυτές τις μέρες οι ναοί έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες αγάπης», όπου χιλιάδες εθελοντές σε όλη τη χώρα συγκεντρώνουν τη βοήθεια, την ταξινομούν και τη φορτώνουν για περιοχές τις οποίες δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ. Σύμφωνα με τον θεολόγο κ. Βασίλειο Στεργιούλη (Λάρισα-Ελευθερία), «το σπουδαίο αυτό κοινωνικό έργο, που κανένας άλλος δημόσιος φορέας δεν έχει να παρουσιάσει, επιτελείται αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες από την Εκκλησία. Επιτελείται μάλιστα εθελοντικά και ιεραποστολικά με τις εισφορές των πιστών.
Όλη αυτή η μεγάλη και πολύπλευρη κοινωνική δραστηριότητα αποδεικνύει πως και σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει τη μακροχρόνια παράδοσή της. Την παράδοση που θέσπισαν οι Μεγάλοι Πατέρες, Διδάσκαλοι και Κοινωνικοί Αναμορφωτές. Αυτοί που θέσπισαν την κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη.
Και αποδεικνύεται και στις μέρες μας η Εκκλησία, όπως στη διάρκεια των αιώνων, στοργική μητέρα και τροφός, συμπαραστάτης και βοηθός του μαρτυρικού μας έθνους. Χωρίς να παραμελείται το κύριο έργο της, που είναι η διάδοση του λόγου του Θεού και ο αγιασμός των πιστών δια των μυστηρίων της, ενδιαφέρεται και ασχολείται ενεργώς η Ορθόδοξη Εκκλησία μας και με την επούλωση των κοινωνικών πληγών και τη θεραπεία των υλικών αναγκών του κόσμου. Ευχόμαστε να έχει πάντα τη δύναμη να στηρίζει το λαό».