Dogma

Οι πρώτες αντιδράσεις για το τέμενος στην Αθήνα

Κάθετα αντίθετος στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στις πρώην εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό δηλώνει ο Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Λουδάρος Ανδρέας

Κάθετα αντίθετος στην κατασκευή του ισλαμικού τεμένους στις πρώην εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό δηλώνει ο Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο κ. Κακλαμάνης επιμένει πως δεν πρέπει να κατασκευαστεί το τέμενος εντός των ορίων του δήμου της Αθήνας, και σημειώνει πως μέσω της κίνησης αυτής ο δήμος θα χάσει έσοδα.

«Εκτιμώ ότι υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι, όπου οι διαμένοντες στη χώρα μας μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη, κάτι που φοβάμαι ότι θα συμβεί αν το τζαμί ανεγερθεί στην περιοχή του Ελαιώνα» σημειώνει χαρακτησιστικά στην δήλωση του.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ:

«Η δημιουργία τζαμιού προβλέπεται από νόμο του κράτους και ο Δήμος Αθηναίων εμπλέκεται στην εφαρμογή του, καθώς η κατασκευή του χωροθετείται σε έκταση που προορίζεται για χώρο πρασίνου του Δήμου, στο Βοτανικό.

Υπενθυμίζω ότι η πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων -το 2009 επί δημαρχίας μου- ήταν ως προς το μέγεθος του τζαμιού, το οποίο μειώθηκε, από 2.000 τμ, περίπου σε 850 τμ, με παράλληλη μείωση του ύψους του.

Ταυτόχρονα και με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ύπαρξη ενός τζαμιού μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη αστική-χριστιανική περιοχή, έθεσα ως θέμα την ανάγκη να δημιουργηθεί άλλο τζαμί, σε διαφορετικό χώρο, εκτός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Ως προϋπόθεση είχα θέσει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της άρσης του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού, στο σύνολο της έκτασής του και της απόδοσής του στο Δήμο Αθηναίων ως χώρου πρασίνου, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα/95 του Ελαιώνα.

Η απόδοση του χώρου στο Δήμο Αθηναίων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί ο συντελεστής δόμησης (0,1) με κάλυψη 5%, που έχει ο Δήμος στο Κοινόχρηστο Πράσινο του Ελαιώνα, μπορεί να αξιοποιηθεί για κάλυψη κοινωφελών αναγκών (πολιτιστικά κτίρια, κτίρια εκπαίδευσης, υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας) ή για χρήσεις που αποφέρουν έσοδα στο Δήμο (εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι συνάθροισης κοινού).

Με την ανέγερση του τζαμιού ο Δήμος στην ουσία χάνει συντελεστή και εκτάσεις για χρήση, που δεν αποτελεί αρμοδιότητά του. Μέχρι σήμερα που ξεκινάει η ανέγερση το τμήμα της έκτασης του Ναυτικού Οχυρού, το οποίο προορίζεται για το τζαμί, δεν παραχωρείται στο Δήμο Αθηναίων και δεν έχει κινηθεί καμία διαδικασία για τον αποχαρακτηρισμό της έκτασης του Ναυτικού Οχυρού και την παραχώρησή του στο Δήμο.

Εκτιμώ ότι υπάρχουν καταλληλότεροι χώροι, όπου οι διαμένοντες στη χώρα μας μουσουλμάνοι μπορούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια τάξη, κάτι που φοβάμαι ότι θα συμβεί αν το τζαμί ανεγερθεί στην περιοχή του Ελαιώνα»