Η κίνηση Μητσοτάκη θεωρείται υψηλού συμβολισμού, καθώς όλα δείχνουν οτι θα επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα που έχουν σχέση με τον αριθμό θέσεων των κληρικών, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και την αξιοποίηση της περιουσίας. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα της πανδημίας και εν όψει των γιορτών με την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει θετική τη μέχρι τώρα στάση της Συνόδου.
Για το θέμα της συμπλήρωσης των οργανικών θέσεων των ιερέων έχει αποφασιστεί να προστεθούν σε αυτές 3.000 – 4.000 στις ήδη υπάρχουσες 6.000.
Πρόκειται για θέσεις οι οποίες μισθοδοτούνται μεν από το κράτος, αλλά σε περίπτωση που ένας ιερέας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αυτές παραμένουν κενές.
Η Σύνοδος έχει ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη οι θέσεις που μένουν κενές να αναπληρώνονται αμέσως, κάτι που φαίνεται πως έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Η Εκκλησία θέλει να φέρει προς συζήτηση και το θέμα της αλλαγής του Καταστατικού Χάρτη τις οποίες εξετάζει ο κ.Ιερώνυμος με διακριτικότητα, καθώς ουσιαστικό λόγο έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως έχει έγινε γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος θα παραδώσει στον κ. Μητσοτάκη σχετικό υπόμνημα. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει ακόμη περισσότερη στήριξη από την Εκκλησία στην αντιμετώπιση του covid-19.
Αν και η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους ικανοποιημένη από τη στάση της πλειονότητας των Mητροπόλεων, εν τούτοις υπάρχουν πολλά ακόμη που θα μπορούσαν να γίνουν. Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι οι μητροπολίτες να επιβάλλουν τον εμβολιασμό των ιερέων, ψαλτών και νεωκόρων, να γίνονται έλεγχοι στις εισόδους των ναών και κυρίως να περιοριστεί η δράση των αρνητών.
Για τους τελευταίους η κυβέρνηση επιθυμεί τη λήψη μέτρων ειδικά για τους φανατικούς και θα παρέχει για το λόγο αυτό οποιαδήποτε βοήθεια. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά με ιερείς και μοναχούς οι οποίοι ακόμη και με sms και επιστολές προσπαθούν να αποτρέψουν τους από το να αποδεχτούν τα εμβόλια και τα μέτρα.
Φωτογραφία αρχείου: Intimenews