Ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιέρ Λακρουά εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως και για τις υπηρεσίες και θυσίες του ένστολου προσωπικού της που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο υπό τη σημαία του ΟΗΕ.
Από τα 193 κράτη – μέλη του ΟΗΕ, η Ελλάδα είναι σήμερα η 61η χώρα σε συνεισφορά ένστολου προσωπικού στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. Επίσης, σημειώνεται πως η Ελλάδα παρέχει 108 κυανόκρανους, συμπεριλαμβανομένων 20 γυναικών στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL). Το προσωπικό της υπηρετεί στη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», ως μέλος της Ναυτικής Ομάδας Κρούσης (MTF) της UNIFIL.
Επιπλέον, σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι μία από τις 15 χώρες που έχουν συνεισφέρει στη Ναυτική Ομάδας Κρούσης από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 2006 κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του Λιβάνου. Είναι η πρώτη Ναυτική Ομάδα Κρούσης που συμμετείχε σε ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει το ναυτικό για τον έλεγχο των χωρικών υδάτων του Λιβάνου, ασφαλίζει τις ακτές και προλαμβάνει την διά θαλάσσης μη εξουσιοδοτημένης είσοδο όπλων στον Λίβανο.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ευχαριστούν ιδιαίτερα την Ελλάδα για τη συνεχή υποστήριξή της στην Ναυτική Ομάδα Δράσης της UNIFIL, η οποία είναι ανεκτίμητη για την προώθηση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο βοηθός γενικός γραμματέας, Ζαν-Πιέρ Λακρουά.
Επίσης, ο ΟΗΕ εκτιμά τις υπηρεσίες και τις θυσίες των Ελλήνων που υπηρέτησαν σε επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες και έχουν επιδείξει υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αφοσίωσης όπου κι αν έχουν υπηρετήσει. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη συμβολή τους και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία των Ελλήνων κυανόκρανων που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την υπόθεση της ειρήνης υπό τη σημαία του ΟΗΕ» πρόσθεσε ο κ. Λακρουά.
Τέλος, επισημαίνεται πως η Ελλάδα στηρίζει, επίσης, την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα ΟΗΕ «Δράση για τη Διατήρηση της Ειρήνης (A4P)», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της διατήρησης της ειρήνης μέσω πιο στοχευμένων εντολών, ισχυρότερων και ασφαλέστερων επιχειρήσεων, καλύτερα εξοπλισμένων και εκπαιδευμένων δυνάμεων και κινητοποιώντας την υποστήριξη για πολιτικές λύσεις.
Παράλληλα, αναφέρεται πως το τμήμα Παγκόσμιων Επικοινωνιών του ΟΗΕ, σε συνεργασία με το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, υλοποιεί τη διεθνή πολυετή εκστρατεία επικοινωνίας με τίτλο «Διατήρηση της Ειρήνης του ΟΗΕ — Υπηρεσίες και Θυσίες». Η εκστρατεία εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Ηνωμένων Εθνών στις χώρες που συνεισφέρουν με ένστολους άνδρες και γυναίκες στις ειρηνευτικές αποστολές.
Από το 1948, περισσότεροι από 1 εκατ. γυναίκες και άνδρες έχουν υπηρετήσει ως ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Κάθε μέρα, αλλάζουν τις ζωές εκατομμυρίων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του κόσμου, επισημαίνεται και τονίζεται: Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις είναι μια μοναδική δύναμη με στρατιωτικούς και αστυνομικούς από περισσότερες από 120 χώρες που υπηρετούν μαζί με το πολιτικό τους προσωπικό. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, αλλά μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: την προστασία των ευάλωτων κοινοτήτων και την παροχή υποστήριξης σε χώρες που αγωνίζονται να περάσουν από τη σύγκρουση στην ειρήνη. Όπως σημειώνεται, με τραγικό τρόπο, περισσότεροι από 3.500 κυανόκρανοι έχουν χάσει τη ζωή τους για την ειρήνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ