Λουδάρος Ανδρέας
Την Τετάρτη το πρωί ο μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, θα τελέσει την καθιερωμένη Θεία Λειτουργία που προηγείται των συνεδριάσεων της Ιεραρχίας. Λίγες ώρες μετά, αργά το μεσημέρι στον ίδιο ναό, τέσσερις εψηφισμένοι μητροπολίτες θα απευθύνουν το Μεγάλο τους Μήνυμα.
Σπάνια η Ιεραρχία συγκαλείται για να ψηφίσει τόσους πολλούς μαζεμένους μητροπολίτες. Κάθε μία από τις τέσσερις «νύφες» έχει τη δική της προίκα. Μια μικρή, η Φωκίδα, μια μέτριας δυναμικής η Ελασσώνα, μια μεγάλη αλλά ταυτόχρονα «τοξική», η Θεσσαλιώτιδα και μια ιστορική η Ιωαννίνων. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο από τις τέσσερις Μητροπόλεις είναι το γεγονός πως οι πρώην ποιμενάρχες βρίσκονται εν ζωή.
Η ΦΩΚΙΔΑ
Θεωρείται μικρή και ουδέτερη Μητρόπολη. Κενώθηκε μετά την παραίτηση του μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα ο οποίος με τον τρόπο αυτό αρνήθηκε να υποστεί την διαδικασία ελέγχου της επιτροπής ιατρών που δυο μήνες πριν, είχε αποφασίσει να του αποστείλει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Για την Μητρόπολη Φωκίδος που εδρεύει στην Άμφισσα και έχει δυναμική 109 ενοριακών ναών και 79 εφημερίων (Δίπτυχα 2014) , υπάρχουν δυο βασικές υποψηφιότητες. Αυτή του αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Καλύβα που προέρχεται από την τοπική κοινωνία και αυτή του επισκόπου Ανδρούσης κ. Θεοκτίστου.
Ο έτερος υποψήφιος, ο επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, είναι 60 ετών και προέρχεται από την Σπάρτη όπου υπηρετεί ως βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτη κ. Ευσταθίου. Θεωρείται εξαιρετικά ικανός και καταρτισμένος κληρικός. Η υποψηφιότητα του υποστηρίζεται από τον μητροπολίτη Σπάρτης ο οποίος το 2009 τον είχε προτείνει στην Ι.Σ.Ι. για βοηθό του.
Μια τρίτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Τιτουλάριου μητροπολίτη Μαραθώνος κ. Μελίτωνα. Ο 68χρονος μητροπολίτης υπηρετεί τα τελευταία 28 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Είναι άγνωστο πόσοι αρχιερείς θα τον ψηφίσουν.
ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Η Μητρόπολη των Ιωαννίνων, μια τοπική Εκκλησία που αρκετές φορές έχει απασχολήσει τις σελίδες της εκκλησιαστικής ιστορίας δεν είναι μια τυχαία περίπτωση.
Αριθμεί 249 ενορίες στις οποίες υπηρετούν 216 κληρικοί. Ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων συμμετέχει στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος ως εκπρόσωπος των κληροδοτημάτων των Ηπειρωτών ευεργετών. Πίσω βέβαια από την τραπεζική λάμψη και τα ιστορικά προηγούμενα κρύβεται μια εξαιρετικά δύσκολη επαρχία με δεκάδες χωριά και μεγάλες ανάγκες καθώς και σημαντικά οικονομικά προβλήματα τα οποία θρυλούνται καιρό τώρα αλλά ουδείς γνωρίζει επακριβώς αφού τα οικονομικά στοιχεία της Μητρόπολης τηρούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Τρεις ειναι οι κύριοι μνηστήρες της μητροπολιτικής έδρας της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Ο αρχιμανδρίτης δεν κρύβει την απόλυτη προσήλωση του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ η Μονή της Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων όπου εγκαταβιεί, θεωρείται προπύργιο του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκε και προωθείται η υποψηφιότητα του κ. Αμφιλοχίου την έχει μετατρέψει σε «δείκτη» της επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό όμως στην Αθήνα δεν θέλουν να συμβεί αφού μια τέτοια αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το ποιον θα ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, δεν θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών.
Παρά το γεγονός πως το πατριαρχείο έχει επιλέξει να στηρίξει άλλον, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής είναι γέννημα θρέμμα του οικουμενικού θρόνου. Γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες. Το 1988 μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.
Μέχρι το 2008 οπότε και εντάχθηκε στο δυναμικό της Αρχιεπισκοπής υπηρετούσε στην Μητρόπολη Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Παρά το γεγονός πως αρκετά μέλη της Ιεραρχίας εκφράζουν επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα του στηριζόμενοι στο εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα που έχει υπηρετήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος, θεωρείται ο επικρατέστερος να διαβάσει το μεσημέρι της Τετάρτης το Μεγάλο Μήνυμα.
Σημαντική είναι και η υποψηφιότητα του Ηπειρώτη διευθυντή της εκκλησιαστικής σχολής Βελλάς, αρχιμανδρίτη Δημητρίου Αργυρού (φωτο 1). Την υποψηφιότητα φέρονται να στηρίζουν αρκετοί τοπικοί παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα.
Το όνομα του π. Δ. Αργυρού ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες οτι θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως λύση εκτόνωσης μεταξύ Αθηνών – Φαναρίου αλλά όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει διάθεση να αλλάξει γραμμή.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα προτείνουν μέλη της Ιεραρχίας για την Μητρόπολη των Ιωαννίνων αναμένεται να είναι και αυτά του αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Καχριμάνη(φωτο 2)που υπηρετεί στο Μέτσοβο αλλά και του αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδου (φωτο 3)που υπηρετεί στην Ι. Σύνοδο.
ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΜΕΤΑΘΕΣΗ
Να σημειωθεί ότι χθες ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, με καταγωγή από την Ήπειρο, διέψευσε για μια ακόμη φορά τις φήμες που τον ήθελαν να διεκδικεί την Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ο κ. Ιερόθεος επιβεβαιώνει πως του έγινε πρόταση από τον Αρχιεπίσκοπο την οποία όπως δηλώνει αρνήθηκε.
Η ΕΛΑΣΣΩΝΑ
Η εκλογή μητροπολίτη Ελασσώνος στην ίδια συνεδρίαση με την εκλογή μητροπολίτη Ιωαννίνων εμπεριέχει μια τραγική ειρωνεία. Από την πρώτη στιγμή που ο μακαριστός Ιωαννίνων Θεόκλητος παραδόθηκε στην ασθένεια του και η πορεία του φαινόταν προδιαγεγραμμένη, ο τότε Ελασσώνος Βασίλειος θεωρείτο ο αντικαταστάτης του.
Την Τετάρτη το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εκλέξει τους διαδόχους τους!
Η εξαιρετικά μικρή ηλικία του, είναι 39 ετών, έχει προκαλέσει ισχυρές διαφωνίες και συζητήσεις αφού με την εκλογή του θα προσπεράσει πολλούς αρχαιότερους. Η γνώση του για τα τοπικά θέματα σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του αλλά και την επιθυμία του μακαριστού Βασιλείου φαίνεται πως του δίνουν σαφές προβάδισμα.
Η ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΑ
Η πραγματικά σημαντικότερη Μητρόπολη αυτών των εκλογών. Με 227 ενοριακούς ναούς και 229 κληρικούς και περιοχές ευθύνης μεγάλες πόλεις όπως η Καρδίτσα και τα Φάρσαλα (ο πληθυσμός του Νομού Καρδίτσας στην απογραφή του 2011 καταγράφηκε στις 113.000) είναι ένας φορέας που δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Πολλοί είναι οι αρχιμανδρίτες που θα ήθελαν τον θρόνο της αλλά σήμερα στην κατάσταση που βρίσκεται, θεωρείται περισσότερο «ηλεκτρική καρέκλα».
Ανάμεσα στην «προίκα» του νέου μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος βρίσκονται: ένας πρώην ποιμενάρχης ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί τα γεγονότα και έχει προσφύγει στο ΣτΕ, ένας βοηθός επίσκοπος, μια σειρά από δικογραφίες με πρωταγωνιστές κληρικούς που διώκονται για κακουργήματα και λίγοι συνεργάτες που το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της ασθένειας του κ. Κυρίλλου ο οποίος δεν μπορεί να μιλήσει φρόντιζαν να… μιλούν εξ’ ονόματος του.
Για την συγκεκριμένη Μητρόπολη έχει επιλεγεί ως υποψήφιος ένας ιδιαίτερα έμπειρος κληρικός, ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης. Πρόκειται για κληρικό ο οποίος έχει υπηρετήσει σε διάφορα πόστα στην Ιερά Σύνοδο, έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Χριστόδουλου και έχει σαφή εικόνα της εκκλησιαστικής κατάστασης σήμερα.
Οι χειροτονίες των νέων μητροπολιτών θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και Δευτέρα.