Αφ’ εσπέρας, ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεώς Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της περιφέρειας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερά Εικόνας της Παραβουνιώτισσας, την οποία πλαισίωναν νεαρά κορίτσια με λευκές φορεσιές, κρατώντας μία λαμπάδα, τηρώντας το έθιμο που προήλθε από την Γαλλιμή της Νήσου Μαρμαρά.
Κατά την διάρκεια της λιτανείας και όταν η πομπή έφθασε στην προβλήτα του Δημαρχείου, το νεό οχηματαγωγό και επιβατικό πλοίο «Παναγία Παραβουνιώτισσα», που εξυπηρετεί τον χειμώνα την Πορθμειακή Γραμμή Ερετρίας – Ωρωπού, απέδωσε τιμές στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο ιερός Κλήρος τέλεσε δέηση υπέρ υγείας των πλοιοκτητών Βασιλείου Δεληγιάννη και του ιατρού Ιωάννου Παρασκευά και «πάντων των εν θαλάσσαις πλεόντων».
Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 16 Απριλίου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτη, Προϊστάμενο Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ευγένιο Τσάλα και Πορφύριο Γερμανό, ενώ συμμετείχαν και οι Πρωτοπρεσβ. Θεοφάνης Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Ερέτριας, Σακελ. Κωνσταντίνος Κιούσης, Εφημέριος Καλλιθέας και ο Εφημέριος της Παραβουνιώτισσας Οικον. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης και πλήθος χριστιανών.
Πρό του Αποστολικού Αναγνώσματος ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Κωνσταντίνο Ραμαντανάκη, μαθητή της Α΄ Λυκείου και υιό του π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, ο οποίος διακονεί στο Ιερό Βήμα και στο αναλόγιο.
Στο ιερό Αναλόγιο διηκόνησε Χορός Ιεροψαλτών με Χοράρχη τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος κ. Γεώργιο Καραγκούνη, θεολόγο και μουσικολόγο, Διευθυντή του Λυκείου Δροσιάς Χαλκίδος, ενώ το Απολυτίκιο της Παναγίας, το Κοινωνικό και την Φήμη του Σεβασμιωτάτου έψαλαν τα παιδιά του Κατηχητικού της Ενορίας, υπό την ευθύνη και φροντίδα των δραστηρίων κατηχητριών τους.
Παρόντες στις εορταστικές Εκδηλώσεις ήσαν οι Άρχοντες του Τόπου, με προεξάρχοντες τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Νικόλαο Μαυραγάνη, την Δήμαρχο Ερέτριας κ. Αμφιτρίτη Αλημπατέ, την οποία συνόδευαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Κεντρικό Λιμενάρχη Χαλκίδος Αντιπλοίαρχος ΛΣ κ. Ευθύμιο Βέτζικα, τον Διοικητή Λιμενικής Αστύνομιας Χαλκίδος Ανθυποπλοίαρχο ΛΣ κ. Χαράλαμπο Κρυσταλόγιαννη, τον Διοικητή Λιμένικου Τμήματος Ερέτριας Ανθυπασπιστής ΛΣ κ. Μάρκο Οικονομίδη.
Μετά το «Δι’ ευχών», διανεμήθηκε ευλογημένο φαγητό και οι παραδοσιακές Γαλλιμήτικες Κουλούρες σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι συμμετείχαν.
Η ιστορία της Ιερά Εικόνας της Παναγίας Παραβουνιώτισσας αρχίζει από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε επί Βασιλέως του Βυζαντίου Ηρακλείου, μετά από μία νίκη του κατά των Περσών. Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν 2 ασκητές μοναχοί από την Κύπρο, οι Σιλβέστρος και Ησαΐας. Οι μοναχοί αυτοί μαζί με άλλους χριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο ή αλλιώς στη νήσο Μαρμαρά, στο βουνό, που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Παναγιά», όπου ανήγειραν παρά την κορυφή του βουνού, παρεκκλήσι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδοντάς του το όνομα «Παραβουνιώτισσα».
Το 1054 κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ο ναός πυρπολήθηκε και τον 16ο αιώνα χτίσθηκε πολύ κοντά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό που δημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή. Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια, βοσκοί, σκάβοντας για να φτιάξουν ένα μαντρί βρήκαν το δάπεδο του κατεστραμμένου ναού της Παναγίας, μανουάλια καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας. Η ανεύρεση της εικόνας έγινε Δευτέρα του Θωμά, για αυτό και καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την ημέρα.
Μετά την βίαιη ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μ. Ασία στην Ερέτρια μετέφεραν από την Γαλλιμή, αντί άλλης περιουσίας, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, όπως και άλλες 410 εικόνες.
Προς τιμή της Θαυματουργού Εικόνας δημιουργήθηκε ομώνυμη νέα Ενορία στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναό της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, υπερπολυτέκνου Ιερέως, Οικονόμου π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.