Αρχόμενου του εκκλησιαστικού έτους η Αγία μας Εκκλησία καθιέρωσε την 8η του μηνός Σεπτεμβρίου να τιμάται το Γενέσιον της Θεοτόκου, «τῆς εὐδοκίας τοῦ Θεοῦ τό προοίμιον», μιας και με την Γέννηση της Θεοτόκου άρχισε να υλοποιείται η προαιώνια βουλή του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.
Με την ευκαιρία της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου πλήθη πιστών προσήλθαν στην φερώνυμη Ιερά Μονή της Δαδιάς Σουφλίου, η οποία πρόσφατα δοκιμάσθηκε από την πυρκαϊά και η διάσωση της οποίας από βεβαία καταστροφή αποδίδεται σε θαύμα της Παναγίας.
Με αισθήματα δοξολογίας και ευχαριστίας προς τον Κύριο και την Παναγία Μητέρα Του για την διάσωση της Μονής από την πυρκαϊά και την διαχρονική προστασία του ακριτικού Έβρου, ένωσαν ενώπιον της περιπύστου εικόνας της Παναγίας της Δαδιάς την προσευχή τους κλήρος και λαός, ηγουμένου εις τούτο του επιχώριου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.
Των λατρευτικών εκδηλώσεων μετέσχε, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Μητροπολίτου, ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, Ιεράρχης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η μετά της οποίας Ευχαριστιακή κοινωνία αποκατεστάθη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο προ ολίγων μηνών.
Την παραμονή το εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του φιλοξενουμένου Αρχιερέως, και στη συνέχεια ευλογήθηκαν οι άρτοι και μίλησε επίκαιρα ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη, είπε: «Το κυρίαρχο στοιχείο της σημερινής εορτής είναι αυτό της χαράς για την πνευματική αναγέννηση και την ανάπλαση όλων των ανθρώπων, που προμηνύει η Γέννηση της Θεοτόκου. «Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οἰκουμένῃ». Αυτό γίνεται γιατί από την Παναγία γεννήθηκε ο Χριστός, που είναι ο Ήλιος της δικαιοσύνης, και φωτίζει όλο τον κόσμο. Εκτός από τον ήλιο που καθημερινά ανατέλλει και αποκτάμε τη δυνατότητα να βλέπουμε και να χαιρόμεθα την κτίση, υπάρχει και ο πνευματικός Ήλιος, ο Χριστός, και έχουμε την δυνατότητα δι’ Αυτού να προσβλέπουμε την άκτιστη δόξα της Αιωνιότητας.
»Η Παναγία είναι η χαρά όλης της κτίσεως γιατί είναι το καλύτερο δώρο, που προσφέρθηκε στο Θεό. Ένα τροπάριο των Χριστουγέννων το διατυπώνει αυτό εκφραστικά. Γράφεται εκεί ότι οι άγγελοι προσέφεραν τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα, οι ποιμένες το θαύμα, η γη το σπήλαιο, η έρημος την φάτνη, εμείς, όμως, προσφέρουμε «Μητέρα παρθένον»…
»Όμως, η χαρά συνδέεται και με τον πόνο. Τον πόνο που προηγήθηκε της Γεννήσεως της Θεοτόκου, αφού οι γονείς της ήταν άτεκνοι και η μητέρα της στείρα· η κυοφορία της Θεοπρομήτορος είχε τα γνωστά στην περίπτωση αυτή προβλήματα· ο τοκετός έγινε με πόνο, λόγω της πτώσεως της Εύας, αλλά και η ανατροφή του τέκνου των Ιωακείμ και Άννης είχε τα δικά του προβλήματα, που συνδέονται με την διαρκή θυσία των γονέων.
»Έτσι, η Γέννηση της Θεοτόκου είναι γεγονός χαράς, αλλά αυτή η χαρά συνδέεται με τον πόνο. Δεν υπάρχει χαρά χωρίς πόνο και δεν υπάρχει πόνος χωρίς χαρά. Μια χαρά χωρίς πόνο είναι συναισθηματική και φευγαλέα, και ένας πόνος χωρίς την χαρά είναι απελπισία και απόγνωση».
Το πρωί μετά το Συλλείτουργο, κατά το οποίο μίλησε επίκαιρα ο Αρχιμ. Συμεών Συναδινός, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, λιτανεύθηκε πέριξ του Καθολικού της Μονής η εφέστιος εικόνα της Παναγίας της Δαδιάς και τελέσθηκε ο Αγιασμός στην Φιάλη της Μονής. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο και την περί αυτόν αδελφότητα, τόσο για την οργάνωση της πανηγύρεως, όσο και για το ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της Μονής.
Κατά την επακολουθήσασα δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής παρουσιάσθηκε η ιστορική εργασία του εκ Δαδιάς Δημοσθένη Γκαμπράνη, υπό τον τίτλο «Η Μονή της Δαδιάς – Το Παλλάδιον του Έβρου».
Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Βασίλειος Δελησταμάτης, ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος, ο Διοικητής της 7ης Ταξιαρχίας Ιωάννης Παπουτσάκης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σουφλίου Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Βομβέλης και άλλοι επίσημοι.