«Σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα, αυτή η απόφαση μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, όταν το μάθημα των Θρησκευτικών ήταν σαν το κατηχητικό. Αυτό δε νοείται σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Η Ελλάδα ούτε είναι, ούτε πρέπει να γίνει Ιράν» τόνισε ο κ. Παπαδημουλης και πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση, από πλευράς αρνητικής βαρύτητας, έχει μεγαλύτερη σημασία από την προκλητική και άθλια απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου του Αιγίου, που αθώωσε πριν λίγες μέρες τον χρυσαυγίτη μητροπολίτη Αμβρόσιο, μια απόφαση που κατά τη γνώμη μου θα στιγματίσει την ιστορία της Δικαιοσύνης».
Ο κ. Παπαδημούλης εξήγησε: «Το Σύνταγμά μας δίνει στην ορθόδοξη πίστη τον χαρακτηρισμό της «επικρατούσας θρησκείας», αλλά είμαστε μια χώρα που αναγνωρίζει την ανεξιθρησκεία και θεωρεί εξίσου πολίτες, με τα ίδια δικαιώματα, κι εκείνους που έχουν άλλα θρησκεύματα ή δεν θρησκεύονται».
Ειδικά για την αθωωτική απόφαση του μητροπολίτη Αμβροσίου, στιγμάτισε τη «σιωπή της ΝΔ», αναφέροντας: «Ελπίζω οι φιλελεύθεροι κι οι κεντροδεξιοί της ΝΔ, που ισχυρίζονται ότι είναι εκσυγχρονιστές και θέλουν να προχωρήσει η χώρα και να γίνει πιο προηγμένη ευρωπαϊκή δημοκρατία, να μη σιωπήσουν και πάλι».
Ερωτηθείς για την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Novartis, απάντησε: «Η Βουλή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει -αναφορικά με το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου Novartis- όσα προβλέπει ο κανονισμός της και το Σύνταγμα, ακόμα κι αν ορισμένοι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια. Η αποχώρηση της ΝΔ και των λοιπών κομμάτων από την προκαταρκτική Επιτροπή, είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα έλεγαν κάποιοι από αυτούς πολύ πρόσφατα στην υπόθεση Παπαντωνίου. Ότι, δηλαδή, η Επιτροπή οφείλει να μην κάνει το δικαστήριο και να διαπιστώσει αν κάποια αδικήματα, όπως της απιστίας, έχουν παραγραφεί, και για τα ζητήματα της δωροδοκίας και διακίνησης μαύρου χρήματος να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Γιατί αυτό που ήταν επιβεβλημένο για τον Παπαντωνίου, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, που είναι και συνταγματολόγος πέρα από εμπλεκόμενος στο θέμα, δεν είναι επιβεβλημένο και για τον ίδιο; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ως πότε θα κάνουμε λάστιχο το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών;».
Καταλήγοντας, πάντως, ζήτησε να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: «Αυτός ο νόμος και αυτό το Σύνταγμα φτιάχτηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να διευκολύνει την ατιμωρησία των πολιτικών και πρέπει να αλλάξει».
Αγγελική Λάζου – ΑΠΕ – ΜΠΕ