Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα «Κιβωτός της Ορθοδοξίας»
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαρχιακές μητροπόλεις μίλησε στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Ο μητροπολίτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές, οι οποίες, όπως τόνισε, «προκαλούνται από τον παράγοντα της νησιωτικότητας, της δυσκολίας δηλαδή που υπάρχει στη διασύνδεσή τους με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα ή και των νησιών μεταξύ τους όταν πρόκειται για Μητροπόλεις που είναι πολυνησιακές. Οι καιρικές συνθήκες αλλά και διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες προκαλούν συχνά σημαντικά προβλήματα στην ακτοπλοΐα με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων αλλά και τον ανεφοδιασμό των νησιών».
Ο κ. Καλλίνικος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλει η μητρόπολη, ώστε να σταθεί δίπλα τους. «Οι υπεύθυνοι νεότητος για τα νησιά της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου παρακολουθούν και συντονίζουν το όλο νεανικό έργο, συγκαλούν συνάξεις Ιερέων και Κατηχητών για την επίλυση των τυχόν ζητημάτων που ανακύπτουν στην διάρκεια της χρονιάς και διοργανώνουν ποικίλες κατηχητικές και εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την κατ΄ έτος εκδήλωση λήξεως της Κατηχητικής χρονιάς που πραγματοποιείται με την συμμετοχή όλων των παιδιών και των Κατηχητών – τριών μας», σημείωσε ο μητροπολίτης Παροναξίας.
– Κ.τ.Ο.: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν σήμερα οι Μητροπόλεις των νησιών σε σχέση με τις Μητροπόλεις των μεγάλων πόλεων;
– κ. Καλλίνικος: Είναι γεγονός ότι γενικότερα οι επαρχιακές Μητροπόλεις αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες σε σχέση με τις Μητροπόλεις των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως λόγω της αστυφιλίας που δημιουργεί ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και της απουσίας σημαντικών υποδομών και υπηρεσιών που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα. Οι νησιωτικές ειδικότερα Μητροπόλεις, όπως η δική μας Μητρόπολη της Παροναξίας, έχουν επιπλέον τις δυσκολίες που προκαλούνται από τον παράγοντα της νησιωτικότητας, της δυσκολίας δηλαδή που υπάρχει στη διασύνδεσή τους με την υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα ή και των νησιών μεταξύ τους όταν πρόκειται για Μητροπόλεις που είναι πολυνησιακές. Οι καιρικές συνθήκες αλλά και διάφοροι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες προκαλούν συχνά σημαντικά προβλήματα στην ακτοπλοΐα με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων αλλά και τον ανεφοδιασμό των νησιών. Από όλα τα παραπάνω, όπως αντιλαμβάνεστε, προκύπτουν ποικίλα ζητήματα τα οποία αφορούν στην καθημερινότητα του ποιμνίου μας και για τα οποία καλούμεθα πολλές φορές να δώσουμε λύσεις ή και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο. Όσες όμως και αν είναι οι δυσκολίες η Χάρις του Θεού μας βοηθά να τις υπερβαίνουμε, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό, και να επιτελούμε το ταπεινό ποιμαντικό και ιεραποστολικό μας έργο. Η επαρχία και τα νησιά μας μπορεί να υπολείπονται σε κάποια πράγματα των μεγάλων πόλεων έχουν όμως την ομορφιά της υπαίθρου και τον φυσικό τους πλούτο. Οι άνθρωποι διατηρούν ακόμα την απλότητά τους, είναι ευλαβείς με σεβασμό στον θεσμό της Εκκλησίας και κρατούν, παρά τους μεγάλους πειρασμούς που προέρχονται από την έντονη τουριστική κίνηση, ζωντανά τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ελληνορθόδοξης ιδιοπροσωπείας του Έθνους μας. Αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για να παραβλέπουμε τα όποια προβλήματα τα οποία συχνά προκύπτουν, έτσι ώστε να επιτελούμε με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό την διακονία μας.
-Κ.τ.Ο.: Ποιες είναι οι νεανικές δραστηριότητες στην Μητρόπολη Παροναξίας και ποια η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων;
-κ. Καλλίνικος: Στο επίπεδο της νεότητας καταβάλλουμε και εμείς, όπως όλη η Εκκλησίας της Ελλάδος, την δέουσα προσπάθεια. Σε όλες σχεδόν τις ενορίες, όπου υπάρχουν δηλαδή παιδιά και νέοι άνθρωποι, λειτουργούν Κατηχητικές συνάξεις και νεανικές συντροφιές υπό την ευθύνη των Εφημερίων Κληρικών και τη συνδρομή των λαϊκών στελεχών της Κατήχησης. Οι υπεύθυνοι νεότητος για τα νησιά της Νάξου, της Πάρου και της Αντιπάρου παρακολουθούν και συντονίζουν το όλο νεανικό έργο, συγκαλούν συνάξεις Ιερέων και Κατηχητών για την επίλυση των τυχόν ζητημάτων που ανακύπτουν στην διάρκεια της χρονιάς και διοργανώνουν ποικίλες κατηχητικές και εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την κατ΄ έτος εκδήλωση λήξεως της Κατηχητικής χρονιάς που πραγματοποιείται με την συμμετοχή όλων των παιδιών και των Κατηχητών – τριών μας. Μαζί με τα Κατηχητικά, σε κάποιες Ενορίες, λειτουργούν και συνάξεις που αφορούν αποφοίτους, νέα ζευγάρια και νέους γονείς. Δυστυχώς, λόγω της απουσίας Πανεπιστημιακής μονάδας στην Μητροπολιτική μας περιφέρεια δεν έχουμε δυνατότητα επικοινωνίας, μέσω ειδικών συνάξεων, με τους φοιτητές μας, οι οποίοι με την εισαγωγή τους στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα αναγκαστικά φεύγουν από τα νησιά μας για να σπουδάσουν. Αξιοποιούμε όμως, στο μέτρο του δυνατού, τις διακοπές του Δωδεκαημέρου και του Πάσχα για την πραγματοποίηση φοιτητικών συνάξεων και εκδηλώσεων. Εκδηλώσεις, επίσης, με συμμετοχή νέων πραγματοποιούνται από τους μαθητές – τριες και τους αποφοίτους των δύο Σχολών Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας (σε Πάρο και Νάξο). Την περίοδο του καλοκαιριού λειτουργούν και οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως με την επωνυμία «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» που βρίσκονται στο νησί της Νάξου, στην πολύ όμορφη παραθαλάσσια περιοχή της Πλάκας και προσφέρουν πνευματική τροφή αλλά και πολλή αναψυχή σε 350 περίπου παιδιά απ’ όλη την Μητροπολιτική μας περιφέρεια. Εν κατακλείδι, προσπαθούμε με κάθε τρόπο, μέσα στο πλαίσιο της ποιμαντικής μας ευθύνης, να βρισκόμαστε δίπλα στους νέους μας, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας, προσφέροντάς τους ως πολύτιμο εφόδιο το υψηλό και σωτήριο αγαθό της Ορθοδόξου πίστεως.
– Κ.τ.Ο.: Ποιες πρωτοβουλίες θεωρείτε ότι είναι απαραίτητες, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τη Εκκλησία, ώστε να κρατηθεί ο νέος κόσμος στα νησιά;
– κ. Καλλίνικος: Στο ερώτημά σας αυτό νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται περισσότερο στο κομμάτι που αφορά στην πολιτεία και πολύ λιγότερο σε αυτό που αφορά στην Εκκλησία, διότι οι λόγοι πλέον που οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα νησιά και την επαρχία γενικότερα είναι κατά βάση βιοποριστικοί. Όταν δεν υπάρχουν ευκαιρίες να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους και θέσεις εργασίας ώστε να μπορούν να εργάζονται και να βιοπορίζονται, τότε, εκ των πραγμάτων, μετακινούνται σε προορισμούς που μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Βέβαια και η έλλειψη πολύ σημαντικών υπηρεσιών όπως η επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή η απουσία Δημόσιων Υπηρεσιών, αλλά και η ελλιπής σε πολλές περιπτώσεις ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών με την υπόλοιπη χώρα αποτελούν παράγοντες που ωθούν τους νέους να εγκαταλείπουν τα νησιά και να κατευθύνονται προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην δική μας βέβαια Μητροπολιτική περιφέρεια, λόγω της αυξημένης τουριστικής δραστηριότητας, δεν έχουμε έντονη μεταναστευτικότητα των νέων. Και τα τρία νησιά μας η Νάξος, η Πάρος και η Αντίπαρος αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με πολύ αυξημένη επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σε συνδυασμό με την αρκετά σημαντική απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (κυρίως στην κτηνοτροφία) ευνοεί την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας ακόμα και για την προσέλευση νέων ως εποχιακών υπαλλήλων. Ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι τα νησιά μας και γενικότερα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που ανέδειξε η τελευταία απογραφή του πληθυσμού, είναι η μόνη που παρουσιάζει αύξηση πληθυσμιακή σε ποσοστό 7 έως 8% περίπου. Σε πολλές επίσης περιπτώσεις, μέσω των διαφόρων ιδρυμάτων της Εκκλησίας δημιουργούνται θέσεις εργασίας στις οποίες απασχολούνται αρκετοί νέοι άνθρωποι, παραμένοντας έτσι στον τόπο τους. Ως Εκκλησία βέβαια και πάντοτε στο πλαίσιο της ποιμαντικής μας ευαισθησίας και αρμοδιότητας αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε και το οποίο ήδη κάνουμε είναι να συνδράμουμε στην όποια προσπάθεια καταβάλλει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταναστευτικότητας των νέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Ευχόμαστε και προσευχόμαστε στο άμεσο μέλλον να γίνουν από τους αρμοδίους όλα όσα είναι απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με την ενεργή αναγραφή της πηγής προέλευσης του κειμένου.