Δεν έχουν τέλος οι δυσάρεστες εκπλήξεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, έχει προβληματίσει τους ειδικούς αναφορικά με τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες. Κάπως, έτσι, οι Ειδικοί εισηγούνται, να μην χαλαρώσουν τα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι την επομένη της Πρωτομαγιάς, ήτοι κάπου εκεί στις 02 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη σκέψη ήθελε, να … αποχαιρετάμε τα πιστοποιητικά εκεί γύρω στις 18 Απριλίου, μια σκέψη που πλέον έχει ολοκληρωτικά εγκαταληθεί.
Σήμερα Τρίτη (5/4) στις 2:00 το μεσημέρι, συνεδριάζει εκτάκτως -αντί για την Τετάρτη- η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Νωρίτερα πραγματοποιεί τηλεδιάσκεψη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με θέμα την έγκριση της τέταρτης δόσης εμβολίου στους ηλικιωμένους στη χώρα μας .
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και στις δύο Επιτροπές βρίσκεται η κατάργηση όλων των περιορισμών της πανδημίας, με την ταυτόχρονη θωράκιση των περισσότερο ευάλωτων.
Υπό το φως αυτών των δεδομένων, μάσκες και αποστάσεις, θα εξακολουθήσουν να είναι τα κυρίαρχα μέτρα στις Εκκλησίες της Επικράτειας και φέτος το Πάσχα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Υγείας. Οι πιστοί δεν θα αποχωριστούμε και φέτος τη μάσκα κατά την προσέλευσή μας στους ναούς, ενώ θα κληθούμε να τηρήσουμε και τις απαραίτητες αποστάσεις,τόσο στο εσωτερικό των ναών, όσο και στους αύλιους χώρους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται, βεβαίως, οι ιερείς,αλλά και οι ιεροψάλτες. Φυσικά και αυτοί αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρηκευτικής τελετής.
Όσον αφορά στο μέτρο της επίδειξης των πιστοποιητικών και των πιστοποιητικών νόσησης κατά την είσοδο στους ναούς, πρόκειται για ένα μέτρο που τον τελευταίο καιρό έχει ατονίσει, και σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Υπουργείου Υγείας, δε θα… απασχολήσει και ιδιαίτερα τους πιστούς ούτε και το Πάσχα.
Ενδεχομένως, Μεγάλη Παρασκευή και Ανάσταση να θυμίσουν κάπως το Πάσχα του 2021, αφού οι σκέψεις των ειδικών προσανατολίζονται στο να γίνει και φέτος η περιφορά του Επιταφίου στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την ακολουθία πιστών.
Το παρήγορο, πάντως, είναι ότι όλοι θα έχουμε φέτος τη δυνατότητα να κάνουμε Πάσχα στο χωρίο, καθώς δεν απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
Οι παρηκούντες το … Υπουργείο Υγείας και καλά γνωρίζοντες τα των μέτρων, λένε ότι ο κύβος ερρίφθη, αναφορικά με το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα και δύσκολα θα υπάρξει οποιαδήποτε έκπληξη τις προσεχεις ημέρες ή και μεγάλες αποκλίσεις από το ισχύον ΦΕΚ.
Μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Ασημίνα Γκάγκα, το θέμα δεν τέθηκε επί τάπητος. Αρχιεπίσκοπος και κα. Γκάγκα λέγεται ότι επέλεξαν να κινηθούν σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν να κανουν με τα μέτρα…
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, η διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική ήταν κάτι που προβλημάτισε, όπως, επίσης, ανησυχία γεννά για μια ακόμη φορά και ο σταθερά τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ , 18.425 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 6.786 εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.652 στη Θεσσαλονίκη, ενώ κανένα δεν εντοπίστηκε σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ποια μέτρα αναμένεται να καταργήσει η κυβέρνηση
Η κατάργηση όλων των μέτρων θεωρήθηκε επιβεβλημένη, εν πολλοίς και λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Ενόψει της έλευσης ξένων επισκεπτών, οι κανόνες που επικρατούν στη χώρα μας για την πανδημία θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτούς των υπόλοιπων χωρών.
Μια Ελλάδα “κλειστή” επίσης, δεν μπορεί να διεκδικήσει μεγάλη μερίδα από την τουριστική “πίτα” που αναμένεται να αρχίσει να “μοιράζεται” το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο «χορός» της σταδιακής άρσης των περιορισμών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες με την ανακοίνωση της κατάργησης του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που θα αρχίσει να ισχύει από τις 15 Απριλίου.
Ακολούθησε η ανακοίνωση για την επέκταση του χρόνου ισχύος των πιστοποιητικών, στους 6 μήνες για τη νόσηση και στους 9 για τον εμβολιασμό.
Διαβάστε αναλυτικά το ισχύον ΦΕΚ για τους χώρους λατρείας