Με ένα κείμενο έξι θέσεων, στις τρεις υιοθετεί τα ζητήματα που έθεσε και ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και με τις άλλες τρεις θέτει θέματα τα οποία έχουν προκύψει από τις άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όπως το Πατριαρχείο Γεωργίας και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Συγκεκριμένα υιοθετεί τις τρεις θέσεις του Πατριάρχη Μόσχας:
* Εγείρονται ζητήματα από τον τρόπο που θα καθίσουν οι προκαθήμενοι κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
* Η τοποθέτηση των παρατηρητών των άλλων ετεροδόξων Εκκλησιών πίσω ακριβώς από τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
* «Τον κίνδυνο να αναλάβει μεγάλα και αδικαιολόγητα χρηματοοικονομικά έξοδα σε περίπτωση συμμετοχής».
Ακόμη θέτει για πρώτη φορά τρία ζητήματα:
* Την ύπαρξη διαφωνιών από Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για τα κείμενα που εγκρίθηκαν από τη Σύναξη των Ορθόδοξων Προκαθημένων και θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο
* Την αδυναμία από τον κανονισμό λειτουργίας, όπως σημειώνεται, να συζητηθούν αυτές οι διαφωνίες.
* Και τέλος, το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι δεν θα συζητηθούν μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.
Μάλιστα ζητάει να αναβληθεί η Σύνοδος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά του και μόνο τότε θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας
Το Πατριαρχείο Βουλγαρίας αποτελεί τον «παραδοσιακότερο» σύμμαχο του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βαλκανική Χερσόνησο. Οι θέσεις του πολλές φορές έχουν προκαλέσει αίσθηση καθώς δεν συμμετέχει στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, στον διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους ιεράρχες που αντιδρούν με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ομάδα κληρικών επισκέφθηκε στα μέσα Μαΐου τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ και κυρίαρχο ρόλο στους «συντηρητικούς» κύκλους της Βουλγαρίας διαδραματίζει ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος.
Η Εκκλησία της Σόφιας επί πολλές δεκαετίες ταλανίζεται από σχίσματα και έριδες και μάλιστα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 συγκλήθηκε Μείζονα και Υπερτελής Σύνοδος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας έδειξε να αιφνιδιάζει την οργανωτική επιτροπή της Μεγάλης Συνόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωναν, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Σόφιας ουδέποτε είχαν θέσει τέτοιου είδους ζητήματα μέχρι σήμερα και είχαν λάβει απόφαση για τη συμμετοχή τους από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.
της Μαρίας Αντωνιάδου για το Βήμα