Dogma

Πατριαρχική Λειτουργία για την εκατονταετηρίδα της Ι. Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, την Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024, ήμερα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των 630 Θεοφόρων Πατέρων που συγκρότησαν την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου Πριγκήπου, με αφορμή τη διπλή επέτειο της εκατονταετηρίδος της Ι. Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων και της πεντηκονταετίας ιερατικής διακονίας του Ποιμενάρχου αυτής. 

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβάστειας κ. Σεραφείμ, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Σύμης κ. Χρυσόστομος και ο Πανιερώτατος Φαναρίου κ. Αγαθαγγελος. Συμμετείχε, επίσης, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ναθαναήλ, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους.

Εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Σεβ. Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Επίτροπος του Πανάγιου Τάφου στην Πόλη, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Προύσης κ. Ιωακείμ, και ο Θεοφιλ. Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών Κοινοτήτων της Πόλεως, ομογενειακοί κοινοτικοί παράγοντες, εκπρόσωποι των συλλόγων των εν Αθήναις Πριγκηπιανών και Χαλκητών, και πλήθος πιστών από τα Πριγκηπόννησα και την Πόλη. Επίσης, παρέστη ο Δήμαρχος Πριγκηποννήσων (Adalar) Εντιμ. κ. Ali Ercan Akpolat.

Στην ομιλία του o Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Δοξάζομεν τον Θεόν των πατέρων ημών, τον αξιώσαντα πάντας ημάς να συναχθώμεν επί το αυτό εις τον πανίερον και καλλιμάρμαρον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου Πριγκήπου, διά να τιμήσωμεν και να συνεορτάσωμεν σκιρτώντες τω πνεύματι την συμπλήρωσιν εκατονταετίας όλης από της ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων υπό του Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, κατά το «κανονικόν έθος» και συμφώνως προς «τας ανάγκας των καιρών και την κοινήν του όλου της Εκκλησίας συγκροτήματος ωφέλειαν».

Όντως, θεοκίνητος η απόφασις αύτη του αοιδίμου Προκατόχου της ημών Μετριότητος Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ’ και της περί αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, προσθέσασα εις τας εν Τουρκία Επαρχίας του Θρόνου, μετά την επελθούσαν συρρίκνωσιν του πληρώματος της Μεγάλης Εκκλησίας διά της Συνθήκης της Λωζάννης, μίαν νέαν εύπλουν ολκάδα. Έκτοτε, η Ιερά Μητρόπολις Πριγκηποννήσων, υπό την σοφήν διακυβέρνησιν των εννέα οιακοστρόφων της, επορεύθη άχρι της σήμερον εν καιροίς ευδίας και εν καιροίς οδυνών και ωδίνων, μαρτυρούσα θεαρέστως περί της ελθούσης εν Χριστώ χάριτος και της ερχομένης αιωνίου Βασιλείας του Θεού, διακονούσα τον επίγειον και τον αιώνιον προορισμόν των πνευματικών τέκνων αυτής.

Και οι εννέα Μητροπολίται Πριγκηποννήσων εφοίτησαν εις την Τροφόν Ιεράν Θεολογικήν Σχολήν Χάλκης, φορείς άπαντες του πνεύματός της, του πνεύματος του Φαναρίου, της ακλονήτου πιστότητος δηλονότι εις τα πατρώα δόγματα και τας θεοτερπείς παραδόσεις της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και της αγαπητικής μερίμνης διά τον άνθρωπον, δι’ ον Χριστός απέθανεν. Εις την Θεολογικήν μας Σχολήν ίσχυε το Πατερικόν, ότι η «πράξις» είναι «επίβασις» της «θεωρίας».Εκ της μετοχής εις την λειτουργικήν, κοινοβιακήν και ασκητικήν ζωήν, εδιδάχθημεν να ανιχνεύωμεν ολόκληρον την πίστιν και την θεολογίαν μας εις το ράσον, το πετραχήλι, την κανδήλαν, το κερί, το θυμίαμα, εις τους εκκλησιαστικούς ύμνους και την ψαλμωδίαν, εις την γλυκύτητα των ιερών προσώπων εις τας εικόνας. Η καθημερινή λατρευτική εμπειρία ήτο ο ασφαλέστερος και πληρέστερος τρόπος οικειώσεως των αληθειών της πίστεώς μας. Αυταί συνδέουν, ενώνουν και χαρακτηρίζουν όλους τους Χαλκίτας.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων, ο Παναγιώτατος είπε:

“Υμείς, Ιερώτατε και αγαπητέ Μητροπολίτα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριε, εορτάζετε κατά το τρέχον έτος την συμπλήρωσιν πεντηκονταετίας ιερωσύνης, εξ ης τα τριάκοντα τέσσαρα έτη ως αρχιερεύς. Σας συγχαίρομεν διά την επέτειον, σας επαινούμεν ολοκαρδίως διά την προσφοράν σας εις την Εκκλησίαν εκ των πολλών θέσεων ευθύνης τας οποίας κατείχετε επαξίως και κατέχετε εν αυτή. Εξαίρομεν την καλλίκαρπον διακονίαν σας εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πριγκηποννήσων, την ποιμαντικήν σας ευαισθησίαν, την θαρρύνουσαν παρουσίαν και συμπαράστασιν προς τα πνευματικά σας τέκνα, τα οποία αγαπάτε και σας αγαπούν, εξαίρομεν την ωριμότητά σας, την φιλόξενον διάθεσιν και την αρίστην οργάνωσιν των εκκλησιαστικών πραγμάτων, τας ωραίας πρωτοβουλίας σας, και την διαδικτυακήν προβολήν των δράσεων της Μητροπόλεώς σας, συμφώνως και προς το Κυριακόν «ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη» (Ματθ. ε’, 14).

Διακονείτε τους πιστούς, χωρίς να τους αποκόπτετε από τον σύγχρονον πολιτισμόν, ο οποίος είναι ο χώρος όπου εκτυλίσσεται η ζωή των, περιβάλλον με πολλάς προκλήσεις και αδιέξοδα, αλλά και με πολλάς θετικάς προοπτικάς, τας οποίας είναι αδιανόητον να αγνοώμεν. Η αληθής πρόοδος όμως είναι βεβαίως συνυφασμένη με την καλλιέργειαν των πνευματικών αξιών και με την πίστιν εις τον υψηλόν προορισμόν του ανθρώπου, πεποίθησις, η οποία ζη από την αίσθησιν διά το μέγα, το υπέρ λόγον και έννοιαν μυστήριον του Θεού. Έχει ορθώς παρατηρηθή, ότι η λήθη της θρησκευτικής διαστάσεως εξασθενίζει το αισθητήριον διά το απαραβίαστον της αξιοπρεπείας του ανθρώπου και οδηγεί εις ποικίλας συρρικνώσεις της ανθρωπίνης υπάρξεως. Υμείς, άγιε αδελφέ, εις την εκκλησιαστικήν διακονίαν σας μαρτυρείτε περί της άληθείας ότι «ο άνθρωπος δεν είναι πείραμα, ότι είναι ένα ον ξεκάθαρα καθορισμένο ως προς την προέλευση και τον προορισμό του».” [Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πατριάρχου εδώ]

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην εορταζoμένη επέτειο, καθώς και οι Ευγεν. κυρίες Αγνή Νικολαΐδου, εκ μέρους των Κοινοτήτων της Μητροπόλεως, και Ζωρζέτα Αναγνωστοπούλου, Πρόεδρος του εν Αθήναις Συλλόγου Πριγκηπιανών. Επίσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Εντιμ. Δήμαρχος Πριγκηποννήσων, εκφράζοντας τις εγκάρδιες ευχές με αφορμή τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της τοπικής Μητροπόλεως.

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης ευλόγησε την εόρτιο τράπεζα που παρέθεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων και στη συνέχεια προσκύνησε στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά, προτού επιστρέψει αργά το εσπέρας στην Πόλη.

 

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου