Dogma

Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης «Θα ήθελα να ήταν εδώ ο αδελφός μου Παύλος»

Την επιθυμία του να ήταν μαζί του και να τον συνόδευε στο ταξίδι του στην Ελλάδα ο εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του πατριάρχη Αντιοχείας, εξέφρασε συγκινημένος ο κ. Ιωάννης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στα γραφεία της ΜΚΟ Αποστολή.

Καρεκλά Σοφία

Την επιθυμία του να ήταν μαζί του και να τον συνόδευε στο ταξίδι του στην Ελλάδα ο εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο απαχθείς μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του πατριάρχη Αντιοχείας, εξέφρασε συγκινημένος ο κ. Ιωάννης κατά την επίσκεψή του το απόγευμα στα γραφεία της ΜΚΟ Αποστολή.

Η επίσκεψη του κ. Ιωάννη στα γραφεία της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου. Τους δύο άνδρες υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης κ. Κωστής Δήμτσας.

Για τα μαρτύρια των χριστιανών στην Μέση Ανατολή αλλά και για τη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ της οργάνωσης και του πατριαρχείου έκανε λόγο ο διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή στην ομιλία του για την υποδοχή του Πατριάρχη Αντιοχείας.

«Με φρίκη και τρόμο παρακολουθούμε τις σφαγές, τις φρικαλεότητες, τα φοβερά μαρτύρια που υφίστανται οι Χριστιανοί αδελφοί μας εκ μέρους φανατικών και ακραίων ισλαμιστών στην Μέση Ανατολή. Εις βάρος τους διαπράττονται θηριωδίες και ανοσιουργήματα που εφορμούνται από θρησκευτικό φανατισμό και μισαλλοδοξία και που στόχο έχουν τη βίαιη εξασφάλιση θρησκευτικής ομοιογένειας σε χώρες οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά λίκνα και εστίες λαμπρής παρουσίας του Χριστιανισμού», δήλωσε ο κ. Κωστής Δήμτσας.

Ο κ. Δήμτσας, στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πατριάρχη Αντιοχείας, είπε ότι η επίσκεψή στην «Αγιωτάτη Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη όχι μόνο για το Πατριαρχείο Αντιοχείας περίοδο, αλλά για ολόκληρο το Χριστιανικό Κόσμο της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη δική μας χώρα».

Συμπλήρωσε ότι «η δική μας Εκκλησία βρίσκεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως, της οποίας οι τραγικές και επώδυνες συνέπειες είναι πλέον γνωστές σε όλους».

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Στο σημείο αυτό, περιέγραψε το ρόλο και το έργο της φιλανθρωπικής οργάνωσης. «Κεντρικό όργανο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία της Αποστολής, η οποία σε αγαστή συνεργασία με τους υπόλοιπους οργανισμούς και ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της Εκκλησίας της Ελλάδος, έρχεται αρωγός στις ανάγκες των εμπερίστατων συνανθρώπων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμτσας.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς αποκλεισμούς, ο Οργανισμός μας, πιστός στις εντολές του Κυρίου μας, βοηθά κάθε άνθρωπο με γνώμονα την ανάγκη. Μολονότι, δε, αποτελεί φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει επεκτείνει τη δράση και τις υπηρεσίες της και εκτός των ορίων της Ελλάδος, σε Χώρες, όπου προέκυψε ανάγκη για βοήθεια και στήριξη».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αντιοχείας με την Ελλάδα και τον ελληνισμό, ο κ. Δήμτσας δήλωσε ότι «υπήρξαν ανέκαθεν οργανικές» και η επίσκεψή του κ. Ιωάννη στην Ελλάδα έρχεται να το μαρτυρήσει και να το επιβεβαιώσει.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΕ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ

Ο κ. Δήμτσας βρήκε ευκαιρία να μιλήσει και για μια συμφωνία, «ένα μνημόνιο συνεργασίας», όπως το χαρακτήρισε, που είχε υπογράψει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ με τον προκάτοχο του κ. Ιωάννη, τον κυρό Ιγνάτιο Δ’. Τα δραματικά γεγονότα, τα οποία εν τω μεταξύ συνέβησαν στην Ελλάδα και στην Μέση Ανατολή είχαν ως αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να ατονήσει.

«Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να επανενεργοποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου, να τις προσαρμόσει στις νέες πραγματικότητες, συνθήκες και ανάγκες, που προέκυψαν. Η διδασκαλία των Αρχαίων και Νέων Ελληνικών στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Balamand μπορεί, αν συμφωνείτε, να αποτελέσει την αφετηρία αυτής της νέας συνεργασίας. Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη δράση αυτή σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους», πρότεινε ο κ. Δήμτσας στον πατριάρχη Αντιοχείας.

Ο κ. Δήμτσας έκανε ακόμη λόγο και για την πρόθεση της οργάνωσης να συμβάλλει ενεργά στην ανοικοδόμηση της Συρίας. «Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ θα είναι έτοιμη να συνδράμει στη διαδικασία επανοικοδόμησης της Συρίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ελλάδος».

«ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΕΔΩ Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ»
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερα θλιβερό γεγονός της απαγωγής εδώ κι ενάμισι περίπου χρόνο του μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, αδελφού του κ. Ιώαννη, με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία.

«Όλοι εμείς εδώ στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ που τον γνωρίσαμε, τον αγαπάμε και προσευχόμασθε σύντομα να υπάρξουν χαρμόσυνα νέα και να επιστρέψει ο αδελφός σας ελεύθερος και υγιής», είπε ο κ. Δήμτσας απευθυνόμενος στον κ. Ιωάννη.
Ο κ. Ιωάννης, με τη σειρά του, δήλωσε συγκινημένος ότι «θα ήθελα πολύ να ήταν εδώ και ο αδελφός μου Παύλος αλλά ξέρω ότι όπου κι αν βρίσκεται χαίρεται μαζί μας».

Όσον αφορά στο έργο της οργάνωσης, ο κ. Ιωάννης είπε ότι «εμείς της εκκλησίας της Αντιοχείας συναισθανόμαστε περισσότερο από κάθε άλλον το έργο που επιτελείτε στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ».

Ακόμη, ο πατριάρχης Αντιοχείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον τόπο που υπηρετεί παρά τους διωγμούς που υφίσταται. «Όλοι μας ρωτούν “οι Χριστιανοί θα μείνετε σε αυτά τα εδάφη ή θα φύγετε”. Εμείς διαβεβαιώνουμε ότι θα μείνουμε σε αυτά τα μέρη όπου έζησαν οι πατέρες και οι παππούδες μας με τη βοήθεια του Θεού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης.

Τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη συνοδεύουν στην επίσκεψη του στην Εκκλησία της Ελλάδος οι μητροπολίτες Μεξικού κ. Αντώνιος, Αυστραλίας κ. Παύλος, Γαλλίας κ. Ιγνάτιος, ο επίσκοπος Σελευκείας κ. Εφραίμ, ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος, ο κοσμήτορας της θεολογικής σχολής του Μπαλαμάντ π. Πορφύριος και άλλοι παράγοντες του Πατριαρχείου καθώς και ένας βουλευτής της Συριακής Βουλής.